Meny

Upphovsrättstroll har begärt ut över 42 000 svenska IP-nummer år 2020

Data som internetoperatören Bahnhof tagit fram pekar på att 42 869 IP-nummer begärts ut, som tillhör förmodade BitTorrent-pirater. Det är främst Teliakunder som fått sina identiteter röjda, vilket till viss del är logiskt då Telia är Sveriges största internetoperatör.

Det är en lönsam affärsmodell att pressa ut svenska BitTorrent-pirater på pengar. Bortsett från Sverige är även misstänkta fildelare i Tyskland, Nederländerna och USA ansatta av upphovsrättstrollen.

Svenska nätpirater var hårt ansatta redan år 2019 och den trenden håller i sig även detta år, rapporterar Bahnhof i ett nytt blogginlägg.

År 2020 har 118 ansökningar om informationsföreläggande kommit in till Patent- och marknadsdomstolen, och varenda en av dessa innehåller personligt identifierbar information som tillhör uppemot tusentals förmodade nätpirater.

Telia skvallrar mest

Telia har lämnat ut 30 997 av de 42 869 IP-adresser som upphovsrättstrollen tagit del av år 2020. Att Telia är Sveriges största internetoperatör är ett välkänt faktum, men trots det är det anmärkningsvärt att Telia står för cirka 75 % av IP-utlämningarna. Vafalls?

Frågan har ett logiskt svar:

Telia är inte bara störst, de sparar också känsliga data i flera månader.

Förklarar Bahnhofs Carolina Lindahl för Torrentfreak.

Varför samarbetar svenska internetoperatörer med upphovsrättstroll?

För att de måste enligt LEK, eller Lagen om elektronisk kommunikation. Bahnhof är dock mer finurliga i jämförelse med övriga operatörer likt Telia, Com Hem, Telenor och Hi3G Access. Bahnhof lyder istället den EU-lag som rör datalagring, som är mer integritetsvänlig.

Läs mer: Betala inte kravbreven!

Det innebär att Bahnhof endast sparar data som kan röja identiteten på allvarliga brottslingar, medan fildelare lämnas ifred.

Copyrigttrollen är bara intresserade av filmer

De upphovsrättstroll som ansätter svenska nätpirater övervakar i skrivande stund endast filmtorrenter, främst sådana med erotiskt material. Det utpressningsförfarandet är identiskt i både USA samt Tyskland.

Det är oklart huruvida Patent- och marknadsdomstolen avslår några av upphovsrättstrollens informationsförelägganden, men enligt Bahnhof godkänns i princip samtliga informationsförelägganden per automatik.

Så länge Ipred-lagen kan utnyttjas för att jaga nätpirater, och så länge svenskar betalar utpressarna, lär denna fula men samtidigt lukrativa affärsmodell fortgå.

Att svenska datalagar är så här pass mjäkiga är uppseendeväckande, så är även det faktum att regeringen och majoriteten av operatörerna låter detta fortgå, år efter år.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JuhaT

Anledningen till att svenska politiker inte vågar göra annat än att hoppa när USA säger hoppa är att USAs regering hotade Sverige med handelshinder ifall Sverige inte tog itu med piratnedladdningar. Bl.a. det som satte fyr på polisen att sätta dit Piratebay när det begav sig. Svenska regeringar vågar därför inte säga emot husse utan gör som de säger.

Det ska bli intressant att se vad som händer nu när Sverige står som en en åsna mellan två hötappar när det kommer till HUAWEI. Kina hotar ju med handelshinder också om Sverige inte gör som de säger. Men jag tippar på att husse vinner som vanligt.

JuhaT

Huawei i sig är nog inget säkerhetshot, det är den kinesiska regimen som är problemet. Huawei kan dock inte förklara hur de ska garantera att de INTE kommer att följa lagen om att alla företag och medborgare, utomlands som i Kina, måste vara underrättelsetjänsten behjälpliga när de så kräver det, alltså oavsett vad de kräver och när. Vid en konfliktsituation kan de rent tekniskt ställa till det nåt djävulskt för svenska samhället om man förlitar sig på kinesiska företag, som ju i praktiken är slavar under staten. Att just Huawei av alla kinesiska företag drabbats av motstånd beror på 5G och den enorma grundläggande inverkan den kommer att få i samhällen (som jag förstått det). Går 5G ner när det väl är utbyggt så blir det enorma problem. Därför vill man inte vara i händerna på rövarregimer. Och vi ska komma ihåg att Kina inte står långt efter USA i… Läs mer »

Senast redigerad 3 månader sedan av JuhaT

De senaste artiklarna

Mer om VPN