Många som är ute efter en säker och stabil VPN-tjänst börjar jakten med att kika på diverse gratisalternativ. Detta är förstås fullt förståeligt, men tyvärr en rätt dålig idé.

De kostnadsfria VPN-tjänsterna har gjort sig kända för att bete sig illa. Vissa (nästan alla) av dem säljer vidare känslig information till tredjepartsföretag, medans andra till exempel lägger vantarna på vår bandbredd. Alla företag som erbjuder gratis VPN-tjänster missköter sig dock inte, men tillräckligt många för att vi ska behöva höja på ögonbrynen.

Tips: Om ni letar efter säkra VPN-alternativ som kan provköras helt gratis hittar ni dessa här.

Tre typer av VPN-alternativ finns på marknaden

I grova slängar finns det tre typer av VPN-tjänster att välja på.

#1. Gratisalternativen

Precis som det låter får vi tillgång till en krypterad VPN-uppkoppling utan att behöva betala ett jota. Men som många säkert vet: Om någonting är gratis är det vi som är produkterna. Att driva servrar, anställa supportpersonal samt att utveckla appar kostar en hel del pengar, och för att kunna få igen dessa använder de sig av en större mängd fula knep.

Känslig data samlas in och säljs till högstbjudande

När vi använder oss av en VPN-tjänst rör sig all trafik via en krypterad tunnel som börjar vid våra VPN-appar och slutar på VPN-företagets servrar. Med andra ord kan diverse internetoperatörer, upphovsrättsorganisationer och andra övervakare inte se vad vi vad vi pysslar med. Detta är förstås hur bra som helst, men det finns en potentiell nackdel.

Oseriösa VPN-leverantörer kan hur enkelt som helst logga allt vi gör på webben. Efter bara några veckor har de tillgång till en stor bunt information som beskriver vad vi pysslat med på nätet, och samma bibba säljs senare vidare till tredjepartsföretag såsom reklambyråer och dylikt. På detta sätt blir de företag som erbjuder gratis VPN-tjänster rika som troll samtidigt som vår säkerhet och integritet på webben äventyras.

#2. Premium-alternativen

Här betalar vi en fast månadskostnad för att få tillgång till en fullfjädrad VPN-tjänst. Inga känsliga loggar sparas och dessa VPN-leverantörer har med andra ord inte en aning om vad vi pysslar med på webben – precis som det ska vara. På bilden nedan ser vi vad Cyberghost vill att vi slantar upp för deras premiumtjänst.

cyberghost-prislista

#3. Premiumleverantörer som erbjuder gratisalternativ

Vissa premiumleverantörer erbjuder gratisalternativ vid sidan av, såsom tex. Hotspot Shield. Instegsvarianterna är alltid kraftigt begränsade och bör egentligen bara ses som en inslussningsport till premiumversionerna.

Men om många inte betalar för sig, hur tjänar företaget då pengar? Det gör dem via premiumkunderna, vilket inte känns helt rätt. Som betalande kunder ska vi kunna få valuta för pengarna, och inte tvingas ta notan för alla gratisåkare. Gratiskunderna belastar tex. servrarna samt kundsupporten, vilket innebär att det här är en riktigt orättvis affärsmodell.

Varför bör vi inte bör använda oss av gratisalternativ?

Nedan går vi igenom varför gratistjänsterna är så pass otillförlitliga och aldrig bör användas.

en-gratis-vpn-tjänst-säljer-känslig-data

#1. Programvaran innehåller ofta virus och spionprogram

Enligt en seriös studie innehåller upp till 38% av alla gratisvarianter någon form av virus eller spionprogram. Men varför då? Det bästa vore ju att hålla programvaran ren, och det borde väl även gälla för de företag som bjussar på gratis VPN-tjänster?

Det kan man tycka, men sanningen är att dessa otrevligheter ofta bakas in för att de oseriösa gratisalternativen ska tjäna mer pengar. Det vanligaste är att vi får ta emot en större drös skräppost och får se mer reklam än nödvändigt online (webbläsaren infekteras). I värsta fall kan till och med hela enheten låsas av så kallade ransomware-virus, vilket kan få vem som helst att bli ursinnig.

Siffran jag nämner ovan, 38%, gäller bara VPN-appar för Android. Men tyvärr är nästan alla andra operativsystem minst lika känsliga för virus- och spionprogramvara. I synnerhet Windows.

Enligt samma källa bör vi passa oss för följande gratisalternativ då samtliga av dessa antingen är osäkra eller i värsta fall farliga att använda:

 • Betternet
 • One Click VPN
 • SuperVPN
 • VPN Free
 • One Click VPN
 • CrossVPN
 • Archie VPN
 • HatVPN
 • Hotspot VPN
 • Secure VPN
 • Free VPN Master
 • Security Master

Tillägg: Många av de VPN-leverantörer som nämns i listan ovan är nerlagda eller har bytt namn.

#2.  Vår surfhistorik säljs till tredjepartsföretag

När de företag som erbjuder gratis VPN-tjänster lagt beslag på information om vad vi gör på nätet säljs denna jättebunt vidare till diverse tredjepartsföretag (nästan alltid ljusskygga reklambyråer). I värsta fall leder detta till att samma information hamnar i händerna på diverse hackers, och då ligger vi riktigt illa till.

#3. Bandbreddskapningar är vanliga

För bara några år sedan rapporterade Lifehacker att det populära (men vansinnigt osäkra) VPN-alternativet Hola stal bandbredd från gratisanvändarna för att sälja denna vidare till diverse företag. Med andra ord använde sig Hola av p2p-teknik för att lura godtrogna gratiskunder på pengar, vilket knappast kan räknas som ok (vi snackar mer om Hola längre ner i artikeln).

adios-hola-avslöjar-hemligheter-om-hola-1

#4.  Känsliga loggar sparas

Premiumalternativen (ni kan hitta de bästa här) erbjuder vattentäta loggavtal, men samma sak gäller inte gratisvarianterna. Följande två punkter (eller någon juridisk “mumbo jumbo” omskrivning av punkterna) hittar vi hos nästan alla företag som erbjuder gratis VPN-alternativ:

 • Vi delar regelbundet information med tredjepartsföretag i marknadsförings-, forsknings- och förbättringsändamål.

Detta kan på ytan låta som en bra kompromiss, men det är det knappast. De forsknings- och förbättringsändamål som de snackar om existerar sällan. Men det gör däremot försäljningen av webbhistoriken, var så säkra.

 • Vi delar med oss av din e-postadress och annan information till utvalda samarbetspartners för att du ska kunna ta emot unika erbjudanden.

Igen, detta låter knappast som fågelkvitter i öronen. Om du undrar över var all oseriös spel- och läkemedelsreklam som plågar din inkorg kommer ifrån kan du ha hittat svaret här.

#5. Webbläsarkapningar är vanliga

Ett annat sätt som gratisalternativen tjänar pengar på består av så kallade webbläsarkapningar. Här infekteras våra webbläsare med skadlig kod och på grund av detta vidarebefordras vi ofta till diverse e-handelsplattformar (tex. Aliexpress och Ebay), och om vi handlar någonting får den skumma VPN-aktören en del av kakan.

För några år sedan ertappades Hotspot Shield med byxorna nere, vilket CSIRO var först med att rapportera:

“AnchorFree’s VPN app Hotspot Shield performs redirection of e-commerce traffic to
partnering domains. When a client connects through the VPN to access specific web domains, the app leverages a proxy that intercepts and redirects the HTTP requests to partner websites.”

På grund av ovanstående har Hotspot Shield-gänget varnats av den amerikanska handelskommissionen, men vi får hoppas att de lärt sig en läxa av det hela.

#6. Säkerhetsläget är ofta uruselt

En bra VPN-tjänst ska klara av att leverera kvicka hastigheter både säkert och billigt. Så kallade IP- och DNS-läckor är vanligt förekommande när det kommer till gratisalternativen, men tyvärr slarvar ibland även premiumleverantörerna på denna punkten, men det är lyckligtvis ovanligt.

Gratisalternativen är som sagt de värsta syndarna och enligt SCIRO är ungefär 7 av 10 VPN-aktörer som erbjuder gratis VPN-tjänster oseriösa.

#7. Hastigheterna är lägre

På grund av den mycket fula affärsmodellen, dvs. att samla in information som vi tror hålls säker för att sälja denna vidare, tjänar de oseriösa VPN-alternativen fina pengar. Men trots att de tjänar stora summor kosing kan de inte heller erbjuda någon vidare kräm i ledningarna.

Jag har själv recenserat ett antal gratisalternativ, och ingen av dessa har hållit måttet hastighetsmässigt (eller på något annat sätt). Nedan ser ni vilka hastigheter som OperaVPN bjussar på i Europa, en inte alltför trevlig syn.

operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa

Vilka gratisalternativ kan vi lita på?

Allt är inte helt åt skogen. Det finns gratisalternativ som sköter sig bra, och dessa går vi igenom nedan.

Tunnelbear: I korthet – en kanadensisk VPN-leverantör med en urgullig björn. I korta ordalag är gratisversionen precis lika bra utformad som premiumversionen, men den kommer med en stor svaghet. Vi får bara använda oss av 500MB datatrafik per månad (en acceptabel kompromiss i mina ögon).

animation-för-tunnelbear-björnen

Trust.Zone: En seychellisk VPN-leverantör som klarade sig utmärkt i den recension som utförts. Gratisversionen kan användas i upp till tre dagar eller tills vi förbrukat 3GB data. Om vi vill fortsätta att använda oss av VPN-tjänsten efter att provperioden löpt ut får vi slanta upp $2.88+ per månad, vilket inte är särskilt blödigt.

WindScribe: Ett kanadensiskt VPN-företag som erbjuder 10 GB data per månad för gratisanvändarna medans premiumkunderna får slanta upp $4.08+ under samma tidsperiod för en betydligt trevligare VPN-uppkoppling. Även här är säkerhetsnivån lika hög för premiumanvändarna som för gratisanvändarna.

Vilka gratisalternativ kan vi inte lita på?

Denna lista kan göras hur lång som helst, men jag nöjer mig med att nämna de sju värsta syndarna.

#1. Hola (Gratis VPN-tjänst med 150+ miljoner användare)

holavpn-logo-landningssida

Många gratisalternativ har som vana att köra upp annonser i ansiktet på oss i tid och otid, men inte Hola. Men bara för att så är fallet är knappast VPN-leverantören någonting att satsa på.

Ett gäng säkerhetsforskare har hittat ett antal säkerhetshål och vill att alla som installerat VPN-tjänsten ska ångra sig bums.

Det värsta av allt är att Hola lägger vantarna på vår bandbredd för att kunna snabba upp deras företagsnätverk som de säljer för dyra pengar via en systertjänst. För att kunna slippa ovanstående trams går det förvisso att teckna sig för premiumabonnemanget. Men gör inte så, det finns det lyckligtvis betydligt trevligare VPN-leverantörer att satsa på.

Till Holas försvar är de i alla fall ärliga när det kommer till loggpolicyn, men den blir tyvärr knappast bättre för det.

Vad säger loggpolicyn?

Vår mailadress och andra känsliga uppgifter delas med utvalda samarbetspartners.

holavpn-säljer-information-till-tredjepartsföretag

Om vi registrerar oss via Facebook, Instagram eller dylikt lägger Hola beslag på i princip allt. Vänlistor, hemadress (yikes), våra födelsedagar och mycket mycket mer.

holavpn-loggpolicy-för-socala-medier

Så här tjänar Hola pengar:

 • De stjäl bandbredd och skjutsar över denna till en systertjänst (Luminati).
 • De säljer vår webbhistorik till tredjepartsföretag.
 • De säljer tillgång till våra internetuppkopplingar. Våra anslutningar fungerar då som en slutnod som andra (dvs. betalande) användare kan koppla upp sig mot.

#2. Betternet (Gratis VPN-tjänst med 40+ miljoner användare)

betternet-logo-landningssida-liten

Många som är hemma i VPN-svängen känner säkert igen Betternet, som erbjuder en rätt populär VPN-tjänst som tyvärr inte är säker för fem öre, åtminstone inte på gratissidan.

Här får vi stå ut med drösvis av reklam i alla appar som installeras och annonsörerna får tillgång till många typer av känsliga uppgifter. Men till företagets försvar är de i alla fall öppna med hur de tjänar pengar.

Vad säger loggpolicyn?

Loggavtalet är tyvärr ingen trevlig läsning. Annonsörerna får tillgång till IMEI-adresser, Mac-adresser (våra enheters unika identifikation) samt våra annons-ID. De får till och med reda på vilken stad vi surfar ifrån, även när vi inte är uppkopplade mot någon VPN-tunnel.

För att kunna slippa detta elände måste vi betala för oss, men det rekommenderas knappast i det här fallet heller.

betternet-sparar-en-viss-mängd-information-enligt-loggavtalet-1

Såhär tjänar Betternet pengar:

 • Via annonsering (videor, bilder mm.)
 • Genom att prångla in cookies i våra webbläsare (oetiskt)
 • Genom att sälja känslig information till tredjepartsföretag

#3. OperaVPN (Gratis VPN-tjänst med 182+ miljoner användare)

operavpn-logo-landningssida

Norska Opera erbjuder en gratis VPN-tjänst som finns inbyggd i den webbläsare som företaget basar över. På ytan kan det verka som att VPN-tjänsten mest skickas med som någon form av bonus som petats in för att göra webbläsaren ännu mer populär, men tyvärr stannar inte nackdelarna där.

Opera delar glatt med sig av känslig information till diverse tredjepartsföretag, vilket de själva erkänner i loggpolicyn.

Vad säger loggpolicyn?

Som ni ser nedan får alla VPN-användare var sitt annons-ID (vad generöst wink wink) och utöver detta loggas även våra MAC-adresser samt IMEI-nummer.

loggpolicy-för-operavpn

Såhär tjänar Opera pengar via deras VPN-tillägg:

 • Känslig information delas med diverse tredjepartsföretag
 • Företagets samarbetspartners kan spåra oss mot betalning

#4. Hotspot Shield (Gratis VPN-tjänst med 500+ miljoner användare)

Med sina 500+ miljoner användare är Hotspot Shield en av de mest populära gratisalternativen i världen. Med så här många användare står dessutom en större mängd annonsörer på kö för att kunna ta del av all smaskig kunddata.

Vad säger loggpolicyn?

Företaget är helt öppna med att de serverar oss en större mängd annonser, men de har däremot hållit tyst om att de vidarebefordrat gratiskunder till diverse reklamsajter utan att vi har bett om det. Detta måste ha varit något pinsamt när de väl blev påkomna. Det går förvisso att köpa sig fri från detta trams med ett premiumabonnemang, men andra VPN-leverantörer likt tex. Cyberghost och OVPN är trots allt betydligt bättre på den fronten.

hotspot-shield-har-reklam-för-gratisanvändare-1

Såhär tjänar Hotspot Shield pengar:

 • Via annonsering (videor, bilder mm.)
 • De säljer vidare känslig information till tredjepartsföretag

#5. Psiphon (Gratis VPN-tjänst med 1+ miljoner användare)

psiphon-logotyp-landningssida

Trots ett tungvridarnamn som heter duga är är Psiphon rätt populära med sina 1+ miljoner användare. Företaget slog upp sina dörrar år 2008, och som när det kommer till nästan alla andra gratisalternativ delar även Psiphon med sig av känslig data till höger och vänster.

Trots att VPN-företaget bara erbjuder en gratistjänst tjänar de en hel del pengar, och det har de alla annonsörer att tacka för.

Vad säger loggpolicyn?

Företaget spårar allt vi gör på webben och delar med sig av detta till diverse annonsörer. Sen får vi annonser upptryckta i ansiktet, och hela cykeln avslutas med att både annonsörerna och Psiphon tjänar fina pengar på att lura oss. VPN-tjänsten är med andra ord varken säker eller ens värd att använda, trots att den är gratis.

användaravtal-för-psiphon

Såhär tjänar Psiphon pengar:

 • Genom att analysera vår webbhistorik
 • Genom att dela med sig av känslig information till tredjepartsföretag
 • Genom att visa annonser

#6. TouchVPN (Gratis VPN-tjänst med 10+ miljoner användare)

touchvpn-logo-landningssida

TouchVPN är en relativt stor VPN-aktör som delar med sig av känslig data till tredjepartsföretag, slänger in annons-cookies i våra webbläsare samt annat “bus”. Precis som många andra VPN-leverantörer som erbjuder gratistjänster med andra ord.

TouchVPN ägs för övrigt av Anchorfree, samma organisation som basar över Hotspot Shield.

Vad säger loggpolicyn?

Här ser vi att VPN-företaget bland annat lägger beslag på våra e-postadresser samt IP-nummer. TouchVPN säger själva att all data som förs vidare till samarbetsföretagen är helt anonymiserad, men de förklarar inte hur, vilket får varningsklockorna att ringa.

loggpolicy-för-touchvpn

Såhär tjänar TouchVPN pengar:

 • De lägger in annons-cookies i våra webbläsare
 • De säljer känslig information till diverse tredjepartsföretag
 • De visar annonser i samtliga VPN-appar

#7. Apalon – #VPN (Gratis VPN-tjänst med 150+ miljoner användare)

apalonvpn-logo-landningssida

Med sina 15.000+ omdömen på App Store och cirka 150+ miljoner användare är Apalons #VPN en stor bjässe inom gratissegmentet. På ytan verkar VPN-tjänsten hur bra som helst och företaget intygar även att vår surfhistorik inte delas med diverse reklambolag.

Vad säger loggpolicyn?

Företaget hävdar själva att de bara delar med sig av anonymiserad information. Men det finns tyvärr en hel del annat som inte ser så trevligt ut. #VPN lägger beslag på följande:

 • Tidsloggar (när vi kopplar upp eller ner oss på en specifik VPN-server)
 • Vår enhets ID-nummer (tex. IMEI-nummer eller Mac-adress)
 • Information om var vi befinner oss just nu och vilka platser vi besöker (yikes)
 • Information om vilken internetoperatör vi använder oss av

Lite (dagens underdrift) mer än nödvändigt med andra ord.

loggpolicyn-för-vpn-avalonvpn

Såhär tjänar #VPN pengar:

 • Genom att dela med sig av vår webbhistorik samt platsdata till annonsörer
 • Genom att visa annonser

Gratis VPN-tjänster är sällan någon bra idé

Som jag tidigare sagt, om vi inte betalar för oss är det vi som är produkterna, och denna ramsa gäller även för VPN-tjänster. Om du väljer en gratistjänst får du ofta bara ut det värsta från VPN-världen:

 • Låga hastigheter (många användare slåss om samma resurser)
 • En säkerhetsmässigt bristfällig tjänst (IP- och DNS-läckor är vanligt)
 • Databegränsningar (ofta 0.5 till 10GB-månad)
 • Störiga annonser (som dessutom gör våra enheter långsammare)
 • Sämre integritet (allt vi gör loggas och säljs till högstbjudande)

I korta ordalag: Om du inte vill slanta upp är det lika bra att du förlitar dig på att din internetoperatör ska klara av att hålla dig säker. Gratisalternativen kommer i alla fall inte att göra det.

Många premiumleverantörer erbjuder riskfria prova på-konton

Ett bra alternativ kan vara att prova på en premiumtjänst helt utan risk, det vill säga gratis. Många av de seriösa VPN-leverantörerna erbjuder kostnadsfria prova på-konton (kika på de bästa alternativen här) som kan användas utan att vi behöver uppge några betalningsuppgifter, vilket kan vara en bra idé för alla som vill prova på någonting rejält.

Nästan alla premiumleverantörer erbjuder pengarna tillbaka-garantier

Ett annat bra val kan vara att använda dig av pengarna tillbaka-garantin. Tack vare detta erbjudande har vi alltid rätt att få våra pengar återbetalda om vi inte är helt nöjda med tjänsten. Ett antal toppalternativ med generösa pengarna tillbaka-erbjudanden presenteras nedan:

Cyberghost
Pengarna tillbaka-garanti: 45 dagar
Pris: Från $2.75/månad

cyberghost-pengarna-tillbaka-erbjudande-2

NordVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 30 dagar
Pris: Från $2.99/månad

nordvpn-pengarna-tillbaka-garanti

ExpressVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 30 dagar
Pris: Från $6.67/månad

expressvpn-pengarna-tillbaka-garanti

OVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 10 dagar
Pris: Från 49 kr/månad

ovpn-erbjuder-pegnarna-tillbaka-garanti

Om ni har några frågor eller dylikt – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Delta i diskussionen