Meny

MPA: Nästan 4.000 piratsidor blockeras världen över

Motion Picture Association (MPA), som är den internationella grenen av Motion Picture Association of America (MPAA), rapporterar att nästan 4.000 webbsidor blockerats i sammanlagt 31 länder. Lobbygruppen har kommit fram till att blockeringar av diverse piratsidor inte är en helt perfekt taktik, men att den ger resultat.

Den första webbsidan som motades bort var AllOfMP3, som i sin tur blockerades av en dansk domstol. Två år efter detta var det samma domstols tur att lägga till The Pirate Bay i blockeringslistan. I Sverige har många internetoperatörer, inklusive Bahnhof, tvingats blockera diverse piratsidor, och detsamma gäller för hundratals internetoperatörer i resten av Europa.

MPA har nyligen haft en klappa sig för bröstet-konferens, och på denna konstaterar de att sammanlagt 31 länder blockerar en större mängd piratsajter. Som ni kan se på bilden nedan är det i huvudsak europeiska internetanvändare som drabbats.

globalblockmapUSA, Afrika och Kanada är helt befriade från diverse blockeringar, men detta lär det bli ändring på i framtiden, menar Torrentfreak. Länder såsom Sverige, Lettland och Nederländerna är relativt beskonade från MPA:s blockeringsinsatser, medans Portugal och Italien har det hett om öronen där 944 respektive 855 sidor blockerats, som ni ser på nedanstående bild.

blockerade länder mpaMPA har legat på offensiven de senaste tre åren och blockerat ett stort antal domäner, men det återstår fortfarande att se om dessa insatser verkligen är effektiva. Organisationen pekar själva på ett antal studier som visar att piratkopieringen minskar då diverse torrent- och streamingsidor blockeras. Men att plocka ett antal studier som passar sina egna ändamål kan en schimpans göra, och det finns bland annat rapporter som pekar på att en viss mängd piratkopiering är hälsosamt för branschen i stort.

Antalet blockerade webbadresser lär bli betydligt högre i framtiden, och inom den närmaste framtiden lär det vara USA och Kanada som blir mest ansatta av MPA. Dessa länder har dock stretat emot vid alla tidigare blockeringsförsök, så risken är förmodligen stor att högafflarna åker fram om organisationen tar sig alltför stora friheter i Nordamerika.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN