Meny

Varför bör man skaffa en VPN för mobilen?

Med en VPN-tjänst i din mobiltelefon kan du låsa upp streamingportaler, surfa säkrare på Wifi-nätverk, undvika övervakning i länder som tillämpar starka censurregler samt ladda ner filer på ett säkrare sätt. 

I den här artikeln talar vi mer om de fördelar som en VPN-tjänst medför för bärbara enheter. Vi reder även ut vad ett mobilabonnemang innehåller, samt varför få VPN-aktörer väljer att samarbeta med mobiloperatörer.

Är en VPN inkluderad i mobilabonnemanget?

Det finns ett femtontal aktörer som erbjuder mobilabonnemang till svenska företag samt privatpersoner. Ingen av dessa har valt att inkludera en VPN-tjänst i deras kunderbjudanden; dels då det förfarandet kan bryta mot appbutikernas regler, och dels då VPN-företagen föredrar att marknadsföra sig via andra kanaler.

Det amerikanska It-företaget HP har dock valt att förinstallera Express VPN i ett flertal av deras stationära- och bärbara datorer. Men dessa typer av avtal är få till antalet, och det är oklart vilken typ av kompensation som HP mottog för att marknadsföra Express VPN framför övriga VPN-företag.

Vad inkluderas i ett mobilabonnemang?

Om du tecknar ett abonnemang för mobiltelefoner får du oftast tillgång till gratis samtal samt SMS. I dagsläget är det främst surfpotten som står för den största kostnadsposten, då svenska mobilanvändares vanor förändrats tack vare gratisappar likt Facebook Messenger, som erbjuder kostnadsfria SMS och röstsamtal.

På Abonnemangkoll, som ansvarar för artikelns innehåll, kan du läsa mer om de billigaste mobilabonnemangen. Du bör även ha i åtanke att du får pengar över till en VPN-tjänst, om du tecknar ett fördelaktigt prissatt mobilabonnemang.

5 Fördelar med en VPN för mobilen

Nedan beskriver vi fem av de viktigaste fördelarna med att nyttja en VPN på sin mobiltelefon eller surfplatta.

#1. Du kan låsa upp svenska och utländska streamingportaler

Streamingtjänster likt Netflix, BBC iPlayer, HBO, C More, Viaplay samt SVT Play köper in tv-serier, filmer samt evenemang från stora produktionsbolag, som alla har som mål att vinstmaximera. Det är helt naturligt, men det förfarandet bidrar till att vi konsumenter tvingas förhålla oss till regionsbegränsningar.

Mer specifikt delar produktionsbolagen in den globala marknaden i ett flertal regioner, och den vinstmaximering som nämns ovan uppstår då bolagen säljer samma material till olika marknader. För att nämna ett exempel kan Disney välja att sälja en storfilm till Viaplay, som endast får visa upp denna i Danmark, då Netflix köpt de svenska rättigheterna för filmen.

netflix-streaming

Du kan överlista denna distributionsmodell med en bra VPN-tjänst, som i korthet ”lurar systemet”. Närmare bestämt kan du låsa upp tv- och filmportaler likt HBO Nordic när du befinner dig utanför EU, genom att välja en svensk VPN-server i det gränssnitt som återfinns i VPN-appen.

#2. Du kan ladda ner torrenter på ett säkrare sätt

Upphovsrättstroll nyttjar den svenska Ipredlagen för att kunna skicka ut kravbrev, eller utpressningsbrev, till inte ont anande internetanvändare. Enligt SVT har tusentals oskyldiga mobil- och datoranvändare beskyllts för att ha laddat ner upphovsrättsskyddade torrenter, och betalat utpressarna av rädsla för att en civilrättslig förhandling ska inledas.

Utpressningsförfarandet inleds med att ett copyrighttroll, likt Strike 53, använder sig av ett specialverktyg med mål att identifiera svenska IP-nummer som återfinns i ”torrentsvärmar”. Därefter vänder utpressarna sig till en domstol, som tvingar operatören att knyta IP-numret mot en specifik användare.

Processen avslutas med att copyrighttrollet tar kontakt med en nordisk advokatbyrå som skickar ut kravbrev, och samtidigt får en del av en mindre mängd av det totala utpressningsbeloppet. De bevis som advokatbyråerna pekar på är i våra ögon svaga, och som en konsekvens av detta har oss veterligen inga svenska (förmodade) fildelare kallats till rätten.

Då en VPN-tjänst döljer din mobiltelefons riktiga IP-adress blir du helt anonym på internet. Mer specifikt byts ditt riktiga IP-nummer ut mot ett dynamiskt (delat) IP-nummer, som VPN-företaget förfogar över. Somliga upphovsrättstroll riktar upphovsrättsförfrågningar åt VPN-aktörer, som i sin tur ber dessa typer av organisationer att dra dit pepparn växer.

Den svenska VPN-aktören OVPN sparar inga känsliga loggar, och lämnar aldrig ut IP-nummer, då de värnar om kundernas integritet.

ovpn-transperensrapport

#3. Du kan avblockera webbsidor och webbtjänster utomlands

Nationer likt Kina, Turkiet, Iran, Irak samt Sudan tillämpar starka censurregler, och stänger regelbundet av hela eller delar av internet. Kina bör ses som den mest censur-ivrande nationen, då den regering som styr filtrerar all webbtrafik via en jättebrandvägg, eller ”The Great Firewall of China”.

Samma premisser är aktuella i detta fall. VPN-tjänsterna anonymiserar och byter ut din IP-adress, och som en konsekvens av det blir tjänster likt Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin återigen tillgängliga, även om du använder din mobiltelefon i ett mer tillslutet land.

#4. Surfa säkrare via Wifi-hotspots

På flygplatser, i caféer samt i restauranger får mobilanvändare i regel tillgång till gratis Wifi-uppkopplingar. Dessa typer av anslutningar kan vara osäkra, då samtliga bärbara enheter är känsliga för paket-sniffnings-attacker samt mannen i mitten-attacker.

Utöver detta kan en hacker lura mobilanvändare att koppla upp sig mot ett fejkat nätverk, som hackern avlyssnar med förhoppning att kunna stjäla personuppgifter.

wifi-hotspot

VPN-tjänsterna kapslar in din internetuppkoppling i en skyddande tunnel och kan därför erbjuda ett extra säkerhetslager, som skyddar dig mot både avlyssning samt skadlig kod. Det är i synnerhet Android-enheter som är känsliga för dessa typer av hot, men iOS-användare är inte heller helt skyddade.

#5. Surfa säkrare med en VPN

Då din mobiltelefon får ta del av ett extra krypteringslager kan den hastighet som blir aktuell minska med alltifrån ett fåtal procent till uppemot 50 %. Men om du nyttjar en VPN-tjänst som håller måttet, likt Express VPN(recension), Surfshark(recension) eller Cyberghost(recension), kan hastighetsläget förbättras.

Ledande svenska internetoperatörer likt Telia väljer att försämra din uppkopplingshastighet vid tidpunkter då deras 4G- och/eller 5G-nät är som mest belastade. Kvällar och helger räknas i regel som tidpunkter där risken för en hastighetsförsämring är som störst, då ett stort antal abonnenter tvingas samsas om begränsade resurser.

Om du nyttjar en VPN-tjänst kan operatörerna inte granska ditt surfande i detalj, och tack vare det blir du kvitt samtliga eventuella hastighetsbegränsningar.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN