Meny

Filmbolag stämmer YTS-användare som vägrat betala kravbrev

Ett flertal filmbolag stämmer tre YTS-användare som en konsekvens av att torrentsidans ägare delat med sig av uppgifter från medlemsdatabasen. De påstådda nätpiraterna har fått det tvivelaktiga nöjet att ta emot kravbrev, men då de vägrat svara på utpressningsbreven kan rättsliga åtgärder vara att vänta.

YTS.lt är med sina miljontals dagliga besökare en av världens mest välbesökta torrentsidor. Användare som valt att registrera sig för ett konto på sajten får ta del av extrafunktioner, såsom möjligheten att bokmärka torrenter samt att bevaka torrentreleaser. Dessa fördelar har dock visat sig vara dyrköpta, då torrentsidans ägare inte drar sig för att hänga ut användare.

YTS samarbetar med upphovsrättslobbyn

YTS stämdes för cirka ett år sedan av de filmbolag som ligger bakom titlar såsom ”Hellboy”, ”Rambo: Last Blood” samt ”London has Fallen”. Torrentsidans ägare valde då att förlika, och betala en engångssumma om cirka 1.2 miljoner kronor.

hellboy-skarmavbild

YTS fick dock vara kvar online, vilket många ansåg var märkligt. Förklaringen bakom detta var att filmbolagen fick ta del av stora delar av, alternativt hela användardatabasen, innehållandes känsliga medlemsuppgifter likt IP-nummer, nerladdningsloggar samt e-postadresser.

Tre amerikaner har stämts

På grund av samarbetet har filmbolagen kunnat skicka kravbrev till tusentals YTS-användare, och tre av dessa; Stephen Moody, William Nelson och Ty Tidwell, har fått ta emot hotbrev innehållandes en utpressningssumma motsvarande omkring 7 500 kronor. Det vill säga ungefär storlekssumma som de kravbrev som skickas ut i Sverige.

En av de misstänkta nätpiraterna ska ha skyddat sig med hjälp av VPN-teknik, men det ska ha hjälpt föga då samtliga av de tre amerikanerna i första hand spårades med hjälp av sina Microsoft-knutna e-postadresser.

Misstänks för upphovsrättsbrott

De tre nätpirater som pekas ut av filmbolagen misstänks för brott mot upphovsrättslagen samt för medhjälp till upphovsrättsbrott, då bolagen menar att de både laddat ner samt laddat upp filmtorrenter som tillhör dem.

Det är okänt när rättegången väntas inledas, och stämningsansökan finns att tillgå här (PDF).

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN