Meny

Filmbolag ger sig på ytterligare en YTS-användare

Ett flertal filmbolag har gett sig på en amerikansk ex-militär, som anklagas för att ha laddat ner en film via YTS. Torrentsajten har inte berättat hur filmbolagen har kunnat komma över mannens uppgifter, men påpekar istället att alla bör använda en VPN för att skydda sin identitet online.

Miljontals dagliga besökare strömmar in till YTS.mx, som kan beskrivas som en av världens mest populära torrentsidor. Du måste inte registrera sig för att kunna ladda ner torrenter på webbsidan, men om du gör så får du tillgång till extrafunktioner, såsom bokmärkes-funktionalitet samt möjlighet att se vad du laddat ner vid tidigare tillfällen. Att registrera sig är dock förknippat med ett flertal risker.

Filmbolag ger sig på YTS-användare

I början av 2020 bestämde ett gäng filmbolag sig för att stämma ett antal YTS-användare, och den information som användes i stämningsansökningarna såg ut att vara hämtad direkt från YTS medlemsdatabas.

De här filmbolagen har mer kött på benen i jämförelse med vanliga upphovsrättstroll, som ofta bara kommer viftandes med ett IP-nummer. Enligt Torrentfreak har dessa filmbolag tillgång till både de misstänkta nätpiraternas e-postadresser samt nerladdningslistorna.

En ex-militär från Hawaii har stämts

En man vid namn Mesot som har arbetat för den amerikanska militären i över 20 år, och numera läser till elektronikingenjör i Hawaii, har fått sina personuppgifter röjda, både av YTS, samt av internetoperatören Charter. YTS stod med stor sannolikhet för e-postadressen, medan Charter avslöjade mannens hemadress.

YTS medlemsdatabas

Filmbolagen har visat upp ett registerutdrag, som tros kunna härledas till YTS medlemsdatabas. Som du ser nedan sparar YTS e-postadresser samt det datum då en specifik torrent laddats ner. IP-adressen bör filmbolagen ha hämtat från ett spårningsverktyg, som kartlägger och samlar in IP-nummer från Bittorrent-svärmar.

filmpirat-hawaii

YTS försvar

Filmbolagen tros ha fått tag i databasen i samband med att YTS förlikade, och betalade en miljon dollar för att få stanna kvar online.

Ägaren svarar inte på huruvida databasen har hamnat i filmbolagens ägo eller inte, han avleder istället, och menar att användarna bör registrera sig med en fejkad e-postadress, samt använda sig av en VPN som inte sparar känsliga loggar:

“It is very important for any user to use a commercial VPN to download torrents. It is a must. Otherwise, they have a lot of problems.”

Han påpekar också att man kan ta bort nerladdningshistoriken själv, om man så önskar:

“Also, from their profile settings, they have the option to disable their own downloads history, if they wish.”

ta-bort-nerladdnignshistorik-för-yts

En VPN är ett mycket bra verktyg för att kunna skydda sig mot upphovsrättslobbyns kravbrev, som bara blir fler och fler.

Mitt tips är att du inte registrerar dig på torrentsidor överhuvudtaget. I synnerhet inte YTS, som lämnar ut personuppgifter i samma takt som jultomten lämnar ut presenter på julafton.

Om du trots min varning vill vara medlem på en torrentsajt, om du exempelvis vill ladda upp torrenter, bör du inaktivera alla spårningsfunktioner, likt nerladdningshistorik, samt registrera dig med en anonym e-postadress, såsom Protonmail eller 10Minutemail.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN