Meny

Så här skyddar ni era Chromecast-stickor på ett bättre sätt

Google lanserade Chromecast-stickan år 2013, och den blev den genast omåttligt populär. Det tisslades och tasslades med andra ord en hel del om enheten, som i sin tur var ämnad att ersätta snart föråldrade enheter såsom DVD- och Blu-ray-spelare.

Med en Chromecast-sticka i ryggen blev det helt plötsligt superenkelt att kika på videomaterial trådlöst, helt utan att behöva stå ut med diverse sladdar och annat trams.

Men men, hur ser det ut rent säkerhetsmässigt? I korta drag: Helt ok, men det finns samtidigt ett antal säkerhetshot som oroar på horisonten. I denna artikel går vi igenom vilka dessa är, samt hur ni skyddar er mot samma sårbarheter.

Vad är en Chromecast-enhet?

Chromecast-enheterna kan beskrivas som ett gäng kompakta, men samtidigt kraftfulla enheter, som i sin tur utvecklas av teknikjätten Google.

Men då det gått cirka sju år sedan originalenheten släpptes är det numera lite mer kraftfulla varianter som gäller, även om originalet fortfarande fungerar utmärkt.

Tack vare Chromecast-stickan kan vi ta del av material från bland annat Youtube, Netflix, HBO Nordic, samt mycket annat – helt utan att behöva stå ut med diverse smart-tv-programvara eller milslånga HDMI-kablar.

En annan unik aspekt med just Chromecast-enheterna är vi inte heller behöver någon fjärrkontroll för att kunna styra dem – på gott och ont. Vi får därmed inte ta del av bekvämligheten som en fjärrkontroll bjussar på, men samtidigt kan vi styra Chromecast-stickorna via exempelvis våra mobiler – och dessa har vi ju trots allt med oss nästan överallt.

appar-för-chromecast

Då Chromecast-stickorna har blivit så pass populära har det även dykt upp ett större gäng likvärdiga enheter, som i princip ser ut som en exakt kopia av originalet. Men trots detta är Chromecast-stickorna fortfarande mycket populära – främst tack vare det låga priset samt det goda utvecklarstödet från Googles sida.

Det återstår med andra ord att se om konkurrenterna klarar av att ta fler marknadsandelar, men mycket talar för att Chromecast-gänget förblir störst på täppan även i framtiden. Inte minst nu då spelplattformen Google Stadia är på väg att lanseras, som i sin tur kräver en Chromecast 4K-enhet.

google-stadia

Vilka typer av säkerhetshot existerar?

I princip samtliga uppkopplade enheter är sårbara för diverse attacker samt övriga säkerhetshot, och Chromecast-stickorna är inte något undantag till den regeln. Hackers och övriga ljusskygga personer gör allt de kan för att hitta nya hål i Chromecast-stickorna, och ibland tar de sig igenom enheternas annars mycket säkra programvara.

Många väljer att bättra på säkerhetsläget genom att teckna sig för en VPN-tjänst, och vissa tror också att samtliga enheter skyddas per automatik – men det stämmer inte. Om ni vill att samtliga enheter ska skyddas krävs en dedikerad VPN-router, såsom Vilfo eller dylikt.

En av de vanligaste intrångstyperna går i korthet ut på att hackern tar sig in via routerns gästläge. Om ni bor i ett mycket tätbefolkat område där hundratals, eller kanske till och med tusentals människor kan ta del av routeruppkopplingen, är det en mycket bra idé att stänga av detta läge – som egentligen är ganska osäkert.

Det är också viktigt att ni skyddar routern med ett säkert lösenord, som i sin tur bör vara svårgissat samt innehålla både specialtecken och siffror.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna

Hur kan ni skydda era Chromecast-stickor på ett bättre sätt?

Det finns ett antal sätt att skydda sig mot de hot som vi tog upp ovan, och de viktigaste av dessa går vi igenom nedan:

  • Använd er av ett säkert routerlösenord
  • Skaffa en dedikerad VPN-router
  • Dölj er egentliga IP-adress via en VPN-tjänst
  • Stäng av routrarnas “gästlägen”

Att använda sig av ett starkt lösenord är förstås utmärkt vid alla tillfällen, och inte bara när routern ska skyddas. En VPN-router skyddar i sin tur alla enheter som kopplas upp, och inte bara den egna – som är fallet när ni installerar VPN-appar på exempelvis datorn, mobilen eller surfplattan.

När det kommer till den tredje punkten, att dölja er egentliga IP-adress, går detta egentligen lite hand i hand med punkt två. Och som vi redan gått igenom är routrarnas gästläge smidiga, men ack så osäkra.

Det är med andra ord bättre att dela med sig av router-lösenordet till vänner och bekanta. Om ni skulle vilja köra ut gästerna (digitalt – vill säga) efter att de loggat in går det förstås alltid att byta routerlösenord via kontrollpanelen.

Sammanfattning

Att kunna hålla sig fullständigt skyddad mot digitala hot är svårt – Chromecast-enheterna är dessutom extra hårt utsatta då dessa inte kan skyddas via sedvanliga VPN-appar. Men om ni väl följer de fyra punkter som tagits upp ovan har ni i alla fall gjort det ni kan.

Artikeln kommer att uppdateras om fler typer av säkerhetshot, som i sin tur riktar sig mot Chromecast-stickor, uppenbarar sig. När det kommer till den tredje punkten, att dölja er egentliga IP-adress, finns mer information att tillgå här.

OBS: Hela artikeln är ett gästinlägg med syfte att bredda VPN-basens innehåll.

Om ni har några frågor eller funderingar – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN