Meny

Surfshark får stöd för WireGuard – och säkrar upp protokollet

Surfshark VPN har infört stöd för WireGuard på alla större plattformar, inklusive iOS samt Android. WireGuard har modifierats med hjälp av ett system som medför att alla kunder får ett unikt IP-nummer varje gång, vilket ska bidra med säkerhetsfördelar. Surfsharks VPN-servrar använder sig även av RAM-lagring, så inga känsliga loggar kan sparas.

Surfshark VPN har precis meddelat att de numera erbjuder stöd för WireGuard-protokollet. Mer specifikt fungerar företagets VPN-klienter för Windows, Mac OS, Android samt iOS utmärkt tillsammans med WireGuard, vilket innebär att Surfshark blir den senaste VPN-aktören som får stöd för detta protokoll.

Förutom Surfshark erbjuder bland annat NordVPN, MullvadVPN, OVPN samt TorGuard stöd för WireGuard, medan VPN-jättar såsom Cyberghost och ExpressVPN fortfarande avvaktar med att stödja protokollet.

I Surfsharks fall används följande kryptografiska protokoll:

  • ChaCha20: Möjliggör symmetrisk kryptering som bekräftas med Poly1305.
  • Curve25519: för ECDH.
  • BLAKE2s Krypterar och hashar säkerhetsnycklar.
  • SipHash24: Hashar säkerhetsnycklar.
  • HKDF: Möjliggör nyckelhärledning.

Även om WireGuard är uppbyggd med hjälp av öppen källkod inför olika VPN-aktörer protokollet på olika sätt. Surfshark har infört WireGuard tillsammans med ett unikt nyckelrotationssystem, som ska medföra att paketförluster samt störningar ska vara och förbli minimala.

En av WireGuards största nackdelar är att de IP-adresser som delas ut förblir statiska, såvida VPN-företaget inte modifierar protokollet. Surfshark använder sig av en NAT-brandvägg som delar ut dynamiska IP-adresser per automatik och enligt ett slumpmässigt tidsschema. Så risken för att WireGuard skulle vara osäkert när det används tillsammans med Surfshark är obefintlig.

Surfshark använder ändå bara hårddiskbefriade servrar som drivs med hjälp av RAM-stickor, som inte har förmåga att spara några känsliga loggar. VPN-företagets byte till hårddiskfria servrar skedde i somras, så WireGuard-stödet ska ses som ett tecken på att Surfshark satsar stora resurser på att skapa en bättre produkt.

I recensionen av Surfshark prisas de bland annat för att VPN-servrarna är snabba, för att alla stora streamingplattformar kan låsas upp (inkl. C More, vilket är unikt) samt för att kundsupportavdelningen gör ett bra jobb. Mer specifikt är Surfshark ett spännande och nyskapande VPN-företag, som det ska bli kul att följa även i framtiden.

Använder du dig av Surfshark? Och i så fall, har du testat vad WireGuard-protokollet går för? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN