Meny

Popcorn Time är tillbaka på Github trots hot från MPA

Tidigare denna månad surnade den amerikanska upphovsrättsgruppen MPA till mot Popcorn Time, och i förlängningen Github. MPA, som bland annat representerar Netflix, menade att Popcorn Time inte hör hemma på Github, då källkoden kan användas för att begå upphovsrättsbrott. Popcorn Time kontrade dock, och påpekade att koden var helt ofarlig, samt deras egen. Nu verkar det som att Github gått på Popcorn Times linje, då projektet är återställt.

Popcorn Time, eller ”Piraternas Netflix”, är ett populärt medieprogram där tusentals filmer samt tv-serier återfinns. Många av dessa innehåller även svensk textning och/eller svenskt tal.

Originalversionen är dock nerlagd sedan en lång tid tillbaka, då upphovsrättslobbyn lyckades hota de ursprungliga utvecklarna till tystnad. Projektet består i nuläget av kloner, eller ”forkar”, som nyttjat den ursprungliga koden för att kunna utveckla likvärdiga program. Den mest populära Popcorn Time-forken är för närvarande PopcornTime.app, som delar källkoden publikt, precis som originalutvecklarna gjorde en gång i tiden.

upphovsrättsanslag-popcorn-time
Upphovsrättsanslaget signerat MPA..

MPA menar att PopcornTime.app-forken innehåller kod som kan klassas som olaglig, samt att Github kan göra sig skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott, om koden finns kvar på utvecklingsplattformen. Efter att Github tagit ner projektet kontrade en av Popcorn Time-utvecklarna med följande ramsa:

“The code is 100 % ours and do not contain any copyright [sic] material please check again.”

Github har nu återställt Popcorn Time-projektet, men det betyder nödvändigtvis inte att de håller med Popcorn Time-utvecklaren. Detta då alla projekt som tagit emot ett copyrightanslag, som inte följts upp av en stämning, återställs per automatik efter två veckors tid.

popcorn-time-återställd
Popcorn Time-projektet är återställt..

Framtiden får utvisa huruvida MPA kommer att följa upp sitt upphovsrättsanslag. Popcorn Time är förstås en pirat-app, men mycket talar för att källkoden, som Github glatt visar upp för alla intresserade, inte bryter mot upphovsrättslagen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN