Meny

Svenska filmbolag anlitar VPN-expert: Menar att OVPN kan undanhålla information

Svensk Filmindustri, Nordisk Film och den svenska grenen av Rättighetsalliansen är fast beslutna om att avslöja vem som förfogar över The Pirate Bay (TPB). Torrentsidan ska ha skyddat sig med hjälp av en tilläggstjänst som OVPN erbjuder, men upphovsrättslobbyn har nu anlitat en VPN-expert som säkerhetstestat ett flertal VPN-leverantörer, och säger att OVPN bör kunna avslöja ursprunget till den IP-adress som tros tillhöra TPB.

The Pirate Bay är en av världens mest populära torrentsidor, och upphovsrättslobbyn har försökt sätta käppar i hjulen för dem i över 15 år. De ursprungliga ägarna dömdes för upphovsrättsbrott år 2006, men efter det har piratskeppet fått segla i relativ frid.

Den gamla ärkefienden Rättighetsalliansen presenterade dock en överraskning för några månader sedan, då de påstod sig ha identifierat The Pirate Bays IP-adress.

TPB ska ha använt sig av OVPN:s IPV4-tjänst, men då OVPN inte sparar några känsliga loggar, och därför inte har kunnat lämnat ut de uppgifter som upphovsrättslobbyn efterfrågar, har rättsprocessen stannat av. Men nu menar en VPN-expert, det vill säga det tyska säkerhetsföretaget Cure 53, att OVPN bör kunna rätt på loggarna.

OVPN sparar inga loggar

Upphovsrättslobbyn menar att The Pirate Bay använt sig av OVPN för att kunna dölja slutnodens egentliga position, men OVPN har vägrat samarbeta i alla steg, då de anser att kundernas integritet är viktigast av allt.

OVPN menar också att de omöjligen kan ta fram några loggar, då deras servrar är inställda på att inte spara några sådana. Rättighetsalliansen är dock inte nöjda och väljer nu att fortsätta kampen mot OVPN, trots att OVPN bestred deras informationsföreläggande och vann den första kampen mot upphovsrättstrion.

Cure 53 har säkerhetsgranskat de största VPN-företagen

Cure 53 har säkerhetstestat ett flertal av de bästa VPN-tjänsterna, såsom ExpressVPN, Mullvad, Surfshark och Cyberghost. Utöver det har OVPN meddelat att en extern säkerhetsgranskning kan vara aktuell inom kort.

cure-53

Rättighetsalliansen menar även det inte ska finnas någon intressekonflikt, då Cure 53 bidrar med ett neutralt expertutlåtande.

Expertutlåtandet

Jesper Larsson, som arbetar för en underleverantör till Cure 53, har informerat Rättighetsalliansen om hur VPN-tekniken fungerar, samt vilken typ av information som OVPN bör förfoga över.

Larsson fastslår att OVPN sparar så lite data som möjligt, men påpekar samtidigt att den Publika IPv4-tjänsten som TBP ska ha använt sig av endast erbjuder statiska IP-adresser, vilket kan innebära att OVPN ska kunna hitta mer information i deras databas.

Läs mer: Lås upp Pirate Bay med en VPN.

Dynamiska IP-adresser kan nyttjas av hundratals VPN-användare samtidigt, men statiska, eller privata IP-adresser, kan bara tillhöra en användare åt gången. Mer specifikt är privata IP-adresser bättre för användare som vill minimera antalet CAPTCHA-fönster och kunna låsa upp streamingtjänster på ett enklare sätt. Nackdelen är dock att du blir aningen enklare att spåra, åtminstone i teorin.

OVPN: Vi har inte den information som eftersöks

David Wibergh på OVPN förklarar att Publik IPv4-kunder åtnjuter samma anonymitetsfördelar som vanliga VPN-kunder, med dynamiska IP-adresser. Wibergh har även pratat med Torrentfreak, där han förklarat hur deras backuprutiner fungerar:

”Vi tar säkerhetskopior av produktionsdatabasen ett flertal gånger dagligen, och detta för att skydda oss mot dataförluster. Säkerhetskopiorna tas bort per automatik efter ett par dagar, så de backuper som skulle kunna avslöja TPB:s egentliga IP-adress var borta från systemet långt innan Rättighetsalliansen skickat sitt informationsföreläggande.”

The Pirate Bay lär segla vidare

The Pirate Bay bör inte ha någon anledning att sätta kaffet i halsen. De loggar som Antipiratbyrån och Cure 53 pekar på är borttagna, och det faktum att OVPN tillåter betalningar i Bitcoin och kontanter försvårar eftersökandet ytterligare.

Om Rättighetsalliansen mot förmodan får vetskap om vem som nyttjade den specifika IP-adressen kan denna lika gärna peka mot en stuga i Bangladesh. Upphovsrättstrion letar efter en nål i en höstack, och bör i mina ögon gå förlorande ur även denna strid.

Det är även noterbart att VPN-användare som använder sig av en loggfri VPN, med dynamiska (utbytbara) IP-adresser, inte kan hamna i denna problematik.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN