Meny

Säg hej till världens löjligaste antipirat-kampanj

Upphovsrättslobbyn hatar piratkopiering i alla dess former, det är knappast någon hemlighet. De gör sitt för att påverka regeringar för att de ska stifta nya och strängare antipirat-lagar. Bland annat Schweiz, Sydafrika och Indonesien har fått smaka på den släggan. Samma gäng ligger även bakom ett större gäng reklamfilmer med mål att avskräcka nätpirater. Antipirat-kampanjerna spelar ofta på rädsla, och många av dem är rent bisarra.

Den reklamfilm vi går igenom i afton ligger antipirat-organisationen Creative Content Australia bakom. I densamma träffar vi på en pojke som har besökt en piratsajt och blivit hackad, så numera är hans lösenord och bilder på vift. Han får dock ingen större uppbackning av polisen, som mer eller mindre ber honom att fara åt skogen. Ta gärna en titt på hela reklamfilmen nedan.

Filmbolagen måste förstås få tillbaka sina investerade pengar på ett eller annat sätt. Men att alliera sig med sådana här tramsare kan bara beskrivas som dumdristigt. Om nu alla piratsajter var så pass farliga som antipirat-kampanjen föreslår skulle ingen välja att besöka dem, det säger sig självt. Att dumförklara nätpirater, som oftast är tekniskt kunniga, kan inte beskrivas som någon smart taktik.

Torrentfreak har snackat med Mikko Hypponen som arbetar hos antivirusjätten F-Secure. Han menar att nätfiskeattacker, såsom skadliga e-postfiler, insticksprogram för webbläsare och dylikt är betydligt mer problematiska än piratsajterna, som nästan alla är helt ofarliga.

Mer specifikt bör antipirat-kampanjerna fokusera på att sprida ett mer positivt budskap. Skrämseltaktiker har inte fungerat tidigare, och lär knappast göra så nu heller. Studier inom området pekar på att prisläget och utbudet är av störst vikt när det kommer till att få nätpirater att välja lagliga alternativ. Det måste ses som ett enormt underbetyg att piratsajterna fortfarande är jättepopulära – även om de är så pass ”farliga”. Istället för att släppa överdrivna reklamfilmer bör upphovsrättslobbyn ha stake nog att sätta krav på sina egna medlemmar – åtminstone i mitt tycke.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN