Meny

Mozilla drar igång en egen VPN-satsning i Firefox-webbläsaren

Förra veckan slog Mozilla på den stora trumman när de berättade att Firefox-webbläsaren skulle utrustas med en inbyggd VPN-tjänst. Firefox Private Network, som tillägget kommer att heta, har smyglanserats i USA – på behörigt avstånd från oss svenskar.

Testversionen kan med andra ord enbart testköras i USA, men det är inget större hinder. Allt vi behöver göra för att prova på Firefox Private Network-betan är att koppla upp oss mot en amerikansk VPN-server – sen är det bara att tuta och köra.

firefox-private-network

I övrigt verkar VPN-tjänsten vara ganska begränsad, och då Operas VPN-variant knappast övertygade är förhoppningarna på Mozillas anonymiseringstjänst inte skyhöga. Vid skrivande stund skyddar Firefox VPN-tjänst enbart webbläsartrafik, och inte hela uppkopplingen – vilket innebär att en fristående VPN-tjänst bör vara ett mer logiskt alternativ.

The Verge rapporterar dessutom att Mozilla kan ha inlett ett fördjupat samarbete med ProtonVPN-gänget – men detta är långtifrån fastställt. Vid skrivande stund är VPN-tillägget gratis att använda. Detta kan dock komma att ändras när den skarpa versionen släpps i USA i oktober. Då väntas även en premiumversion dyka upp, och det återstår fortfarande att se om gratis-varianten får vara kvar – även om mycket talar för att så blir fallet.

Hur ser användaravtalet ut?

Mozilla lanserar VPN-tjänsten tillsammans med Cloudflare, som i sin tur utlovar att de håller klaffen så länge inte Mozilla-gänget inte säger någonting annorlunda. Den data som Cloudflare får ta del av kommer heller inte säljas vidare till några tredjepartsaktörer – vilket är standard inom VPN-svängen.

I korthet är både Mozillas och Cloudflares användarantal något mer intetsägande och svepande jämfört med toppalternativ såsom Cyberghost och ExpressVPN. De samarbetar dessutom med både regeringar samt myndigheter – vilket lämnar en ganska dålig eftersmak i munnen.

Hur fungerar Firefox Private Network?

Insticksprogrammet är enkelt att installera, och det tar inte många minuter att komma igång. Att behöva använda sig av en VPN-tjänst för att installera en annan VPN-tjänst kändes dock lite tragikomiskt.

firefox-vpn-installera

Hastigheten sjönk till omkring 8-12 Mbps enligt Speedtest.net – men då insticksprogrammet fortfarande är i beta bör vi förmodligen inte dra alltför stora slutsatser av det. När Mozillas VPN-satsning kommer till Sverige ska den få sig en rejäl genomkörare, men när detta sker är än så länge okänt.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN