VPN-tekniken har slagit igenom rejält och många letar säkert efter kompetenta gratisalternativ. Det är fullt förståeligt, men tyvärr en rätt taskig idé.

De renodlade gratisalternativen underpresterar och är i många fall rent farliga. Majoriteten av dem loggar i princip allt och säljer rubbet till diverse skumma reklaminstitut. Det är inte heller ovanligt att de bakar in virus och annan skum programvara i sina VPN-appar för att på så sätt tjäna en extra slant. Men ta mig inte fel. Det är långtifrån alla gratistjänster som missköter sig, men tillräckligt många för att vi ska behöva höja på ögonbrynen.

Tre typer av VPN-alternativ finns på marknaden

I grova slängar finns det tre typer av VPN-tjänster att välja på.

#1. Gratisalternativen

En gratis VPN kanske låter hur bra som helst, men i verkligheten är det inte så. Det gamla uttrycket: ”Om någonting är gratis är det du som är produkten” stämmer in ruskigt bra när det kommer till gratisalternativen. Det säger sig självt. Att basa över VPN-servrar, anställa supportpersonal, att utveckla appar och att marknadsföra sig kostar en hel del pengar, och för att kunna få igen dem måste pengar komma in på något sätt.

Känslig data samlas in och säljs till högstbjudande

När vi använder oss av en VPN-tjänst kapslas våra internetuppkopplingar in i krypterade tunnlar, vilket innebär att snokande internetoperatörer, upphovsrättsorganisationer, hackers och andra skummisar får foten vid dörren. Det är förstås hur bra som helst – men de fördelarna kammar ni bara hem om ni kör på ett vettigt VPN-alternativ som tar betalt för sig.

Många av gratisalternativen loggar precis allt. Efter bara några veckor har de samlat ihop en tillräckligt stor informationsbunt som beskriver vad ni pysslat med på nätet. Samma bibba säljs därefter vidare till diverse tredjepartsföretag som i sin tur skapar kundprofiler. På grund av den sunkiga affärsmodell som precis nämnts blir de som erbjuder gratis VPN-tjänster rika som troll samtidigt som användarna blir grundlurade. Gratisalternativen parasiterar på det goda rykte som premiumalternativen byggt upp, och det är inte acceptabelt.

Gratisalternativen kan inte låsa upp några tv-plattformar, de sparar känsliga loggar och de kör upp reklam i ansiktet på oss. Håll er borta för allt i världen. Om ni inte har råd att teckna er för ett premiumalternativ, låt internetoperatörerna skydda er istället. Det är kanske inte någon drömlösning, men ett bättre alternativ i jämförelse med gratistjänsterna.

#2. Premium-alternativen

Här betalar vi en fast månadskostnad för att få tillgång till en fullfjädrad VPN-tjänst. Inga känsliga loggar sparas och ingen vet vad ni gör på nätet, inte ens VPN-företagen själva. På bilden nedan ser vi vad Cyberghost tar ut för att skydda oss.

cyberghost-prislista

#3. Premiumleverantörer som erbjuder gratisalternativ

Vissa premiumleverantörer erbjuder gratisalternativ vid sidan av, såsom Hotspot Shield. Gratismodellerna är alltid kraftigt begränsade och bör egentligen bara ses som en inslussningsport till premiumversionerna.

Men om många kunder inte betalar för sig, hur tjänar VPN-företaget pengar? Det är alltid premiumkunderna som står för kalaset, och det känns inte rätt. Som betalande VPN-kunder ska vi kunna få valuta för pengarna, och inte tvingas ta notan för alla gratisåkare.

Gratiskunderna belastar VPN-servrarna, kundsupporten och mycket annat. I mina ögon bör ni hålla er till renodlade premiumalternativ såsom Cyberghost, ExpressVPN eller NordVPN.

Varför är en gratis VPN en dålig idé?

Gratistjänsterna är otillförlitliga, och det finns (minst) sju anledningar till att så är fallet.

#1. Programvaran innehåller ofta virus och spionprogram

En seriös studie pekar på att uppemot 38% av gratisalternativen innehåller virus och/eller spionprogram. Men varför då? Det bästa vore ju att hålla programvaran ren, det borde ju till och med gratisalternativen tjäna på?

Det kan man tycka, men sanningen är att dessa otrevligheter ofta bakas in för att de oseriösa gratisalternativen ska kunna tjäna mer pengar. Om ni registrerat er med era riktiga e-postadresser får ni räkna med att ta emot skräppost som aldrig förr, och om webbläsaren fylls med reklam och annat trams är det förmodligen gratistjänsten som bjudit på ett spionprogram eller sju. I värsta fall kan hela enheten låsas av så kallade ransomware-virus, men lyckligtvis är det få gratisvarianter som väljer att gå den vägen.

Enligt en annan källa bör vi passa oss för följande gratisalternativ, då samtliga av dem är rentav farliga:

 • Betternet
 • One Click VPN
 • SuperVPN
 • VPN Free
 • One Click VPN
 • CrossVPN
 • Archie VPN
 • HatVPN
 • Hotspot VPN
 • Secure VPN
 • Free VPN Master
 • Security Master

Har ni svårt att hitta VPN-företagen som precis nämnts i sökmotorer såsom Google? Det är inte konstigt om så skulle vara fallet. Gratisalternativen byter namn med jämna mellanrum då deras rykte är allt annat än bra.

#2. Vår surfhistorik säljs till tredjepartsföretag

När man tecknar sig för en VPN-tjänst förväntar man sig att VPN-företaget ska ha koll på skutan. Vi ger dem stora friheter, och gratisalternativen missbrukar i princip alltid vårt förtroende. Att sälja känslig data är fult och ska aldrig accepteras.

#3. Bandbreddskapningar är vanliga

För några år sedan rapporterade Lifehacker att det populära (men vansinnigt osäkra) gratisalternativet Hola stal bandbredd från sina användare. Samma brandbredd såldes vidare till företagsanvändare och på grund av det blev Hola-gänget rika som troll. De använde sig av p2p-teknik för att lura godtrogna gratiskunder på pengar, och när de väl blev påkomna påstod de att kunderna inte hade rätt att klaga då VPN-tjänsten trots allt var gratis.

adios-hola-avslöjar-hemligheter-om-hola-1

#4.  Känsliga loggar sparas

Premiumalternativen sparar inga känsliga loggar, men samma sak gäller inte för gratisvarianterna. I gratisalternativens loggavtal hittar vi ofta paragrafer såsom:

”Vi kan ibland sälja vidare information till tredjepartsföretag i marknadsförings-, forsknings- och förbättringsändamål.”

Misstolka inte ordet ”kan”. De säljer alltid vidare i princip allt. Och de forsknings- och förbättringsändamål som de gafflar om existerar inte överhuvudtaget. De säljer vår webbhistorik till högstbjudande – helt enkelt.

”Din e-postadress och annan information kan delas med våra samarbetspartners för att du ska kunna ta emot unika erbjudanden.”

Här är det inga köp tre kexchoklad och betala för två-erbjudanden som dimper ner i inkorgen. Om ni undrar över var all oseriös spel- och läkemedelsreklam kommer ifrån kan ni ha hittat svaret precis här.

#5. Webbläsarkapningar är vanliga

Gratisalternativen kan även kapa våra webbläsare föra att infektera dem med skadlig kod. Om de lyckas med det konststycket är det vanligt att de tjänar en hacka när vi handlar på webbplatser såsom Aliexpress eller Ebay, då webbläsarens länkar kan ha manipulerats.

För några år sedan ertappades Hotspot Shield med byxorna nere, vilket CSIRO uppmärksammade ruskigt kvickt:

”AnchorFree’s VPN app Hotspot Shield performs redirection of e-commerce traffic to partnering domains. When a client connects through the VPN to access specific web domains, the app leverages a proxy that intercepts and redirects the HTTP requests to partner websites.”

Hotspot Shield är fortfarande uppe och tickar, trots att de fick en rejäl örfil av den amerikanska handelskommissionen. Vi får hoppas att de lärt sig en läxa och inte ger sig på samma fuling igen.

#6. Säkerhetsläget är ofta uselt

Seriösa VPN-alternativ skyddar oss mot IP-läckor, DNS-läckor och mycket mer, medans gratisalternativen nästan alltid missköter sig. Enligt SCIRO är slarvar 7 av 10 gratisalternativ med säkerheten.

#7. Hastigheterna är plågsamt låga

Då de oseriösa VPN-företagen är duktiga på att lura oss på pengar är det lätt att tro att det är bra kräm i maskineriet, men så är inte fallet. Gratisleverantörerna är plågsamt långsamma.

Jag har recenserat många gratisalternativ, och ingen av dem har bjussat på hastigheter över 15 Mbps nerströms. På bilden nedan ser ni hur OperaVPN presterar rent hastighetsmässigt.

operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa

Vilka gratisalternativ kan vi lita på?

Det finns gratisalternativ som sköter sig bra, och tre av dessa tar vi en närmare kik på bums.

Tunnelbear är en kanadensisk VPN-leverantör med en urgullig björn. I korta drag är gratisversionen precis lika bra utformad som premiumversionen, men den kommer med en stor svaghet; vi får bara använda oss av 500MB data per månad. I övrigt ser läget precis lika bra ut för gratisanvändarna som för premiumkunderna. Men samtidigt – efter 10 minuters Netflix-kikande är det stopp i maskineriet.

animation-för-tunnelbear-björnen

Trust.Zone är en seychellisk VPN-leverantör som presterade bra eller mycket bra i alla mätbara kategorier. Premiumversionen kan provköras i upp till tre dagar eller tills ni förbrukat 3GB data. Om ni vill använda er av Trust.Zone efter att provperioden löpt ut får ni slanta upp $2.88 per månad.

WindScribe är ett kanadensiskt VPN-företag som bjussar gratisanvändarna på 10 GB data per månad medans premiumkunderna får slanta upp $4.08 under samma tidsspann. Även här är säkerhetsläget precis lika bra för gratisanvändarna.

Vilka gratisalternativ kan vi inte lita på?

Jag nöjer mig med att nämna de sju värsta syndarna. Den här listan skulle kunna göras hur lång som helst.

#1. Hola (Gratis VPN med 150+ miljoner användare)

holavpn-logo-landningssida

Hos Hola får vi inga annonser uppkörda i ansiktet. De missköter sig på andra sätt istället. Hola lägger vantarna på användarnas bandbredd och på så sätt kan de snabba upp sitt eget företagsnätverk som de säljer för dyra pengar via en systertjänst. Till VPN-företagets försvar är de i alla fall ärliga när det kommer till loggpolicyn.

hola-loggpolicy

Väl där får vi reda på att de lägger beslag på våra riktiga IP-adresser, vår webbhistorik, vänlistor, hemadresser (yikes), födelsedagar och mycket annat. Det ska aldrig accepteras.

Så här tjänar Hola pengar:

 • De stjäl bandbredd
 • De säljer känslig information till tredjepartsföretag.

#2. Betternet (Gratis VPN-tjänst med 40+ miljoner användare)

betternet-logo-landningssida-liten

Många som är hemma i VPN-svängen känner säkert igen Betternet, vars gratisversion är ganska populär. Men allt är inte guld och gröna skogar. Här får vi stå ut med drösvis av reklam och annonsörerna får tillgång till precis allt. Men Betternet är i alla fall öppna med hur de tjänar pengar.

hur-betternet-tjänar-pengar

Loggavtalet är tyvärr inte någon trevlig läsning. Annonsörerna får tillgång till IMEI-adresser, Mac-adresser, annons-ID-nummer, IP-nummer, GPS-data och mycket annat. De får till och med reda på vilken stad vi surfar ifrån, även när vi inte är uppkopplade mot Betternets VPN-servrar.

Så här tjänar Betternet pengar:

 • De kör upp annonser i ansiktet på oss (videor, bilder, reklam för appar mm.)
 • De säljer känslig information till tredjepartsföretag.

#3. OperaVPN (Gratis VPN-tjänst med 182+ miljoner användare)

operavpn-logo-landningssida

I Opera-webbläsaren hittar vi en inbyggd liten VPN-tjänst, men särskilt trevligt är det inte. Hastighetsläget är uselt, fildelning kan vi glömma och alla användare får ett eget annons-ID, vilket knappast kan kopplas samman med 100% anonymitet.

Enligt loggpolicyn sparar de en hel del. Förutom annons-ID-nummer lägger de även vantarna på MAC-adresser, IMEI-nummer och mycket mer. Pengar får de in genom att sälja annonser:

opera-visar-annonser

Samt genom att sälja känslig data till tredjepartsföretag:

opera-säljer-data-till-tredjepartsföretag

Så här tjänar Opera pengar via deras VPN-tillägg:

 • De säljer känslig information till tredjepartsföretag.

#4. Hotspot Shield (Gratis VPN-tjänst med 500+ miljoner användare)

hotspot-shield-696

Med sina 500+ miljoner användare är Hotspot Shield en av de mest populära gratisalternativen i världen. Med så här många användare i ryggen står många annonsörer och reklambolag i kö för att kunna ta del av all smaskig kunddata.

Premiumanvändarna skyddas på ett relativt bra sätt, men gratiskunderna behandlas ganska illa. Mer specifikt säljer de vidare all insamlad data till diverse reklaminstitut och bjuder även på en hel del annonser.

annonser-för-hotspot-shield

Så här tjänar Hotspot Shield pengar:

 • Via annonsering (videor, bilder mm.)
 • De säljer vidare känslig information till tredjepartsföretag

#5. Psiphon (Gratis VPN-tjänst med 1+ miljoner användare)

psiphon-logotyp-landningssida

Trots att de har ett tungvridarnamn som heter duga är är Psiphon rätt populära. 1+ miljoner användare har de trots allt skramlat ihop. Företaget slog upp sina dörrar år 2008, och även här säljs känslig data vidare till höger och vänster.

Då tar vi en titt på loggavtalet. Psiphon lägger beslag på det mesta:

psiphon-loggpolicy

Och annonser slipper vi inte undan:

psiphon-loggpolicy-för-annonser

Så här tjänar Psiphon pengar:

 • Genom att analysera vår webbhistorik
 • Genom att dela med sig av känslig information till tredjepartsföretag
 • Genom att visa annonser

#6. TouchVPN (Gratis VPN-tjänst med 10+ miljoner användare)

touchvpn-logo-landningssida

TouchVPN är en relativt stor VPN-aktör som delar med sig av känslig data till tredjepartsföretag, slänger in annons-cookies i våra webbläsare och busar till alla tänkbara sätt. Precis som många andra inom gratissvängen vill säga.

TouchVPN ägs för övrigt av Anchorfree, samma gäng som basar över Hotspot Shield.

Enligt loggpolicyn lägger de beslag på våra riktiga IP-nummer, förser oss med annons-ID-nummer och mycket mer. Mitt råd är att ni håller er borta.

Så här tjänar TouchVPN pengar:

 • De lägger in annons-cookies i våra webbläsare
 • De säljer känslig information till tredjepartsföretag
 • De visar annonser i samtliga VPN-appar

#7. #VPN-Apalon – (Gratis VPN-tjänst med 150+ miljoner användare)

apalon-vpn

Med sina 15.000+ omdömen på App Store och cirka 150+ miljoner användare är #VPN-Apalon en stor bjässe inom gratissegmentet. På ytan verkar VPN-tjänsten hur bra som helst och företaget intygar dessutom att vår surfhistorik inte delas med diverse reklambolag.

Men om vi väl granskar loggpolicyn ser läget inte lika trevligt ut. #VPN-Apalon lägger beslag på IMEI-nummer, GPS-data, namnuppgifter, våra riktiga IP-nummer och mycket mer.

apalon-vpn-loggpolicy

Så här tjänar #VPN-Apalon pengar:

 • De säljer känslig information till tredjepartsföretag
 • Genom att visa annonser

Gratis VPN-tjänster är inte någon bra idé

Som jag tidigare sagt, om vi inte betalar för oss är det vi som är produkterna. Den ramsan gäller för hela VPN-branschen. Om ni väljer att köra på en gratistjänst får ni smaka på det värsta som VPN-världen har att bjuda på:

 • Låga hastigheter (många användare slåss om samma resurser)
 • Ett taskigt säkerhetsläge (IP- och DNS-läckor är vanliga)
 • Databegränsningar (som ofta landar på 0.5 till 10GB/månad)
 • Störiga annonser (som gör våra enheter långsammare)
 • Ett sämre integritetsläge (allt ni gör loggas och säljs till högstbjudande)

Ett prova på-konto kan vara en bra idé

Ett bra alternativ kan vara att prova på en premiumtjänst helt utan risk, det vill säga gratis. Många av de seriösa VPN-alternativen bjussar på kostnadsfria prova på-konton som kan användas i alltifrån några dagar till uppemot en månad.

Använd pengarna tillbaka-garantin om ni inte är nöjda

Ett annat bra val kan vara att använda er av pengarna tillbaka-garantin. Precis som det låter slingar de tillbaka era investerade slantar om ni inte skulle vara nöjda. Följande premiumalternativ bjussar på generösa pengarna tillbaka-garantier:

Cyberghost
Pengarna tillbaka-garanti: 45 dagar
Pris: Från $2.75/månad

De sparar inga känsliga loggar:

cyberghost-sparar-inga-loggar

Och pengarna tillbaka-garantin är snyggt utformad:

pengarna-tillbaka-garanti-för-cyberghost

NordVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 30 dagar
Pris: Från €3.17/månad

NordVPN sparar inte heller några känsliga loggar:

nordvpn-förtydligande-om-loggar

Och pengarna tillbaka-garantin ser riktigt trevlig ut:

pengarna-tillbaka-garanti-för-nordvpn

ExpressVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 30 dagar
Pris: Från $6.67/månad

ExpressVPN sparar inga känsliga loggar:

expressvpn-loggpolicy

Och jepp – pengarna tillbaka-garantin ser inte så dum ut den heller:

pengarna-tillbaka-med-expressvpn

OVPN
Pengarna tillbaka-garanti: 10 dagar
Pris: Från 49 kr/månad

OVPN sparar inga känsliga loggar:

ovpn-loggar

Och pengarna tillbaka-garantin är solid:

ovpn-pengarna-tillbaka

Sammanfattning

Gratisalternativen sparar känsliga loggar, säljer vidare känslig information och kan aldrig rekommenderas. På VPN-topplistan hittar ni de bästa VPN-företagen, som i sin tur håller måttet. Använd er av dem istället. Det är mitt ärliga råd.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JuhaT

Ett exempel på vad som kan hända med gratis VPN som lovar att inga loggar sparas 🙂 https://www.vpnmentor.com/blog/report-free-vpns-leak/