Vid en första anblick kan VPN-tekniken verka avancerad och svår att förstå, men så är det inte. I denna artikel reder vi ut alla begrepp och benar bla. ut vad en VPN-tjänst är, vilka positiva effekter VPN-tekniken bjussar på samt hur VPN-tekniken fungerar rent praktiskt.

Under artikelns gång flikar jag även in med lite passande VPN-alternativ som passar bra för både nybörjare och experter.

Vad är en VPN-uppkoppling?

En VPN-uppkoppling fungerar som en skyddad tunnel som börjar hos oss och går hela vägen till VPN-leverantörens servrar. Tack vare en stark kryptering kan inga utomstående se vad vi gör på internet utan att behöva överlista en (i teorin) oknäckbar krypteringskod.

Hur fungerar en VPN-uppkoppling?

Om vi vill skydda oss via VPN-tekniken behöver vi egentligen inte veta någonting om krypteringsprotokoll och dylikt. Allt som krävs från vår sida är att vi laddar ner en VPN-app, loggar in, kopplar upp oss mot en VPN-server – sen är vi 100% skyddade.

Utan en VPN-tjänst i ryggen loggas allt vi gör på webben. Om vi kopplar upp oss mot Wifi-näten på våra arbetsplatser kan IT-avdelningen se precis allt vi gör. Samma sak gäller också för offentliga Wifi-nät som vi till exempel hittar vid flygplatser, restauranger och kaféer. Den som ansvarar för WiFi-uppkopplingen har alltid full koll på vad som händer. Detta inkluderar även våra bankaffärer, sökhistoriken på Google samt vilka videor vi kikar på när det kommer till mediesajter såsom Youtube.

Det vi har gått igenom ovan är med andra ord standard för väldigt många människor. Vi kopplar upp oss mot nätet och då vi inte heller har något skydd kan myndigheter, upphovsrättsorganisationer, hackers och dylikt se vad vi pysslar med i detalj.

Hela internet är uppbyggt av en ofantlig mängd servrar som ofta snackar med varandra. Tack vare detta kan vi besöka vissa webbsidor medan andra sajter förblir otillgängliga på grund av tex. regionsspärrar eller betalväggar. Funktionsmässigt är detta hur bra som helst, men säkerhetsmässigt ser det inte lika trevligt ut.

Det sätt som internet är utformat innebär att vi alltid lämnar små spår efter oss. Detta gör förmodligen ingenting om vi laddar upp några kattbilder eller streamar några Netflix-serier. Men när det kommer till lite mer betydelsefulla saker såsom viktiga e-mail och banköverföringar är det inte lika kul att veta att vi blir spårade.

Såhär ser det ut när vi är uppkopplade med hjälp av VPN-tunnel:

en-skyddad-vpn-uppkoppling-enligt-expressvpn
Bildkälla: ExpressVPN

När vi är uppkopplade mot en VPN-server är vi skyddade mot övervakare samtidigt som säkerhetsnivån online får sig en rejäl skjuts i rätt riktning. VPN-tunneln som ni ser i mitten av bilden ovan (med hänglåset på) fungerar som en krypterande mellanhand som löser många problem:

 • Övervakarna ser bara att vi är uppkopplade mot en VPN-server, inget mer.
 • Ingen kan identifiera vem vi är och vad vi donar med på webben.
 • All data krypteras. Om någon skulle granska vad som skickas och tas emot ser denne bara en helt värdelös bokstavs- och sifferkombination.

Med andra ord blir våra internetuppkopplingar bra mycket säkrare med en VPN-uppkoppling i ryggen.

Hur säker är en VPN-uppkoppling?

Alla VPN-företag lovar exakt samma sak. Vår internetuppkoppling ska säkras med ”Military grade encryption” eller ”Bank level security”. Men talar de sanning? Ofta, men långtifrån alltid. Nedan går vi igenom på vilka sett säkerhetsnivån kan skilja sig mellan två olika VPN-leverantörer som lovar exakt samma sak.

Moderna VPN-protokoll bör finnas tillgängliga

Det finns säkra VPN-protokoll (tex. OpenVPN), men även mer osäkra sådana som kan knäckas på bara några minuter (tex. PPTP). En VPN-leverantör som är värt sitt salt erbjuder en 256-bitars OpenVPN-uppkoppling, något mindre säkert än så bör vi inte nöja oss med.

Loggpolicyn bör vara benhård

När vi tecknar oss för en VPN-tjänst kan våra internetleverantörer och andra övervakare inte spåra oss. Men detta kommer med en stor nackdel: Nu kan VPN-företaget göra det istället. Alla som betalar för sig kan dock vara lugna. Premiumleverantörer såsom Cyberghost(recension), NordVPN(recension) och OVPN(recension) sparar aldrig några känsliga loggar. De samarbetar heller aldrig med några myndigheter eller upphovsrättsorganisationer, och lär aldrig göra det heller.

Detsamma kan vi tyvärr inte säga om gratisalternativen som har som affärsmodell att samla in känslig data för att senare sälja denna vidare till tredjepartsföretag. Men detta snackar vi mer om längre ner i artikeln.

Granska alla faktorer innan ni väljer en VPN-tjänst

De ovanstående faktorerna är i särklass viktigast, men det finns förstås mer att ta ställning till såsom prisläget, eventuella säkerhetsläckor och mycket annat. Men som vi precis gick igenom, det viktigaste är att alla moderna VPN-protokoll erbjuds samt att loggpolicyn är vattentät, och dessa går vi in på i detalj nu.

Läs mer: Samtliga VPN-leverantörer granskas i 12 steg.

VPN-protokollen

Det är alltid VPN-protokollet som bestämmer hur datan färdas inom VPN-nätverket. De vanligast förekommande VPN-protokollen är:

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol): Ett av världens äldsta VPN-protokoll som har en klar fördel: Det kan användas på i princip alla enheter som finns och är busenkelt att aktivera på Windowsdatorer. Men där tar det roliga slut.

Säkerhetsnivån är i bästa fall acceptabel och detta protokoll används egentligen bara av företag som vill kunna surfa något säkrare. Men för privatpersoner: Hoppa över det här protokollet om ni kan, och om VPN-leverantören bara erbjuder stöd för PPTP – spring!

L2TP/IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol): Bra mycket säkrare än PPTP, men samtidigt inte bergsäkert. På ryktesvägar har detta protokoll överlistats av den amerikanska säkerhetsorganisationen NSA, och med detta sagt lär det inte ta någon längre stund innan diverse hackers och dylikt får tillgång till samma information. Oavsett om ryktena stämmer eller inte, välj något annat, det finns ursäkra alternativ att välja på längre ner i listan.

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol): Precis som PPTP är även detta protokoll utvecklat av Microsoft. Protokollet använder sig av SSL/TLS-kryptering (en vanlig metod för att säkra upp webbsidor) och då både sändaren och mottagaren måste godkänna överföringen bör detta VPN-protokoll räknas som säkert.

IKEv2: You guessed it! Microsoft ligger bakom även det här krypteringsprotokollet. IKEv2 är både snabbt och säkert och används oftast på iOS-enheter. Då säkerhetsnivån är mycket hög kan detta protokoll användas oberoende vilken enhet du än kopplar upp dig med.

OpenVPN: Världens i dagsläget bästa VPN-protokoll sett till både hastigheten vi får ut samt säkerhetsnivån. Då källkoden är öppen kan även ett hundratal frivilliga bättra på säkerhetsläget och prestandan för varje år som går. Och tack vare samma fördel kan vi även vara säkra på att protokollet inte innehåller några otrevliga bakdörrar eller dylikt.

logo-openvpn

WireGuard: En flexibel lättviktare till protokoll som har framtiden för sig. Spås ta över tronen efter OpenVPN, men det är ännu inte färdigutvecklat, och tills det hänt bör vi hålla oss borta.

För att sammanfatta bör OpenVPN- och IKEv2-protokollen ses som mest säkra. De andra protokollen som nämns ovan bör endast användas om ni inte har något annat val. Tillägg: Förlåt SSTP, du är ok du med.

AES 256: Branschstandarden inom kryptering och kan tex. används tillsammans med OpenVPN-protokollet. Enligt många är AES 256 den bästa och mest effektiva krypteringsstandarden, och det stämmer. AES 256-standarden har dessutom aldrig blivit hackad och så lär det även förbli en väldigt lång tid framöver. AES-skyddet finns även att tillgå som AES 128 som även det erbjuder ett fullgott, men inte lika starkt skydd. AES 512 är för övrigt i utvecklingsstadiet men lär inte dyka upp än på några år.

Läs mer: Samtliga VPN-protokoll får sig en närmare genomgång.

Hur fungerar kryptering egentligen?

I korthet innebär kryptering att vi lägger på ett extra säkerhetslager på den information som skickas. För att ge ett exempel:

 1. Ett meddelande ska skickas via webben.
 2. En hemlig krypteringsnyckel gör att meddelandet blir oläsligt för obehöriga.
 3. Meddelandet skickas (ingen har en aning om vad meddelandet innehåller).
 4. Samma meddelande kan slutligen låsas upp och läsas av en mottagare med rätt nyckel.

Krångligt? Vi tar ett exempel till, nu med rövarspråket, Sveriges äldsta kodspråk.

 1. Kalle ska berätta för Klara att ”katter är fina”
 2. Meddelandet görs oläsligt tack vare rövarspråket
 3. Istället för att säga att katter är fina säger Kalle: KoKatottoteror äror fofinona.
 4. Om Klara förstår rövarspråket förstår hon också vad meddelandet handlar om. Annars får hon leva i villfarelsen att katter inte är urgulliga, och att Kalle är lite knasig.

I VPN-kretsar är det som vi redan vet AES-kryptering som gäller, och inte någon rappakalja som vi lär oss i mellanstadiet. Alla VPN-leverantörer på topplistan erbjuder AES 256-kryptering, och samtliga av dessa är riktigt högpresterande och säkra val.

Loggpolicyn

Den säkerhetsnivå som din VPN-leverantör kan erbjuda beror i mångt och mycket på vilka typer av loggar som sparas. VPN-företagen kan exempelvis spara:

Uppkopplingsloggar: Berättar vilken tidpunkt vi kopplar upp eller ifrån oss mot en specifik VPN-server.

Information om hur många enheter vi använder oss av samtidigt: Ofarligt.

Betalningsloggar: Är alltid krypterade och kan inte användas för att spåra oss.

E-postloggar: Även dessa krypteras och kan inte användas för att ta reda på vem vi är. Svenska OVPN tillgodoser oss alltid med anonyma e-postadresser om vi inte vill registrera oss med våran egen sådan. I alla andra fall, registrera er gärna med en anonym e-postadress såsom den som Protonmail erbjuder.

protonvpn-loggpolicy-sparar-inga-loggar
ProtonVPN sköter sig bra..

IP-adresser: Även om dessa också är krypterade och vanligtvis inte kan användas för att spåra oss börjar varningsklockorna att ringa. Rent teoretiskt kan diverse snokare luska ut vem vi är om denna typ av information sparas – men då får de lägga ner enorma resurser.

Trafikloggar: Beskriver exakt vad vi gör på webben. Det är bara de skumma gratisalternativen som sparar dessa typer av loggar.

Allt som allt säger tumregeln: Ju färre loggar som sparas, desto bättre. OVPN(recension), som precis nämndes, sparar inga loggar alls och samarbetar heller aldrig med några myndigheter, upphovsrättsorganisationer eller dylikt.

Total transparens är att föredra

De bäst presterande VPN-leverantörerna låter sig granskas av externa säkerhetsföretag (såsom tex. Cure 53). Dessa kontrollerar bland annat källkod, servrar och i korthet att företaget sköter sig som det ska.

Tunnelbear(recension) menar att en extern kik bör ses som en form av miniminivå för samtliga VPN-företag, men så är det tyvärr inte. Det finns många skojare därute.

Är det lagligt att använda sig av en VPN-tjänst?

Ja, nästan alltid. Mer specifikt är VPN-uppkopplingar fullt tillåtna i hela västvärlden inklusive: Skandinavien, USA, Kanada och Storbritannien.

Tänk gärna på att det alltid är vår fysiska plats som är viktig rent rättsligt. Om vi befinner oss i Sverige och surfar via en amerikansk server är det alltid svensk lag som gäller.

Just nu är VPN-uppkopplingar helt förbjudna i Kina, Turkiet, Vitryssland, Ryssland, Iran, Nordkorea och Förenade Arabemiraten.

Läs mer: En kinesisk man har dömts för att ha sålt VPN-mjukvara.

Gör en VPN-tjänst att vi blir helt ospårbara online?

Nej, men nästan.

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen kan alla som är intresserade se vad vi gör på nätet. En person med rätt tillgång eller vissa digitala verktyg kan utan problem ta en närmare titt på allt vi lämnar efter oss på internet.

Om vi istället använder oss av en VPN-tjänst krypteras all internettrafik och det blir därmed nästintill omöjligt att komma och snoka.

Kika gärna närmare på följande faktorer innan du bestämmer dig helt:

 • Sparar VPN-leverantören några loggar och i så fall vilka?
 • Hur krypteras betalningsinformationen?
 • Är säkerhets- och krypteringsprotokollen starka nog?

Som ni själva har förstått är inte alla VPN-företag lika duktiga på att skydda oss online. Som en duktig TV-kock kan jag även säga att det finns en redan förberedd topplista tillgänglig där bara de bäst presterande VPN-företagen får vara med och leka.

Ger en gratis VPN-tjänst ett lika bra skydd?

Nej, de är i många fall rentav osäkra. Det kostar pengar att erbjuda en bra VPN-tjänst. Servrarna ska hållas i gott skick, personalen ska betalas och så vidare. Om det VPN-företag vi använder oss av inte tar betalt för besväret – då är det också vi som är produkterna. Produkter som dessutom behandlas rätt illa.

Då inga pengar kommer in den naturliga vägen (dvs. genom månadsavgifter) måste kompromisser göras. Annonser kan behöva visas i tid och otid, all trafik kan loggas för att senare säljas till reklambyråer och så vidare. Mer specifikt är det bättre att lita på att internetoperatörerna håller oss säkra än att använda en gratistjänst, men det rekommenderas knappast heller.

Vad kostar en bra VPN-tjänst?

Än så länge har 55+ VPN-leverantörer recenserats, och snittkostnaden hamnar på omkring 50 kronor (eller $5) per månad. Vissa VPN-leverantörer lägger sig något högre, likt Perfect Privacy(recension), men då får vi också ett säkerhetsläge som är utom denna värld.

Mer än 100 kronor (eller $10) i månaden bör vi dock aldrig betala. Där går smärtgränsen. Som när det kommer till mycket annat sparar vi även en slant om vi tecknar oss för ett lite längre abonnemang. Hos tex. Cyberghost(recension) betalar vi $12.99 om vi kör månadsvis, men om vi slår till på treårs-varianten kommer vi undan med $2.75. Besparingen vi får ta del av för att vara lojala är med andra ord enorm.

Kan vi komma åt Netflix och BBC iPlayer?

Ja, och med handen på hjärtat var detta bara en retorisk fråga som ställdes för att jag ska kunna få blarra lite om regionsupplåsning och upphovsrätt. Mer specifikt går detta hur bra som helst i 75% av fallen.

Läs mer: Här listas alla VPN-leverantörer som lirar bra med Netflix samt BBC iPlayer

Varför har streamingjättarna satt ett hänglås på delar av materialet?

Den korta förklaringen är för att de som spelar in filmerna och tv-serierna vill tjäna mer pengar. Om vi tar Netflix som ett exempel äger de inte allt material själva, utan köper in detta från diverse tv-bolag och filmstudior. Ibland säljer till och med Netflix sina egna tv-serier och filmer till diverse tv-kanaler för att kunna tjäna en hacka.

Med detta sagt sätter storbolagen in särskilda villkor när material säljs sinsemellan, likt:

 • ”Ni får visa film X i USA, men om ni vill erbjuda samma film i Europa också får ni betala mer”

Som ni själva märker är upphovsrättssystemet helt urflippat inom film- och tv-serie-branschen, och det är alltid vi kunder som drabbas medans mediejättarna kan bada i pengar Joakim von Anka-style.

bbc-iplayer-fungerar-med-cactusvpn-1
CastusVPN fungerar utmärkt med BBC iPlayer

Hur går blockeringen till rent tekniskt?

Streamingbolagen använder sig av avancerade proxy-lösningar för att kunna hålla kunder i ”fel” länder borta från material som öronmärkts för andra regioner. Men lyckligtvis kommer VPN-tekniken till undsättning även här.

Allt vi behöver göra är att byta server till ett passande land och sen är det bara att tuta och köra. För att komma åt Netflix amerikanska utbud är det nordamerikanska servrar som gäller och för BBC iPlayer storbritanniska sådana.

Kan vi fildela säkrare?

Ja, och detta är en stor anledning till att många väljer att skaffa en VPN-tjänst överhuvudtaget. I princip alla premiumleverantörer ger ett fullt stöd för Torrent- och p2p-trafik, med väldigt få undantag (tex. F-Secure Freedome).

Torrenting är för övrigt en omskrivning för Bittorrent-protokollet – en underbar teknik som låter oss dela stora filer kvickt tillsammans med andra fildelare. Tekniken i sig är fullt laglig, men att ladda ner upphovsrättsskyddade filer är som många vet inte det.

Här gäller det till att granska hur VPN-leverantörerna förhåller sig till just fildelning. Men vi har tur: Nästan alla toppalternativ tillåter att vi ägnar oss åt denna ädla hobby, inklusive Cyberghost, NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN, Surfshark och många fler.

När det kommer till torrenting och p2p är det också viktigt att ta en extra titt på loggpolicyn. Om inga känsliga loggar sparas så kan vi vara säkra på att VPN-företaget heller inte sparar några fildelningsloggar – och då är det grönt ljus.

En annan viktig faktor är förstås den hastighet vi får ut. Att fildela med en långsam serveruppkoppling i ryggen rekommenderas aldrig, och gör ont i själen. Vid många fall är hastighetsläget dessutom svårt att kartlägga i förhand. Alla VPN-leverantörer kör med dängor såsom ”lightning fast speeds”, men innan vi tecknat oss för tjänsten har vi inte en aning om detta stämmer.

Men som tur är har jag utfört en större drös hastighetstester, och bland de bäst presterande alternativen hittar vi bland annat NordVPN, Cyberghost, GooseVPN och PIA.

Läs mer: Här hittar ni de 10 snabbaste VPN-tjänsterna(kommande artikel – hastighetstesterna är slutförda med måste sammanställas).

Kan vi använda oss av VPN-tjänster på iOS och Android?

Det går alldeles utmärkt. Många av toppalternativen erbjuder dessutom egenutvecklade VPN-klienter för båda av dessa operativsystem.

Här hittar ni de 10 bäst presterande VPN-alternativen på Android-sidan, och för att spara er ett klick är det NordVPN, Cyberghost och Tunnelbear som lirar bäst med roboten.

För några år sedan var vi tvungna att traska in på Inställningar -> Allmänt och slutligen VPN för att kunna installera vår VPN-tjänst. Men numera går detta helt automatiskt på både Android- och iOS-sidan då alla viktiga inställningar kan godkännas via våra fingeravtryck eller ansikten. Och med detta sagt har installationsprocessen minskat från någon minut till bara någon sekund.

Då det kryllar av diverse gratisappar i Android-lägret måste jag även höja ett varningens finger för dessa. Enligt en rapport som Digital Information World sammanställt vill över 60% av gratisalternativen på Google Play komma åt information som inte har ett dugg med VPN-tekniken att göra (farligt). Och enligt en annan rapport innehåller omkring 40 procent av gratisapparna på Androidsidan virus, spionprogram eller annat som knappast hör hemma i en säkerhets-app. Med andra ord: Gratisalternativen är aldrig att föredra – använd er av en premiumtjänst istället.

Kan vi använda en VPN-tjänst tillsammans med smarta tv-apparater och Kodi?

Det går finfint det. Då både Kodi samt våra smarta tv-apparater kräver en internetuppkoppling för att må bra kan en VPN-tjänst skydda oss på ett bra sätt. Om vi tex. skyddar våra streamingsessioner via Kodi är det ingen förutom vi själva som vet vad ni kikar på.

Det finns i huvudsak två sätt vi kan använda oss av för att skydda våra smarta tv-apparater och Kodi-boxar.

Installera VPN-tjänsten direkt på enheten

Många av premiumalternativen har appar som passar för smarta tv-apparater, och främst Android TV. Med en Android-försedd tv eller Kodi-box är det bara att smita över till Google Play och ladda ner rätt app -> logga in -> koppla upp er mot en passande server -> sen är processen klar.

Då Kodi fungerar på långt fler enheter än ”bara” Android och Android TV är det även viktigt att VPN-leverantören erbjuder egenutvecklade och lättanvända appar för fler enheter än så.

Läs mer: Här listas de sju bästa VPN-tjänsterna för Kodi

För er som inte orkar läsa en hel guide kan jag avslöja att Cyberghost, ExpressVPN, NordVPN samt OVPN fungerar utmärkt för både Kodi-boxar samt smarta tv-apparater.

Installera VPN-tjänsten på routern

Kodi kan användas på i princip varenda enhet som finns, och ofta är det inget problem alls att installera en VPN-tjänst på den enhet ni använder för ert Kodi-kikande. Men när det kommer till maskiner såsom Chromecast-, Chrome OS-, Rasberry Pi-, samt Roku-enheter blir det desto knivigare.

Då har vi bara ett val kvar – att installera VPN-tjänsten direkt i routern. Detta bör inte räknas som någon nödlösning, utan är egentligen det bästa vi kan göra. Men detta snackar vi mer om under nästa rubrik.

Hur bankar vi in en VPN-tjänst i routern?

Först köper vi en slä.. nejdå. Det finns många sätt att koppla upp sig mot en VPN-server, och det absolut bästa valet är att trycka in VPN-tjänsten i en passande router. Tack vare detta behöver vi aldrig installera några appar på de enheter vi vill surfa säkert på. Med andra ord: Våra telefoner, smarta tv-apparater, Kodi-boxar, laptops, surfplattor och övriga enheter skyddas automatiskt så fort de kopplat upp sig mot en VPN-bestyckad router.

Men hur lyckas vi med detta då? Vi måste först se till att den router vi använder oss av fungerar tillsammans med en VPN-tjänst. Detta kan vi oftast ta reda på genom att kika på routertillverkarens webbsida eller sajter såsom DD-WRT Database.

dd-wrt-database
DD-WRT Database..

Genom att installera tredjepartsprogramvaror såsom DD-WRT eller Tomato får den router ni använder er av stöd för bla. OpenVPN, samt en stor bunt andra fördelar. Den stora nackdelen är dock att själva installationsprocessen (eller flashningen som det heter på svengelska) är något svårgenomförd för oinvigda och det är lågt ifrån alla routrar som orkar driva en VPN-tjänst på ett bra sätt. Och om ni inte gör rätt vid flashningen förvandlas era internetspridare till ett glorifierat bokstöd – vilket heller inte är att föredra.

I mina ögon är en dedikerad VPN-router med inbyggt stöd för OpenVPN det bästa valet. Vilfo har upp till åtta gånger mer kräm under skalet än en standardrouter och är det absolut bästa valet för VPN-entusiaster.

Valet är förstås helt upp till er, men enligt min erfarenhet ger en VPN-bestyckad den smidigaste och mest smärtfria VPN-upplevelsen.

Läs mer: Såhär installerar du en VPN-tjänst på din router

VPN och Tor-webbläsaren – lirar de bra tillsammans?

Den teknik som Tor använder sig av och VPN-tekniken skiljer sig rejält, även om de används för precis samma sak: Att skydda oss online. Tor använder sig av ett stort antal  noder för att hålla oss anonyma på nätet, och med VPN-tekniken är det en server åt gången som gäller.

Dessa tekniker fungerar utmärkt, och för att få de bästa skyddet kan vi använda oss av båda två samtidigt för att få det mest effektiva skyddet.

vpn-över-tor-enligt-expressvpn
Källa: ExpressVPN

Det finns två alternativ att välja på: Att först koppla upp sig mot en VPN-server och sedan starta upp Tor, och tvärtom: Att först starta upp Tor och sedan koppla upp sig mot en VPN-server. Det förstnämnda kallas ”VPN över Tor” och det sistnämnda kallas ”Tor över VPN”.

Läs mer: Här jämförs Tor med VPN-tekniken.

Den bästa vägen att gå är i mina ögon att köra på ”VPN över Tor”. Tack vare denna uppkopplingstyp får vi ett superbra skydd tillsammans med alla de fördelar som Tor-nätverket bjussar på.

Men visst, det finns nackdelar. På grund av det sätt som Tor-nätverket är uppbyggt är det ingen galoppfart vi får ut, och blandar vi också in en VPN-uppkoppling i leken lär hastigheten sjunka ytterligare. Men som sagt – är det en urstark anonymitet ni är ute efter? Då är VPN över Tor det bästa valet.

Läs mer: Såhär kommer ni igång med Tor på nolltid

IP-läckor och Kill Switch-verktyg

IP-läckor

En IP-läcka uppstår när den VPN-leverantör vi använder oss av inte lyckas dölja vår IP-adress på ett bra sätt. Om vi till exempel vill kika på den annars regionsskyddade tjänsten BBC iPlayer traskar vi in på webbsidan -> kopplar upp oss mot en VPN-server -> men ingenting händer? Streamingtjänsten är är fortfarande blockerad.. vafalls?

Vid dessa fall kan vi ha varit med om en IP-läcka då vår riktiga IP-adress avslöjats av misstag samt BBC-gänget fattat vinken för att tillslut kasta ut oss.

inga-ip-läckor-för-perfect-privacy
Alla VPN-leverantörer som recenseras testas grundligt mot både IP-läckor samt övriga säkerhetsbrister..

Men allt som allt. Det behöver inte vara VPN-leverantörens fel om vi drabbas av en IP-läcka. Ibland kan det vara routern som spökar, ibland webbläsaren och ibland diverse insticksprogram som vi spökat ut webbläsaren med.

Samtliga VPN-leverantörer på topplistan har testats för alla tänkbara säkerhetsläckor och klarat sig utmärkt. Nästan alla premiumleverantörer använder sig av avancerade skript för att kunna förhindra dessa typer av otrevligheter, och dessa fungerar urbra. För att ge några exempel skötte ExpressVPN, Cyberghost och OVPN sig utmärkt i samtliga säkerhetstester.

Kill Switch-verktyget

Kill Siwtch-funktionen är det bästa vi har för att kunna förhindra IP-läckor. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling helt om vi skulle tappa kontakten mot VPN-leverantörens servrar. Om detta skulle hända åker kanske näven i bordet, men alternativet, en IP-läcka, är aldrig att föredra.

Jag har själv använt mig av diverse VPN-lösningar i 5+ år och testat oändligt många sådana. Allt som allt har Kill Switchen utlösts fyra gånger – vilket knappast kan räknas som ofta. Med andra ord är verktyget aldrig (ok – nästan aldrig) ivägen, utan bara en bra försäkring som skyddar oss mot otrevligheter.

Nästan alla premiumleverantörer erbjuder Kill Switch-lösningar, och ExpressVPN, PIA, NordVPN och OVPN är fyra bra exempel på dessa.

Läs mer: Lär er allt om IP-läckor och andra säkerhetshot

VPN och SmartDNS – vad är skillnaden?

SmartDNS-tekniken är som namnet hintar om, smart, men någon ny och offentlig IP-adress får vi inte. SmartDNS-tekniken bjussar heller inte på någon kryptering och säkerhetsläget är minst sagt sämre om vi jämför med VPN-tekniken.

SmartDNS-varianten har dock en fördel. Denna teknik fungerar underbart för att vi ska kunna komma åt utländska streamingtjänster, men om ni vill hålla er anonyma – då är det VPN-tekniken som gäller. CactusVPN(recension) och VyprVPN(recension) erbjuder både en SmartDNS- samt en VPN-lösning i ett och samma paket – och då slipper vi med andra ord välja.

Våra internetoperatörer stryper hastigheterna

Nästan alla internetoperatörer stryper våra uppkopplingshastigheter på kvällar och helger, det vill säga när belastningen är som störst. Detta är för övrigt ingen myt – utan något som är välkänt och finns uppskrivet i de användaravtal ni godkänt för att kunna bli kunder. Såhär skriver Telia i sitt användaravtal:

”Telia vidtar åtgärder i nätet för att undvika överbelastning. Sådana åtgärder kan avse prioritering eller annan särskild hantering av viss trafik. De åtgärder som vidtas kan påverka vissa tjänsters kvalitet, t.ex. i form av tillfälligt reducerad hastighet.”

Med andra ord kan våra internetoperatörer strypa vissa bandbreddshungriga tjänster såsom Youtube, Netflix, HBO Nordic med flera för att jämna ut serverbelastningen. Detta kan vi bli kvitt med en VPN-tjänst i ryggen då internetoperatörerna inte längre vet vad vi gör på nätet. Och tack vare detta kan de inte heller strypa våra uppkopplingar på detaljnivå.

Med detta sagt är det inte säkert att ni får en mer smärtfri streamingupplevelse, men under de år jag använt mig av VPN-tjänster har Youtube och liknande tjänster aldrig betett sig konstigt. Och förmodligen har jag VPN-tekniken att tacka för detta.

Hur fungerar pengarna tillbaka-garantin och hur utnyttjar vi denna?

Som ni säkert kan gissa er till är detta en garanti som lämnas ut för att VPN-leverantörerna ska kunna få fler kunder. Tack vare denna får vi samtliga slantar återbetalda om vi inte skulle vara helt nöjda, och för att utnyttja garantin är det bara att höra av sig till kundsupporten.

Men då systemet med pengarna tillbaka-garantier kan utnyttjas lägger VPN-leverantörerna ofta till några brasklappar, såsom:

 • Vi får endast använda X (ofta 3-10) GB innan garantin upphör.
 • Pengarna tillbaka-garantin gäller bara i X (ofta 3-45) dagar.

Cyberghost erbjuder det starkaste pengarna tillbaka-erbjudandet. Detta sträcker sig över 45 dagar och är helt villkorslöst (ok, nästan – det gäller om vi tecknar oss för 6 månader eller mer).

Läs mer: Dessa VPN-leverantörer kan provköras helt utan risk.

Är det ett bra alternativ att betala via Bitcoin?

Absolut, men det är knappast någon dealbreaker. All betalningsinformation krypteras och kan aldrig användas för att spåra oss – oavsett hur vi betalar för oss. Utöver detta gäller aldrig pengarna tillbaka-garantin om vi väljer att betala via Bitcoin. Men men, jag är ingen VPN-diktator, om det är Bitcoin ni vill betala med funkar ExpressVPN, NordVPN och Cyberghost utmärkt för detta.

bitcoin-logo

Sammanfattning

Vilka fördelar bjussar VPN-tekniken på?

 • Vår internetuppkoppling krypteras och vi skyddas från övervakare
 • Vi kan ta del av annars regionslåsta tjänster såsom BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud
 • Vi maximerar vår anonymitet online
 • Internetoperatörer kan inte längre strypa vår uppkoppling (lika lätt)
 • Säkerhetsläget förbättras när vi kopplar upp oss mot offentliga Wifi-nät

I korthet: Omkring 25 till 70 kronor i månaden är inte farligt för ett mycket bra skydd online.

Varför använder sig inte alla av VPN-tjänster?

Då våra internetoperatörer knappast ringer upp och säker:

 • Ja visst ja. Vi loggar allt ni gör på nätet och delar gärna med oss av känslig information till upphovsrättsorganisationer och andra skummisar. Det gör inget va?

Enligt vår regering är det ingen mänsklig rättighet att kunna surfa anonymt, och då måste vi bli kreativa. Med andra ord: En VPN-tjänst är det enda som kan skydda oss mot övervakare, och i mina ögon något som alla borde skaffa sig.

Läs mer: Topplistan – här listas de bäst presterande VPN-leverantörerna.

Delta i diskussionen