Meny

OVPN fyller sex år och blickar framåt

Under OVPN:s två senaste födelsedagsfiranden har VPN-företaget valt att publicera en årssammanfattning i sin blogg, och sexårsdagen är inget undantag till den regeln. I den här artikeln sammanfattar vi på vilka sätt OVPN har förbättrats i jämförelse med förra året, samt vad OVPN menar ska ske fram tills sjuårsdagen.

Vid femårsdagen utlovade OVPN att fler VPN-servrar skulle driftsättas, att ett bättre stöd för WireGuard skulle införas samt att desktopklienten skulle förbättras.

Fler VPN-servrar har tillkommit

OVPN(recension) har driftsatt VPN-servrar i följande regioner:

 • Erfurt
 • Wien
 • Bukarest
 • Tokyo
 • Sundsvall
 • Dallas
 • Atlanta
 • Chicago
 • Sydney
 • Singapore
 • Helsingfors

Detta innebär att OVPN ökat sin landsnärvaro med 63 %.

OVPN låser upp streamingplattformar

VPN-företaget har under förra året storsatsat på att förbättra stödet för upplåsning av streamingplattformar. Följande plattformar kan överlistas i dagsläget:

Ett flertal besökare har haft problem med att låsa upp C More. Varken Cyberghost eller ExpressVPN klarar av den manövern, vilket innebär att OVPN bevisligen har bra koll på skutan när det kommer till att överlista streamingplattformar.

Stöd för WireGuard är på ingångsd

OVPN har installerat Wireguard på samtliga VPN-servrar, men i skrivande stund är uppges protokollet vara under aktiv utveckling.

Mer specifikt är WireGuard inte infört i någon av VPN-företagets egenutvecklade appar, men som rubriken säger ska det inte dröja länge innan ett fullt stöd för WireGuard implementerats. OVPN har dessutom donerat 10 000 euro till WireGuard, vilket bör ses som en god gest samt en signal som vittnar om att de tror på WireGuard-tekniken.

Vad händer nästa år?

OVPN har som mål att uppfylla samtliga av de nedanstående punkterna fram tills nästa födelsedag:

 • En Android-app med stöd för WireGuard ska lanseras, dvs. laddas upp på Google Play.
 • En iOS-app med stöd för WireGuard ska släppas på App Store.
 • WireGuard ska bli tillgängligt för Windows och MacOS.
 • Annonsblockerings-funktionen ska skötas via DNS-servrar istället för webbläsartillägget.
 • Stödet för Multihop ska förbättras. (Tips: Få gratis Multihop hos OVPN i 12 månader (värde 480 kronor) via denna länk)
 • Multihop-stöd ska införas i WireGuard.
 • Tilläggstjänsten Publik IPv4 ska bli tillgänglig för allmänheten.
 • En extern granskning ska genomföras gällande OVPN:s IT-infrastruktur.
 • Fler streamingtjänster ska kunna överlistas.

Utöver detta menar OVPN att de ska storsatsa på att marknadsföra VPN-tjänsten på ett bättre sätt. VPN-företaget säger att somliga VPN-aktörer inte har ett lika bra fokus på användarsäkerhet, men samtidigt marknadsför sig som anonymiteten själv.

De har en god poäng, då ett flertal av OVPN:s konkurrenter sparar känsliga loggar och/eller samarbetar med myndigheter.

OVPN sparar inga känsliga loggar

PureVPN har samarbetat med FBI. Så även HideMyAss. Men OVPN har under 2020 bevisat att de gör sitt för att värna om sina kunders integritet.

Konstigt nog nämner OVPN inte att de för någon månad sedan vann striden mot två filmbolag, som ville att de skulle slänga en kund som nyttjat ”Publik IPv4”-tjänsten under bussen. Mer specifikt kunde OVPN inte lämna över de uppgifter som filmbolagen efterfrågade då de inte sparar några känsliga loggar.

OVPN motar förvisso bort ett tusental upphovsrättstroll månatligen, men de hade inte fått genomgå något rejält styrkeprov innan filmbolagen (med den svenska grenen av Rättighetsalliansen i spetsen) fick upp ögonen för dem. Att OVPN har som mål att låta ett externt säkerhetsföretag utföra en revision bör även det ses som ett gott tecken.

Tror du att OVPN lyckas infria samtliga av de löften som nämnts i artikeln, och är du måhända OVPN-kund redan idag? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JuhaT

Jag är mycket nöjd med OVPN som jag haft i några månader nu. Går aldrig ut på internet utan att den är startad. Kommer att förlänga den helt klart, inte minst för att de skänker en tanke åt oss Linux-användare också genom att ha en dedikerad app med GUI. Jag sneglar även på deras router ”Vilfo VPN-router” (som jag förstått det så är det samma personer bakom den som OVPN) som har jäkligt smart upplägg och fungerar med många andra VPN-leverantörer också. Arbetar upp mig mentalt för den relativt höga kostnaden 😉 Faktiskt finns det en separat Wireguard app för Windows. Dock har den en liten egenhet för oss som kör Windows som standardanvändare – den går bara att starta först när man loggat in i adminkontot. Att höja rättigheterna i standardkontot med adminkontots lösenord (dvs ”kör som admin) fungerar inte. Supporten förklarade att det har med Wintun-drivern att göra… Läs mer »

Bengt Olsson

Hej,
kan tillägga att man kan få ett fint klistermärke hemskickade de tar bort adressen så fort det är skickade.
kör dem i min edgelite router hittad en guide för det.

De senaste artiklarna

Mer om VPN