Meny

Brittiska internetoperatörer övervakar IPTV-pirater enligt nytt avslöjande

Ett flertal internetoperatörer som verkar i Storbritannien avlyssnar kunder som använder sig av olicensierade IPTV-plattformar. Bevis för påståendet har inhämtats från en hemlig dataavlyssning som den brittiska Högsta domstolen utfört i ett mål som härrör huruvida UEFA ska få blockera pirat-IPTV-strömmar.

Olicensierade IPTV-tjänster är populära världen över, och frågan om kunder som nyttjar dessa typer av plattformar övervakas eller inte har länge varit obesvarad. Att torrentsidor blockeras och dess användare spåras har redan fastslagits, det är ett standardförfarande som pågått i Europa i över 15 år.

Så fort en antipiratorganisation upptäckt att en internetanvändare fildelat, väljer de ofta att anmäla internetoperatören, som blir tvungen att blockera webbsidan ifråga, tex. The Pirate Bay. Internetoperatörerna blockerar oftast torrentsidorna med hjälp av DNS-teknik, men de blockaderna överlistar alla VPN-tjänster som presterar bra.

Läs mer: Lås upp The Pirate Bay med en VPN

Det är svårare att blockera IPTV-tjänster

Premier League och UEFA har länge lobbat för att dynamiska blockeringar ska bli det nya normala inom antipiratarbetet. Dynamiska blockeringar innebär att IP-adresser som tillhör en pirataktör ska kunna blockeras på en gång, även om de byts ut.

Dynamiska blockeringar är särskilt effektiva för att sätta käppar i hjulet för olicensierade IPTV-tjänster, som ofta byter IP-nummer för sina sändningar i samband med att populära fotbollsmatcher visas.

Många internetoperatörer blockerar de IP-adresser som IPTV-tjänsterna använder sig av, och det per automatik, så att det blir svart i rutan i samband med matchstart.

Läs mer: Bra VPN-tjänster för IPTV

Sky övervakar IPTV-kunder

Den brittiska mediejätten Sky, som både erbjuder internettjänster samt lagliga IPTV-paket, har avslöjats med att ha övervakat sina kunder. Mer specifikt har Sky övervakat, loggat och sparat känsliga kunddata såsom webbhistorik så fort en pirat-IPTV-plattform besökts, och detta för att kunna identifiera piraterna samt för att kunna få vetskap om vilka IPTV-tjänster kunderna använder sig av.

Det är olagligt att övervaka EU-medborgare på nätet

EU-domstolen fastslog nyligen att det är olagligt att spåra EU-medborgare på webben såvida det inte finns en misstanke om brott. Men det beslutet verkar medlemsländernas regeringar ta lätt på, då många medlemsländer, inklusive Sverige, väljer att massövervaka sina medborgare.

I Sverige är LEK, eller Lagen om Elektronisk kommunikation, den mest inflytelserika massövervakningslagen.

Hur kan man skydda sig mot internetövervakning?

Tack vare VPN-tekniken kan du skydda dig mot alla typer av övervakare, såsom internetoperatörer och upphovsrättstroll, som i sin tur skickar kravbrev till misstänkta fildelare.

Torrentfreak har pratat med representanter från tre VPN-företag, och en av dessa, David Wibergh från OVPN, menar att Sky använder sig av “black holing”, dvs. de blockerar alla webbsidor med samma IP-adress. Det är problematiskt, då webbsidor som delar på samma IP-adress blir blockerade per automatik, trots att de inte har någonting med piratkopiering att göra.

Wibergh säger vidare att det är viktigt att välja rätt VPN-tjänst:

”Om du använder dig av en VPN-tjänst kan din internetoperatör inte längre se vad du gör på internet. Mer specifikt kan de inte blockera, övervaka eller analysera din webbtrafik, då all webbtrafik utgår från en VPN-server som ett VPN-företag förfogar över.

 

Det är också viktigt att du väljer att använda dig av en pålitlig VPN, då även VPN-företagen kan se vad du gör på nätet. Men även om det finns opålitliga VPN-företag på marknaden är det alltid bäst att använda en VPN. Detta då opålitliga VPN-tjänster kan spara känsliga loggar, medan alla internetoperatörer garanterat sparar känsliga data gällande dina internetvanor.”

Wibergh har många bra poänger. Rent krasst byter man bara övervakare. Istället för att bli övervakad av sin internetoperatör riskerar man att bli övervakad av det VPN-företag man är kund hos. Det är just därför man måste välja en VPN som inte sparar loggar.

Daniel Markuson, som arbetar som Digital Privacy Expert på NordVPN, säger att VPN-tjänster kommer att bli allt mer populära då övervakningen på internet ökar. Han fortsätter:

”Webbsideblockeringar och avslöjanden om att internetoperatörer övervakar sina användare kommer att leda till ett uppsving för hela VPN-branschen.

 

Så fort regeringar beslutar sig för att övervaka internetanvändare allt mer aggressivt, eller då de blockerar specifika webbtjänster, väljer allt fler att skaffa en VPN. USA:s negativa inställning till nätneutralitet och tuffa massövervakningslagar är två exempel på insatser som får vanliga internetanvändare att använda sig av VPN-teknik.”

Harold Li, som är vice vd för ExpressVPN, var betydligt mer kortfattad:

”Det är numera internetanvändarnas ansvar att skydda sig själva mot övervakning”.

Med detta menar han förmodligen att vanliga internetanvändare tvingas skydda sig med en VPN, då regeringarna luckrar upp friheten på internet på ett mer aggressivt sätt, år efter år.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

De senaste artiklarna

Black Week hos OVPN: T-shirt + 2 år gratis multihop

OVPN har lanserat ett Black Week-erbjudande vari du får 24 månader gratis multihop, vilket innebär extra stark kryptering via två av OVPN:s serverhallar innan...

De mest nerladdade filmerna i Sverige vecka 47 (2020)

Precis som förra veckan gör två nykomlingar entré; och detta i form av actionkomedin "Fatman" samt skräckthrillern "Run". Förra veckans första- och andraplatsbidrag, "Greenland"...

Upphovsrättstroll har begärt ut över 42 000 svenska IP-nummer år 2020

Data som internetoperatören Bahnhof tagit fram pekar på att 42 869 IP-nummer begärts ut, som tillhör förmodade BitTorrent-pirater. Det är främst Teliakunder som fått...

De mest nerladdade filmerna i Sverige vecka 46 (2020)

Den här veckan gör två nykomlingar entré; Greenland och The New Mutants, som återfinns på första respektive andra plats i listan. Utöver det gör...

Mer om VPN

De 10 bästa och mest säkra VPN-tjänsterna för Windows

Jag ska inte gaffla om hur våra internetoperatörer måste lyda övervakningslagen LEK, som tvingar dem att spara all webbhistorik i minst 10 månader. Jag...

Köpguide för VPN – tänk på det här innan du slår till

Om ni läser den här artikeln vet ni förmodligen vad en VPN, eller en VPN-tjänst är. Om så inte skulle vara fallet får ni...

5 VPN-tjänster som låser upp ITV Hub i Sverige

Den brittiska tv-plattformen ITV är säkert ganska okänd för många svenskar, och det är inte så konstigt då streamingtjänsten inte kan nås utanför Storbritannien....

Vad är en VPN-router och vilka VPN-tjänster passar bäst?

Det finns många fördelar med att förvandla sin vanliga router till en VPN-router. Diverse snokande myndigheter samt kravbrevsskickande upphovsrätts-organisationer får alla foten vid dörren...

Se på C More utomlands med en VPN-tjänst

Med en VPN-tjänst i ryggen kan ni låsa upp C More var ni än befinner er. Allt ni behöver göra är att följa de...

Streama Champions League-matcher gratis med en VPN-tjänst

Att betala dyra pengar för streaming- och kabel tv-paket där 90% av materialet är helt ointressant är förstås inte så lockande. Ett betydligt bättre...