Meny

Ingen haffades för fildelningsbrott under 2019

För ungefär tio år sedan sågs Bittorrent-fildelningen som ett stort problem. Vid samma tillfälle åtalades The Pirate Bay-gänget efter att den amerikanska upphovsrättslobbyn surnat till, och Ipred-lagen infördes efter mycket om och men.

År 2010 infördes även brottskod 5101, eller ”brott mot upphovsrätten genom fildelning”. Sedan dess har omkring 10 fall lett till åtal årligen, men som rubriken säger var det ovanligt lugnt förra året. Ingen åtalades för upphovsrättsbrott år 2019. Så avspänt har det inte varit sedan brottskoden infördes.

Men har svenskarna stoppat piratmössan i garderoben? Nej, skulle jag säga. Idag är det streamingsajter såsom Swefilmer och Dreamfilm som gäller, tillsammans med diverse IPTV-lösningar. IPTV-bjässarna befinner sig utomlands och tvålas till lite då och då. Den så kallade Xtream Codes-läckan som gick av stapeln i september förra året lamslog pirat-IPTV-branschen, men majoriteten av IPTV-aktörerna återhämtade sig ganska fort. Det krävs omfattande insatser på EU-nivå för att upphovsrättslobbyn ens ska kunna göra en buckla i karossen.

Läs mer: Är det lagligt att streama från Dreamfilm och Swefilmer?

Rättighetsalliansen har dock gjort sitt för att rensa bland de svenska pirat-alternativen. Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, hade följande att säga till SVT:

”Alla svenska illegala filmtjänster oavsett om det är streaming eller fildelning via bittorrent, är anmälda och under utredning. Det kommer förstås nya hela tiden, men alla av storlek är redan anmälda”

Bittorrent-tekniken, som bland annat The Pirate Bay och 1337x använder sig av, är fortfarande relativt populär. Men även där står Rättighetsalliansen handfallna. För att nämna ett exempel har The Pirate Bay flyttat utomlands sedan ett antal år tillbaka, och detsamma gäller för majoriteten av de olicensierade streamingsajterna.

Det är inte polisen som jagar enskilda fildelare, den uppgiften tar upphovsrättstrollen hand om. År 2019 hyvlade copyright-trollen iväg rekordmånga kravbrev. Vi svenskar är till och med mer ansatta än amerikanarna, trots att befolkningsmängden skiljer sig rejält. Porrbolaget Strike 3 Holdings är ett av de värsta upphovsrättstrollen. De använder sig av ”du har laddat ner porr och borde skämmas”-taktiker för att pressa ut vanliga svenska på pengar.

strike-3-holding-kravbrev

Framtiden då? Kommer upphovsrättslobbyn att kunna håva hem några större segrar under 2020? Nej, skulle jag säga även här. Mycket tyder på att VPN-tekniken kommer att öka än mer i popularitet, och som en konsekvens av det lär upphovsrättsmaffian ha allt svårare att hitta nya utpressningsoffer. De mest högpresterande VPN-företagen sparar aldrig några känsliga loggar, och har aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättstrollen eller myndigheter.

ovpn-upphovsrättslobbyn
OVPN sköter sig utmärkt..

Upphovsrättslobbyn, som nästan alltid ger sig på stora piratsajter och lobbar för övergripande förändringar, är oftast minst ett steg efter pirat-plattformarna. IPTV-aktörerna inför nya tekniska lösningar efter att de kommit på besök. Torrentsajterna byter domännamn samt flyttar utomlands, och exakt samma taktik gäller för de renodlade streamingsajterna.

För att nämna ett exempel vill upphovsrättslobbyn att alla svenska internetoperatörer ska tvingas införa dynamiska blockeringar mot piratsajter. Men det sker som tidigast år 2023, och när vi kommit dit har piratplattformarna med stor sannolikhet nya undanmanövrar på lager – var så säkra.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN