Meny

10 säkra webbläsare – som fungerar utmärkt

Det finns i dagsläget ett tiotal webbläsare som utmärker sig lite extra, och att välja den bästa av dessa kan i många fall vara lite klurigt. Detta då webbläsarna skiljer sig rätt rejält när det kommer till bland annat snabbhet, säkerhetsläge, flexibilitet, enhetsstöd samt mycket mer.

När ni väl har valt en webbläsare är det heller ingen dum idé att även leta upp en passande annonsblockerare. På detta sätt får säkerhetsläget sig en skjuts i rätt riktning samtidigt som ni slipper få besvärande reklam upptryckt i ansiktet i tid och otid.

Vidare till webbläsarna. Nedan hittar ni de bästa webbläsarna som finns att tillgå just nu. Om ni känner att någon specifik webbläsare saknas eller är bättre/sämre än vad som påstås – hör gärna av er via kommentarsfältet så snackar vi vidare där.

Innan vi börjar

Det är en bra idé att komplettera sin webbläsare med en VPN-tjänst. Hur säker din webbläsare än är blir du fortfarande övervakad av såväl din internetoperatör som upphovsrättstroll. Att skaffa en VPN-tjänst som inte sparar loggar är det billigaste sättet att hålla sig anonym online.

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Läs mer: Vad är en VPN?

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna i Sverige. Stor jämförelse!

1 Mozilla Firefox – kvick säker och stabil

firefox-webbläsare

Firefox är en väluppdaterad, snygg samt säker webbläsare. Det har förvisso framförts lite klagomål över att Firefox inte längre skulle vara särskilt kvick, men tack vare Quantum-uppdateringen har hastighetsläget fått sig en rejäl skjuts i rätt riktning.

Utöver detta har utvecklarna, dvs. Mozilla, slipat på Firefox i över 13 år – så rutin och stabilitet är knappast heller någon bristvara. Firefox är dock inte lika kvicka som listtvåan Google Chrome, men de ligger samtidigt inte långt efter – och för vardagsanvändare är skillnaden mikroskopisk. Chrome är dessutom mästare på att äta upp RAM-minne – vilket vi knappast kan beskylla Firefox för att göra.

En annan aspekt som talar för webbläsaren är att Mozilla inte är vinstdrivande, vilket innebär att de inte har någon anledning till att kartlägga våra digitala liv för att köra ner annonser i halsen på oss.

På senare tid har Firefox också fått ta del av nymodigheter såsom lösenordsfria inloggningar samt automatisk blockering av annonstrackers. I korthet är webbläsaren ingen solklar listetta, men en listetta lik förbaskat. Oavsett vilka behov ni har samt vilken enhet ni använder er av bör Firefox vara ett mycket bra val.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac och Linux

2 Google Chrome – världens mest populära webbläsare

webbläsaren-google-chrome

Google Chrome, webbläsaren som många älskar att hata, hittar vi på en andra plats. Chrome glänser främst inom två områden; flexibiliteten samt snabbheten. Enligt en studie som W3Schools genomfört basar Google över världens i särklass mest populära webbläsare.

statistik-för-webbläsare-enligt-w3-schools

Som ni ser ovan ökar populariteten för Chrome stadigt, samtidigt som mindre kända alternativ såsom Edge, Safari och Opera antingen får se sin popularitet minska eller i bästa falla vara oförändrad.

Med tanke på att Chrome finns tillgänglig på i princip alla operativsystem som finns, är stabilt som få, och dessutom är väldesignat är det inte svårt att förstå varför Chrome dominerar fullständigt. Det finns också ett rejält knippe tillägg att välja på, vilket med stor sannolikhet skjutsar på populariteten ytterligare ett snäpp.

Men men, även solen har sina fläckar, och utan dessa skulle vi förmodligen hitta Chrome på förstaplatsen. De vanligaste klagomålen som Chrome-gänget får ta emot är att webbläsaren tar lite väl mycket ram-minne i åtagande.

Webbläsaren är heller inte snabbast i klassen, även om den är kvick nog för de flesta. Den största nackdelen kan vi belasta Google för, vars fingrar pilleriplockar lite överallt för att samla in data om oss som senare används för att hosta upp riktade annonser – vilka få känner sig särskilt bekväma med.

Google ska dock ha all heder för att de pushar för att den mer säkra HTTPS-standarden ska slå igenom överallt. Utöver detta ligger de även i framkant när det kommer till nymodigheter såsom VR-stöd samt lösenordsfria inloggningar.

För att sammanfatta läget: Är ni ute efter en öppen samt kvick webbläsare och inte har någonting emot Googles vakande ögon är Chrome förmodligen det bästa valet.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac, Linux, Android och iOS

3 Brave – ett bra val för integritets-vurmare

brave-webbläsare

Brave är en resurssnål webbläsare som glänser på många områden, men främst när det kommer annonsblockeringen. Brave blockerar med andra ord både annonser och annonstrackers, och om ni väljer att ta del av reklam (frivilligt) kan ni välja att ge förtjänsten till de sajter ni gillar bäst, eller till Brave-gänget själva.

Då Brave är baserat på Chromium är insticksprogram, eller appar, inte heller någon bristvara. Tack vare Chromium-stödet tuggar webbläsaren i sig i princip alla appar som fungerar tillsammans med Google Chrome.

Webbläsaren är dock inte lika kvick som Firefox och Chrome, och annonsprogrammet kan säkert verka lite förvirrande för nyinvigda. Men trots detta växer Brave stadigt, och kortfattat är webbläsaren ett bra val för alla som vill ha en resurssnål webbläsare med ett utmärkt integritetsskydd.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac, Linux, Android och iOS

4 Opera – en underskattad mångsysslare

opera-webbläsaren

Som fyra hittar vi Opera, och med sina strax under två procent av internetanvändarna är det lätt att tänka att webbläsaren inte är något att ha – men det stämmer inte. Opera klarar av allt som konkurrenterna fixar, och utöver detta är gränssnittet snyggt och den har också bra med kräm under huven.

En av de största fördelarna står turboläget för, i vilket Opera låter all webbtrafik gå via deras egna servrar, som i sin tur innebär att dataförbrukningen minskar rejält. Funktionen är kanske ingen dealbreaker för internetsurfare med blixtsnabba fiberanslutningar, men när det ska vardagssurfas i sommarstugan, på bussen eller dylikt är samma funktion vansinnigt tacksam. Turboläget övervakar inte heller SSL-trafik, vilket innebär att besök på banksajter samt övriga skyddade sidor alltid hålls säkra.

I funktionskistan hittar vi även en inbyggd annonsblockerare, ett batterisparläge samt en VPN-tjänst. Annonsblockeraren fungerar utmärkt, batterisparläget likaså – men VPN-tjänsten är i bästa fall medioker, vilket ni kan läsa mer om här.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac och Linux

5 Vivaldi – en annorlunda uppstickare

vivaldi-webbläsare

När det kommer till anpassningsbarhet är det ingen som slår Vivaldi på fingrarna. Här hittar vi bland annat ett nyskapande dockningssystem, ett inbyggt anteckningsblock samt mycket mer. Utöver detta fungerar samtliga Chrome-appar även på Vivaldi, vilket innebär att app-utbudet inte är fy skam det heller.

vivaldi-webbläsarfönstaer-1

Som ni ser på bilden ovan är det inte svårt att vaska fram ett riktigt trevligt utseende, och även om Vivaldi inte är lika kvick som Firefox och Chrome är det fortfarande uppfriskande att de vågar ta ut svängarna lite.

När det kommer till integriteten klarar sig webbläsaren finfint även där. Vivaldi-gänget sparar ingen information som rör vad vi gör på webben. Slantarna kommer istället in via sponsoravtal med sökmotorer, och de får även en slant för att lägga in förinstallerade bokmärken i webbläsaren. Enligt mig är detta en bra kompromiss som gör att webbläsaren kan vara lönsam utan att vi måste stå ut med diverse moraliska övertramp.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac och Linux

6 DuckDuckGo – ett mycket bra val för integritets-junkies

duckduckgo-landningssida

DuckDuckGo (DDG), det vill säga webbläsarversionen, finns endast tillgänglig för iOS och Android. Desktop-användare får istället nöja sig med ett insticksprogram – vilket kan ses som en acceptabel kompromiss.

I marknadsföringsmaterialet snackar ankgänget ofta om att vi bör slå oss fria från Googles elaka, och lite lagom övervakande ekosystem. Och visst – med DuckDuckGo är det inte svårt att göra detta – men det kommer med ett pris. DDG bjussar på en ganska funktionsfattig internetupplevelse.

Här blir vi utan tilläggsprogram, inbyggda lösenordshanterare och annat kul – men detta kompenserar DDG-gänget rejält när det kommer till integritetsskyddet.

iOS- och Androidversionerna bjussar på automatisk blockering av annonser samt annonstrackers, och webbhistoriken kan rensas automatiskt om vi så önskar. Utöver detta ger de även alla webbsajter som besöks ett integritetsbetyg (A till F) så vi därmed får information om vilka de värsta syndarna är – när det kommer till att spåra vår internettrafik vill säga.

 • Stödda operativsystem: Android och iOS

7. Microsoft Edge – smidig men Windowslåst webbläsare

microsoft-edge

Microsoft Edge hittar vi som standardwebbläsare i Windows 10, tills användarna kommer på andra tankar vill säga.

En av de största fördelarna är att gränssnittet är rent samt att webbläsaren är kvick som bara den. Utöver detta fungerar Edge utmärkt med Windows egen röstassistent, Cortana, och just Windows-integrationen är helt underbar.

Om vi tar en titt på nackdelarna är apputbudet något smalare jämfört med Chrome och Firefox. Det är också lite irriterande att webbläsaren är i princip omöjlig att ta bort. Edge är utöver detta standardvalet när vi klickar oss vidare från mail-appen (går inte att ändra), och så fort en Windowsuppdatering installerats hittar man alltid nya Edge-genvägar som ploppar upp lite var stans i gränssnittet.

Sammanfattningsvis är Edge en trevlig webbläsare, men bara för de som endast använder sig av Windows-produkter. Inlåsningen till Microsofts eget ekosystem lämnar en bitter eftersmak i munnen och gör att webbläsaren hamnar mil efter toppalternativ såsom Chrome, Firefox och Brave.

 • Stödda operativsystem: Windows och Xbox One

8. Safari – kompetent, men låst till Apple-produkter

safari

Apples standardwebbläsare, Safari, är en lättanvänd samt resurssnål webbläsare. Den är dock inte lika anpassningsbar som exempelvis Chrome och Firefox, vilket kan beskrivas som lite av en nackdel.

Webbläsaren är dessutom låst till Apple-ekosystemet, vilket innebär att alla sparade lösenord, bokmärken och dylikt inte kan synkroniseras med tex. Android- eller Windows-enheter.

I övrigt ingår smarta funktioner såsom läslista, lösenordshanterare, rättstavning på svenska samt mycket mer. Men när webbläsaren är så här pass inlåst hamnar den tyvärr ganska långt ner på topplistan.

 • Stödda operativsystem: Mac OS samt iOS

9. Tor – extremt långsam och extremt säker

tor-webbläsaren-landningssida

Tor-webbläsaren har enligt många ett ganska smutsigt rykte. Via Dark Web, som Tor ger oss tillgång till, säljs bla. vapen, droger och antalet skumma sajter är skyhögt. Men hur vi än tittar på det är Tor fortfarande bara ett verktyg, och det är alltid upp till användarna att avgöra vad som är rätt och fel.

Med detta sagt är Tor-webbläsaren vansinnigt säker. Det går aldrig att utlova 100 procent anonymitet, men om ni använder Tor tillsammans med en bra VPN-tjänst är ni så anonyma som ni bara kan vara.

Tor är en modifierad version av Firefox-webbläsaren, och i korta drag studsar all trafik via så kallade noder för att tillslut landa vid slutdestinationen.

Detta bidrar till en ökad anonymitet, men samtidigt kan vi glömma appar, lösenordshanterare och andra trevliga extrafunktioner. Tor-webbläsaren är med andra ord skapad för att vara säker – inte snabb och användarvänlig.

 • Stödda operativsystem: Windows, Mac, Linux och Android

Läs mer: Kom igång med Tor på bara några minuter

Läs mer: Tor eller en VPN-tjänst vad passar bäst?

10. Internet Explorer

intenet-exprorer-logo

Internet Explorer har sett både toppar och dalar svischa förbi, och numera är det den elfte upplagan som gäller. Internet Explorer 11 är relativt snabb, mycket resurssnål men precis som Edge helt låst till Windowsprodukter.

Antalet tillgängliga insticksprogram är inte heller någonting att hoppa i taket över, åtminstone inte om vi jämför med Firefox och Chromes respektive appbutiker.

De ligger även något hack efter de två ovanstående konkurrenterna när det kommer till kvickheten, och anpassningsbarheten är ytterligare en punkt som inte förtjänar något större beröm.

I korta drag: Internet Explorers glansdagar över. Webbläsaren är inte på något sätt dålig – men det finns trots allt betydligt bättre alternativ att välja på.

 • Stödda operativsystem: Windows

Sammanfattning – vilken webbläsare rekommenderas?

I mina ögon är det mer eller mindre ett dött lopp mellan Chrome, Firefox och Brave.

Chrome rekommenderas för alla som kan stå ut med lite integritetsmässiga övertramp. Men samtidigt är Chrome en vansinnigt stabil samt kvick webbläsare, och det är ingen som slår webbläsaren på fingrarna när det kommer till insticksprogrammen.

Rättstavningsverktyget fungerar utmärkt, gratis Microsoft Office-liknande program ingår (Google Docs, Google Sheets mm.) och snabbt som attan går det.

Firefox erbjuder nästan lika många extrafunktioner som Chrome – utan att kartlägga våra digitala fotspår alltför mycket. Firefox är utöver detta något mer resurssnål jämfört med Google-webbläsaren – vilket gör att Firefox passar utmärkt för lite mer prestandafattiga enheter.

Brave tar vår integritet på högsta allvar – webbläsaren kartlägger i princip ingenting. Tilläggsprogram finns i drivor och Brave är minst lika resurssnål som Firefox. Det enda negativa som kan grävas fram är att Chrome och Firefox är marginellt kvickare, men för alla som värdesätter integritet över snabbhet är detta förmodligen ingen dealbreaker.

Samtliga övriga webbläsaralternativ som nämns är inte på något sätt dåliga – men hamnar samtidigt något eller några hack under topptrion.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN