Meny

VPN-användningen ökar rejält – och många svenskar betalar för sig

Fler och fler väljer att skydda sina enheter med hjälp av VPN-teknik, och det är just bland de mobila användarna som VPN-användningen ökar mest. Enligt en rapport från Top10VPN laddade iOS- och Android-användarna ner hela 480 miljoner VPN-appar mellan oktober 2018 och september 2019. Det är en ökning med strax över 50 procent jämfört med förra året – då 380 miljoner VPN-appar laddades ner globalt.

Men var ökar VPN-användningen mest? Enligt samma rapport står indierna för den största ökningen. Väl där laddades 57 miljoner VPN-appar ner, vilket innebär att VPN-användningen fyrdubblats på bara ett år.

I många länder är VPN-tekniken bannlyst, såsom Kina, Ryssland och Oman. Dessa länder diskvalificerades – men vi bör kunna räkna med att VPN-tekniken är populär även i dessa områden.

Om vi tar en kik på just Sverige laddade vi ner strax över 1.1 miljoner mobila VPN-appar, vilket motsvarar en ökning med sju procent jämfört med förra året. Som ett litet tillägg är vi även duktiga på att betala för oss då ”bara” 59 procent av svenskarna använder sig av gratis VPN-appar. I mina ögon är dessa typer av appar otillförlitliga, och ibland även farliga – men smaken är som vår mörkaste kroppsdel. Att prova en premiumtjänst helt gratis är en betydligt bättre väg att gå – åtminstone om ni frågar mig.

vpn-användning

Som ni ser nedan är det gratis-apparna som dominerar totalt. De sex mest populära VPN-apparna är helt kostnadsfria, och premiumjättarna ExpressVPN och NordVPN hamnar först på sjunde respektive åttonde plats. De blev till och med slagna av HolaVPN – som i sin tur är ett fullkomligt värdelöst VPN-alternativ.

gratis-vpn-appar

Allt som allt analyserades 293 VPN-appar, och den fullständiga listan hittar ni här (PDF) (Google Sheet).

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Juhat

Nu är det kanske så att alla inte är lika rika som jag, men en femhunding om året för VPN är faktiskt inte så dyrt kan jag tycka. Men jag antar att dessa 59% anser att gratis är gott, dock utan att tänka på att de som erbjuder gratis VPN måste betala sina räkningar också, de gör ju inte det för att de är ju inte filantroper utan vill tjäna pengar. Och det mest uppenbara och enklaste sättet att tjäna pengar som ”gratis” VPN är ju att sälja informationen de får av användarna.
Man förlorar för övrigt med de flesta VPNs inte nämnvärda hastigheter längre. Själv har jag erfarenhet av PrivateVPN, NordVPN, Anonine och Surfshark sen 5-6 år tillbaka då jag började använda VPN.

De senaste artiklarna

Mer om VPN