Meny

Nintendo tar ner det fanskapade spelet ”The Missing Link”

Ett team lett av en välkänd spelmoddare släppte för några månader sedan det inofficiella Zelda-spelet The Missing Link, som bryggar gapet mellan två officiella Zeldaspel; Ocarina of Time och Majora’s Mask. Nintendo betraktar dock fanskapade spel som piratkopiering, och som en konsekvens av det har en av speljättens advokater skickat ett upphovsrättsanslag mot projektet, med mål att göra spelet otillgängligt på nätet.

Moddaren Kaze Emanuar och hans team har under årens lopp släppt ett flertal spel som tar plats i Nintendouniversumet. Spelen har exempelvis korrigerat buggar eller andra tillkortakommanden, eller som i det här fallet; ett hålrum i spelseriens story.

The Missing Link

The Missing Link är ett fanskapat Nintendospel som bygger på en över 20 år gammal spelmotor, men trots att så är fallet är det 3D-grafik som gäller. I The Missing Link har den grafiska prestandan dessutom förbättrats, även om huvudmålet är att handlingen ska bli mer begriplig.

zelda-fanskapat-spel

För att spela The Missing Link måste du ha en kopia av The Legend of Zelda: Ocarina of Time i antingen .n64-, .z64- eller .wad-format. Utöver detta måste originalfilen patchas innan The Missing Link blir spelbart.

The Missing Link togs emot väl av såväl recensenter som spelare, men många ställde sig frågande gällande vad Nintendo skulle tycka om saken. Företaget har trotsallt tagit ner fanskapade spel förut, såsom Donkey Kong-klonen samt Mario 64-klonen.

The Missing Link är ”nertaget” från nätet

En av de advokater som arbetar för Nintendo of America har skickat ett upphovsrättsanslag mot Github, dvs. den plattform där spelet under en tid fanns tillgängligt för nerladdning. Föga förvånande menar advokaten att spelet bryter mot upphovsrättslagen, vilket innebär att ett ilsket copyrightanslag visas på Github, istället för nerladdningslänkar.

Spelsugna kan dock ladda ner Zeldatolkningen via Web Archive. Utöver detta är det moddningsverktyg som transformerar Ocarina of Time till The Missing Link fortfarande tillgängligt.

Läs mer: Guide: Spela retro-spel via Kodi (Nintendo, Sega, Atari och mer..)

Ocarina of Time kan i sin tur laddas ner via alla populära torrentsidor, eller via renodlade ROM-sajter. Mer specifikt kommer The Missing Link att leva vidare, åtminstone inofficiellt.

Utvecklarteamet kan även trösta sig med att ett upphovsrättsanslag inte är lika allvarligt i jämförelse med en stämningsansökan, då den sistnämnda åtgärden kan leda till dryga böter som i värsta fall kompletteras med ett fängelsestraff.

Nedan återfinns en trailer för spelet:

Har du lirat The Missing Link, eller har du några åsikter om Nintendos hållning till fantolkade spel? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN