Meny

De bästa VPN-tjänsterna för Linux-användare

Många betraktar Linux som ett av världens mest säkra operativsystem, och visst, säkert är det, men Linux-användare lämnar spår efter sig på nätet, precis som alla andra. Men som tur är kan ni täppa igen det hålet med hjälp av en VPN-tjänst.

Ett annat vanligt problem är att många mjukvaru-appar lyser med sin frånvaro. Och tråkigt nog gäller det tillkortakommandet även när det kommer till VPN-appar. Men numera ser läget lite bättre ut, då många VPN-företag börjat erbjuda egenutvecklade VPN-klienter även på Linux-sidan. Tredjepartsklienter såsom OpenVPN, AnyConnect, Network Manage, och OpenConnect är förstås hur säkra som helst, men VPN-företagens egna varianter brukar dock vara snäppet mer användarvänliga och populära.

Alla VPN-företag som listas nedan sparar inga känsliga loggar. De tillåter även fildelningstrafik och klarar dessutom av att låsa upp många (i bästa fall alla) tv-plattformar, såsom Netflix och BBC iPlayer. Men då många VPN-företag lovar exakt samma saker kan det vara svårt att hitta rätt VPN för just Linux. Jag har dock recenserat över 60 VPN-företag, så ni kan räkna med att den topplista som ni kan kika på nedan är träffsäker.

I övrigt rekommenderar jag att Linux-användare installerar VPN-tjänsten i routern. Det är inte svårt och om ni går den vägen skyddar ni alla enheter på en och samma gång.

Innan vi drar igång vill jag påminna er om att många VPN-företag säger att de fungerar utmärkt tillsammans med Linux, utan att erbjuda någon egenutvecklad VPN-klient för samma plattform. Ni bör därför se till att VPN-företaget tillhandahåller en egensvarvad Linux-klient, så att ni slipper pilleriplocka med manuella inställningar. Och – jepp. Alla VPN-alternativ som jag snackar om nedan erbjuder egenutvecklade VPN-appar för Linux, så ni behöver inte oroa er för den sakens skull.

De bästa VPN-tjänsterna för Linux

Nu är uppmjukningen över. Lite längre ner presenterar jag sju VPN-alternativ som bör passa som handen i handsken för just Linux-användare.

#1 Cyberghost

cyberghost-landningssida-696

Cyberghost bjussar på VPN-appar till alla vanliga enheter, inklusive Linux förstås. På Linuxsidan hittar ni även ett Kill Switch-verktyg, en Port Forward-funktion och ett utmärkt stöd för OpenVPN-protokollet. Själva installationsprocessen är dessutom väldigt självförklarande, och smarta kommandon finns tillgängliga för många typer av manövrar.

 • Ubuntu 16 (alla versioner)
 • Ubuntu 18 (alla versioner)
 • Ubuntu 19 (alla versioner)
 • Fedora (29 och 30)
 • Debian

I övrigt kan ni koppla upp sju enheter på en och samma gång, hastighetsläget är det inte heller något fel på och fildela kan ni göra via p2p-servrarna.

cyberghost-app-för-linux-2

Mer specifikt är Cyberghost det bästa valet för Linux-användare – mycket tack vare den smidiga appen samt den låga prisnivån.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2 OVPN

ovpn-landningssida-696

När det kommer till Linux är det få som slår OVPN på fingrarna. Smidiga, lättbegripliga och inte minst svenska guider finns tillgängliga för i princip alla Linux-distributioner, inklusive:

 • Ubuntu
 • CentOS
 • Fedora
 • FreeBSD
 • Manjaro
 • Raspbian

OVPN:s Linux-appar styrs via kommandotolken, vilket är mer eller mindre standard på Linux-sidan. Det är dessutom enkelt att komma igång: Ladda ner och installera programvaran, logga in, skriv in ett kommando – sen är ni helt skyddade. Alla installationsguider är dessutom busenkla att följa – lite copy/paste är allt som behövs.

ovpn-linux

I övrigt är det säkerhetsläget som utmärker OVPN mest. De kör på hårddiskfria servrar, lämnar regelbundna transparensrapporter och har aldrig samarbetat med vare sig myndigheter, upphovsrättstroll eller internetoperatörer. De tramsarna får alltid foten vid dörren.

OVPN har även skärpt till sig på streaming-sidan. Numera låser de upp Netflix, C More, Viaplay och mycket mer. Sammanfattningsvis är OVPN ett utmärkt VPN-alternativ. De är förvisso ingen budget-VPN, men det spelar ingen större roll då säkerhetsläget är exceptionellt bra.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal servrar83+ i 13+ länder
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#3 RUSVPN

rusvpn-superhjälte-liten

RUSVPN sköter sig riktigt bra, trots att de är relativt nya inom VPN-svängen. De har sitt huvudkontor i den lilla önationen Dominica, och de sparar inte heller några känsliga loggar, så alla tänkbara upphovsrättstroll, regeringar och myndigheter får alltid foten vid dörren.

Utöver det låser de upp alla tänkbara tv-plattformar, såsom Netflix, BBC iPlayer, SVT Play, C More och många fler. Prisnivån är dessutom riktigt trevlig, i synnerhet om ni tecknar er för ett längre abonnemang. Kundsupporten kunde dock ha presterat bättre och VPN-servrarna kunde ha varit snäppet rappare, men allt som allt presterar de bra. De sköter sig så pass väl i de övriga kategorierna att de trots allt ror hem en riktigt fin position här.

Om vi snöar in oss på stödet för Linux är det riktigt fiffigt. De bjussar tyvärr inte på någon renodlad Linux-app, men via kommandotolken fungerar VPN-tjänsten på omkring 10 Linux-distributioner, inklusive Debian, Fedora, Linux Mint, Ubuntu och många fler.

Testa RUSVPN nu!

Lär dig mer om RUSVPN genom att läsa recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteDominica
Antal servrar330+ i 35+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaRUSVPN.com

#4 IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN bjussar på en egenutvecklad VPN-app för Linux, och även här är det kommandotolken som gäller. Guiderna är dessutom enkla att följa, och allt som allt tar det som mest några minuter att komma igång.

I övrigt sparar de inga känsliga loggar och erbjuder även egenutvecklade appar för alla vanliga enheter. Det som skiljer IvacyVPN från konkurrenterna är främst prisnivån, som de lyckats hålla nere rejält.

IvacyVPN presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier. VPN-servrarna är snabba, alla tänkbara tv-plattformar kan låsas upp och pengarna tillbaka-garantin är generös. Om vi tänker pris kontra prestanda är IvacyVPN ett mycket starkt alternativ.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#5 ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN:s Linux-app kom till jorden år 2016, och sedan dess har den förbättrats i flera omgångar. För något år sedan plockade de in ett Kill Switch-verktyg, och utöver det har installationsförloppet förenklats ett snäpp.

Det är fortfarande kommandotolken som gäller, men det borde vara att föredra istället för att tvingas ladda ner konfigurationsfiler för precis varenda server. Om vi smiter tillbaka till Linux-appen lägger ExpressVPN in nya servrar undan för undan, och sist men inte minst fungerar appen utmärkt tillsammans med OpenVPN-protokollet.

expressvpn-för-linux

I övrigt är VPN-servrarna kvicka som attan, säkerhetsläget är hur bra som helst och de klarar dessutom av att låsa upp precis allt, inklusive BBC iPlayer, Netflix och en lång rad andra tv-plattformar.

Det enda vi kan slå ner på är prisläget, som är aningen högt, men många struntar i det och tecknar sig för ExpressVPN i vilket fall. För att sammanfatta läget: Om ni är beredda att betala en slant för att kunna ta del av en ruskigt effektiv VPN-tjänst är ExpressVPN ett mycket bra val.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#6 NordVPN

nordvpn-landningssida-liten

NordVPN gjorde entré på Linux-sidan i slutet av 2018, och även här måste ni förlita er helt på kommandotolken. Men alternativet – att pilleriplocka med konfigurationsfiler, kan få vem som helst att ge upp.

Linux-appen är effektiv, och dessutom riktigt funktionsrik. Många av de funktioner som återfinns i Windows-appen har trillat över till Linux, såsom Kill Switch-verktyget, annonsblockeraren och mycket annat. Som slutkläm vill jag även passa på att säga att Linux-appen är busenkel att installera, samt att OpenVPN- samt IKEv2-protokollet stöds fullt ut.

nordvpn-app-för-linux

Om vi tar en kik på själva VPN-tjänsten är servrarna rappa som bara den, inga känsliga loggar sparas och alla tänkbara tv-plattformar kan överlistas. NordVPN överpresterar i nästan alla kategorier, och trots det ser prisläget mycket trevligt ut. Mer specifikt är NordVPN en högpresterande VPN-jätte, som rekommenderas starkt.

Testa NordVPN nu!

I NordVPN:s recension kan du läsa mer om allt som gör dem unika.

InformationAttribut
Företagets sätePanama
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrar Ja
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com

#7 Surfshark

surfshark-landningssida-liten

Hittar vi en egenutvecklad Linux-app även hos Surfshark? Det har jag ju faktiskt lovat, så jepp, det gör vi. Den fungerar finfint tillsammans med bland annat Debian- och Ubuntu-distributioner, och när ni väl är inne väljer ni rätt server i en lista – sen är ni skyddade.

I övrigt är säkerhetsläget på topp och Netflix, BBC iPlayer, SVT Play samt många fler streamingplattformar kan överlistas utan några som helst problem. Det går även bra att fildela, hastighetsläget är det inte heller något fel på och inga känsliga loggar sparas.

Det är två saker som gör att Surfshark utmärker sig lite extra. Prisläget ser ruskigt bra ut (om ni tecknar er för ett längre abonnemang) och ni kan även koppla upp hur många enheter som helst på en och samma gång. Det bör ses som unikt då många av konkurrenterna tillämpar enhetsbegränsningar på omkring 4 till 8 enheter. Men som sagt – det problemet slipper ni.

Surfshark är ett utmärkt VPN-alternativ, i synnerhet för alla er som är beredda att hänga med länge, och därför får chansen att kapa månadsavgiften en rejäl bit.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Svar på vanligt ställda frågor

Nu har ni fått kika närmare på sex VPN-företag som lirar utmärkt tillsammans med Linux, men jag har full förståelse för om ni har några ytterligare funderingar. Därför ska jag göra mitt bästa för att släta över alla tänkbara frågetecken. Och om jag skulle misslyckas med det – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Vad är det bästa VPN-protokollet för Linux?

VPN-protokollen avgör i mångt och mycket säkerhetsläget. I regel är tyngre VPN-protokoll, såsom OpenVPN, att föredra framför mer lättviktiga sådana, såsom PPTP. Nu ska ni få bekanta er med tre VPN-protokoll som är mycket vanliga på Linux-sidan.

L2TP – Ett vanligt förekommande protokoll som ofta autentiseras av IPSec. Protokollet är att betrakta som säkert så länge nycklarna inte publiceras publikt.

PPTP – Ett gammalt och omodernt VPN-protokoll som bjussar på ett mediokert säkerhetsläge. Många VPN-jättar har valt att överge PPTP-standarden helt och hållet.

OpenVPN – OpenVPN är ett helt öppet VPN-protokoll som granskas av experter på en regelbunden basis. Protokollet är flexibelt, säkert och helt ogenomträngligt. I princip alla VPN-företag erbjuder OpenVPN-kryptering, och det är förståeligt då det är fullkomligt säkert och branschstandarden inom VPN-svängen.

Är det säkert att använda en VPN för Linux?

Ja, en VPN-tjänst är ett perfekt komplement på Linux-sidan. När ni skyddar era internet-uppkopplingar med hjälp av en VPN kan inga snokande internetoperatörer, upphovsrättstroll eller myndigheter komma och kleta med sina smutsiga fingrar.

Mer specifikt bör ni välja en VPN-tjänst som inte sparar några känsliga loggar och inte hänger ut några kunder – vad som än händer. Alla VPN-företag som nämns i den här guiden uppfyller de kraven (samt många fler), och om ni vill veta i vilka länder som VPN-tekniken är tillåten kan ni läsa mer i den här guiden.

Finns det några gratis-VPN-tjänster för Linux?

Det finns ett antal VPN-tjänster som inte kostar en spänn, men de är precis lika värdelösa hela bunten. Databegränsningar, hastighetsbegränsningar samt reklam är vanligt, och då samtliga av dem lägger vantarna på all webbhistorik för att efter det sälja rubbet till diverse reklambolag kan de inte rekommenderas överhuvudtaget. I bästa fall missbrukar de ert förtroende, och i värsta fall bjussar de på spionprogram.

Det säger sig självt. De VPN-företag som inte får in pengar via månadsavgifter tvingas bli ”kreativa”, dvs. oärliga.

Mitt råd är att ni tecknar er för en säker VPN som inte kostar skjortan. I skrivande stund anser jag att CyberGhost(recension) är det bästa allround-alternativet, som bör passa alla.

Måste man använda en egenutvecklad app på Linux-sidan?

Nej, jag rekommenderar dock att ni går den vägen. Men om ni gillar att pilleriplocka bland inställningsalternativ och inte har något emot att labba med konfigurationsfiler kan OpenVPN-klienten vara ett helt acceptabelt alternativ.

Jag anser att OpenVPN-klienten inte är någon perfekt lösning, men så länge ni vet vad ni gör ska jag inte stå i vägen. Ni bör dock tänka på att ni blir utan Kill Switch-skydd och andra moderna säkerhetsfunktioner, såvida ni inte pillar med externa installationspaket och skript vill säga.

Mer specifikt – många Linuxanvändare gillar egenutvecklade appar, och jag anser att ni bör hålla er till dem.

Vad gör Linux unikt?

Att byta från ett etablerat operativsystem såsom Mac eller Windows, för att istället köra på ett open source-alternativ, är ett stort steg. Många appar som tex. Windows-användare ser som självklara försvinner helt, men uppsidan är att Linux oftast betraktas som säkrare.

Google samlar in både det ena och det andra – det är knappast någon hemlighet. Men Apple och Microsoft kan de med. Alla större teknikjättar (inkl. de som precis nämnts) är kända för att samarbeta med både myndigheter och säkerhetstjänster, vilket knappast känns särskilt lockande.

Med Linux, som bygger på en öppen källkod (Windows och MacOS kör med stängda varianter), slipper ni iallafall den övervakningen. I regel säkerhetstestas många Linux-distributioner av ett enormt community bestående av frivilliga entusiaster, och tack vare det bör bland annat skadlig kod och spionprogram kunna upptäckas i tid.

Då har den här guiden nått sitt slut. Min förhoppning är att ni anser att guiden varit lärorik, samt att ni har hittat en passande VPN-tjänst för Linux förstås. Om ni skulle ha några frågor eller funderingar – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN