I denna artikel går vi igenom hur ni installerar Trakt, och hur ni kopplar samman tjänsten med Kodi. Guiden fungerar på alla operativsystem som ni kan använda Kodi på – dvs. Windows, Mac, Apple TV, Android, Linux med flera.

Innan vi börjar..

Många Kodi-användare väljer att skydda sig via en VPN-tjänst. Tack vare detta kan vår regering, våra internetoperatörer och skumma advokatbyråer aldrig få reda på vad vi pysslar med online. Jag rekommenderar att ni använder er av en VPN-tjänst som är snabb nog för låta dig strömma Kodi-material utan laggande, buffrande, och annat trams – samtidigt som säkerhetsläget är på topp och loggpolicyn är bergsäker.

En VPN-leverantör som bockar i alla dessa krav samt mycket är är Cyberghost(recension). VPN-tjänsten är utöver detta även enkel att komma igång med och fungerar på en lång rad enheter – inklusive Windows, Mac, iOS, Linux samt Android. Om ni vill kunna jämföra samtliga VPN-tjänster mot varandra är för övrigt topplistan ett mycket bra val.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna för Kodi

Vad är Trakt?

Trakt är en så kallad ”scraper” som håller koll på vad ni har tittat på och hjälper er hitta nytt material som bla. baseras på era tittarvanor.

Med samma app kan ni även skapa favoritlistor, ta reda på vilka tv-avsnitt ni missat, och se hur populära specifika tv-serier och filmer är. Och då Trakt fungerar på i princip alla plattformar blir det inte svårt att alltid vara uppkopplad mot tjänsten.

Kostar det pengar att använda sig av Trakt?

Nej. Gratisversionen är som namnet antyder, gratis. Det finns även en reklamfri premiumversion som kostar från $2.50/mån, men gratisvarianten räcker för i princip alla.

Så här skapar ni ett Trakt-konto

Det första ni behöver göra är att teckna er för Trakt, vilket är en mycket enkel manöver.

Steg 1: Ta er till Trakts webbsida, https://trakt.tv, och klicka på ”Join Trakt for Free”-länken.

teckna-sig-för-trakt

Steg 2: Ange din e-postadress (en Protonmail-variant duger fint), ett användarnamn och ett lösenord. Avsluta med att klicka på ”Join Trakt”. Det går också bra att skapa ett konto via tex. Facebook eller Google.

trakt-registrara-sig

Steg 3: Ange kompletterande information såsom födelsedatum, bostadsort samt könstillhörighet. Här kan man givetvis ange precis vad man vill för att öka på anonymiteten en snäpp. Klicka på ”Next Step” för att fortsätta registreringsprocessen.

registrera-trakt-ange-uppgifter

Steg 5: Välj de kategorier/genrer som intresserar dig extra mycket från den oändligt långa listan.

trakt-välja-genrer

Steg 6: Vid nästa vy kan ni markera de serier eller de filmer som ni redan har sett, eller håller på att se. Detta steg är helt frivilligt, och det går hur bra som helst att inte fylla i någonting alls.

trakt-välja-material-som-man-har-sett

Steg 7: Om ni vill koppla era Trakt-konton till sociala medie-sajter såsom Facebook eller Twitter kan ni göra det vid denna fliken. Men om ni inte vill dela med er av dessa typer av uppgifter, klicka bara på ”Next Step”, så rullar processen vidare.

trakt-koppla-upp-sig-mot-sociala-medier

Steg 8: Vid den sista fliken väljer ni om ni vill ta emot notiser när någonting nytt händer. För att skippa detta pling-kalas trycker ni på ”Continue To Dashboard”.

trakt-notiser

Steg 9: Nu är Trakt-kontot färdigkonfigurerat, och ni slussas därefter vidare till huvudgränssnittet.

trakt-huvudgränssnitt

Nu när Trakt-kontot är skapat går vi vidare till nästa del i processen – att synkronisera Kodi och Trakt.

Koppla samman Trakt med Kodi

Att få Trakt och Kodi att lira bra tillsammans är inte svårt och tar bara några minuter.

Steg 1: Ta er till Kodis huvudmeny och klicka på ”Add-ons”

add-ons-för-kodi

Steg 2: Klicka på paket-installeraren som ni hittar längst upp till vänster.

paketinstalleraren-för-kodi

Steg 3: Välj ”Install from repository”

kodi-install-fron-repository

Steg 4: Klicka på ”Kodi Add-on repository”.

Tillägg: Om ni inte har installerat några andra tredjepartskällor ser ni inte denna vy. Då kan ni utan problem hoppa vidare till steg 5.

kodi-add-on-repository

Steg 5: Välj ”Program Add-ons”

klicka-på-program-add-ons

Steg 6: Scrolla ner och välj ”Trakt”

OBS: ”Trakt.tv List Manager” behöver inte installeras.

trakt-installation-via-kodis-officiella-källa

Steg 6: Klicka på ”Install”

installera-trakt

Steg 7: Klicka på ”OK” för att installera Trakt.

klicka-ok-för-att-installera-trakt

Steg 8: Installationen är nu klar, och i samband med detta måste Kodi och Trakt kopplas ihop.

auktorisera-traktkontot

Steg 9: Detta gör ni genom att besöka trakt.tv/activate, och anger den åttasiffriga kod ni fått ta del av i Kodi-gränssnittet. Klicka på ”Continue” för att komma vidare.

ange-kod-för-trakt

Steg 10: Klicka på ”Yes” för att koppla ihop Kodi- och Trakt-kontot.

klicka-på-ja-för-att-koppla-kontot

Steg 11: Ta er tillbaka till Kodi. Väl där möts vi av en popup-skylt som säger: ”Trakt Authentication Complete” – och när detta sker är sammankopplingen slutförd.

trakt-autherization-complete

Koppla samman Trakt med dina Kodi-tillägg

Alla Kodi-tillägg lirar inte bra tillsammans med Trakt, men de största och bästa gör det, såsom Exodus ReduxYoda, Firefly, Gaia samt många andra. Med detta sagt kopplar vi nu samman Trakt med Gaia – för att ge ett exempel på hur en sammankoppling kan se ut.

Steg 1: Ta er till huvudmenyn -> Klicka på ”Add-ons” -> ”My Add-ons” och välj ”Video Add-ons”. Väl där ser ni en lista på alla tillägg som installerats.

lista-på-alla-källor-som-installerats-av-kodi

Steg 2: Välj ett tillägg som ger stöd för Trakt-integrering. I detta exemplet använder jag mig av film- och tv-serie-tillägget Gaia. Efter att jag klickat på ”Gaia” väljer jag ”Configure”

konfigurera-gaia-för-trakt

Steg 3: Gå efter detta vidare till ”Accounts” och bocka för ”Trakt”

synka-trakt-och-gaia

Steg 4: Klicka på ”Authentication”

klicka-på-authentication

Steg 5: Nu dyker en popup-ruta upp som ber er besöka https://trakt.tv/activate.

länk-för-att-koppla-trakt-till-gaia

Steg 6: Besök länken ovan och ange den kod ni fått av Gaia. Klicka därefter på ”Yes” för att bekräfta sammankopplingen.

länk-för-att-koppla-trakt-till-gaia.jpg-@-667-rgb_8-_

Steg 7: När sammankopplingen är slutförd kan ni bekräfta att allt är frid och fröjd genom att välja ”Gaia” -> ”Configure” och slutligen ”Accounts”. Om ert Trakt-användarnamn syns har sammankopplingen lyckats.

kopplat-kodi-till-trakt-via-gaia

Steg 8: Gör om exakt samma process för alla tillägg som ni vill koppla samman med Trakt.

Få en bättre Kodi-upplevelse med en VPN-tjänst

Allt ni gör på internet övervakas i realtid av både vår regering samt våra internetoperatörer. Detta innebär bland annat att upphovsrättstroll samt oetiska advokatorganisationer kan ställa till med en hel del problem om de väl sätter klorna i oss.

Då det inte är vi själva som styr över det material som Kodi-tilläggen bjussar på kan upphovsrättstrollen sniffa upp våra IP-adresser och beskylla oss för både det ena och det andra. Seriösa VPN-leverantörer, såsom de på topplistan, döljer våra riktiga IP-adresser och byter ut dessa mot företagets egna sådana. På detta sätt hålls obehöriga snokare borta, och om någon, tex. ett upphovsrättstroll, försöker ta reda på vilken VPN-kund som använt ett visst IP-nummer, får de kalla handen direkt.

Just nu står Cyberghost för det mest stabila och prisvärda alternativet, och det är löjligt enkelt att komma igång:

Steg 1: Teckna er för CyberghostVPN

Steg 2: Ladda ner och installera en VPN-app på den enhet ni använder er av. Cyberghost tillåter för närvarande sju samtidigt uppkopplade enheter – vilket är ett hack över medelnivån.

Steg 3: Koppla upp er mot en lämplig VPN-server. Ju närmare servern är – desto snabbare går det. Svenskar bör därför koppla upp sig mot svenska VPN-servrar i första hand.

Enligt våra tester är samtliga av Cyberghosts VPN-servrar kvicka, inklusive de amerikanska, svenska, brittiska och kanadensiska sådana. Detta innebär att vi kommer åt samtliga regionslåsta Kodi-tillägg såsom CBC, NHL TV samt BBC iPlayer med flera – helt utan frysande eller buffrande.

cyberghost-för-windows-applikation

Utöver detta erbjuder Cyberghost dessutom en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar – om ni inte skulle vara helt nöjda vill säga.

Trakt finns som premiumversion

trakt-premium

Genom att betala för sig slipper man annonser och kan ta del en mängd andra fördelar såsom:

  • Mer utförlig statistik
  • En VIP-knapp vid användarnamnet
  • Bättre filtrering
  • Möjlighet att exportera listor till Excel
  • Tillgång till widgets
  • Tillgång till ett mörkt läge

Och mycket annat. Ett VIP-medlemskap kostar från $2.50 per månad. För att bli VIP-medlem tar ni er till https://www.trakt.tv och klickar på ”Sign up for VIP”. Men som jag sagt tidigare – detta är långtifrån ett måste.

Sammanfattning

Trakt är ett mycket smidigt verktyg som både är resurssnålt och kvickt. Så fort ni kopplat ihop Trakt med Kodi känner verktyget av vad som händer i bakgrunden, utan att ni behöver tänka på någonting. På Trakts webbsida kan ni alltid få dagsfärsk statistik över vilka tv-serier samt filmer ni kikar på, eller bör kika på. Lycka till med Trakt, det är verkligen ett smidigt program.

Då var denna lilla guide slut. Om ni har några frågor – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Läs mer: Allt om Kodi: Tillägg, tips, guider och mycket mer

Läs mer: Installera live tv-tillägget Robin Hood TV

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments