Bittorrent-tekniken är helt laglig. Storbolag såsom Apple, Microsoft och Steam använder sig av den, och detsamma gäller för torrentsidor såsom The Pirate Bay samt 1337x. Teknikjättarna nyttjar Bittorrent-tekniken för att deras kunder ska kunna ladda ner material snabbare samt för att de ska kunna minska belastningen på deras egna servrar. The Pirate Bay och gänget använder sig av exakt samma teknik för att kunna bjussa på filmer, spel, mjukvara och mycket annat.

Ni bör dock tänka på vad ni laddar ner. I Sverige är det olagligt att tanka ner upphovsrättsskyddat material, men (i mina ögon) fullt tillåtet att streama från sajter såsom Dreamfilm och Swefilmer.

Nåväl, jag ska inte tjata öronen av er. I den här guiden går vi igenom hur ni laddar ner torrenter, inget annat. Guiden tar ungefär tio minuter att traggla sig igenom, och för strukturens skull har den styckats upp i fyra delar. Följ stegen nedan för att ladda ner er första torrent:

Del 1: Ladda ner en torrent via en torrentsajt

Steg 1: Hitta en lämplig torrentsajt. The Pirate Bay är världens mest populära torrent-plattform, tätt följt av 1337x samt YTS. Ni bör dock passa er för YTS, då ägaren inte längre går att lita på.

Det finns i huvudsak två typer av torrentsidor: privata och offentliga sådana. De offentliga torrentsidorna är öppna för alla, och som en konsekvens av det kan upphovsrättstrollen spåra er på ett ganska effektivt sätt.

De privata torrentsidorna är oftast stängda för nya medlemmar. Om ni vill komma in i värmen måste ni nästan alltid komma över en inbjudan, som endast de befintliga medlemmarna kan bjussa på. Upphovsrättstrollen kan spåra fildelare som laddar ner material från privata torrentsidor, men det är mycket ovanligt.

Läs mer: De 50 bästa nerladdnings- och torrentsidorna

Steg 2: Det är viktigt att ni söker på rätt sätt. Om vi tar The Pirate Bay som exempel är det ingen svårighet att söka. Allt ni behöver göra är att klicka på ”Pirate Search”.

sök-torrent-the-pirate-bay

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt. Använd följande sökteknik för att hitta ett specifikt serieavsnitt ”Seriens Namn S01E23”, och om ni vill att materialet ska ha svensk text, inkludera ”Swesub” i söksträngen.

Steg 3: Ladda alltid ner den starkaste torrenten. Hastighetsläget avgörs av hur många ”seedare” som finns tillgängliga. Seedarna är helt vanliga fildelare som väljer att dela med sig av torrenterna efter att de laddats ner.

the-pirate-bay-nerladdning
Den översta torrenten har 660 ”seedare” och 74 ”leechare”..

På The Pirate Bay hittar ni alltid de mest populära torrenterna överst i listan. Om ni väljer en torrent med många seedare är chansen stor att det går undan, samt att torrenten är fri från diverse virus och spionprogram. Detta då virusinfekterade torrenter sällan blir populära.

Det spelar också roll huruvida det finns många ”leechare” eller inte. Leecharna består av fildelare som laddar ner torrenter, utan att dela med sig av dem. Leecharna övergår till seedare per automatik när torrenten är helt nerladdad. Ni bör också tänka på att ration mellan seedare och leechare är viktig. Om många laddar ner (leechar) en och samma torrent, och det samtidigt är få som delar med sig av den (seedar), är risken stor att nerladdningshastigheten blir lidande.

Steg 4: Ladda ner torrenter från pålitliga uppladdare. The Pirate Bay delar ut dödskalle-symboler till uppladdare som är att lita på. Att ladda ner torrenter som ”vanliga” medlemmar laddat upp är dock nästan alltid säkert, men som tumregel rekommenderar jag att ni laddar ner torrenter som de dödskalle-märkta uppladdarna står bakom.

ladda-ner-torrent-med-dödskalle

Steg 5: Läs kommentarerna. I kommentarsfältet vädrar besökarna sina åsikter, och om någonting skulle fela märker ni det bums. Men det är nästan alltid bara glada miner som gäller, som ni ser nedan:

kommentar-på-tpb

Steg 6: Ladda ner torrenterna via magnetlänkarna. Om ni väljer att gå den vägen får ni kontakt med fler seedare, och därmed ett betydligt trevligare hastighetsläge.

magnetlänk-tpb

Steg 7: Se till att ni kan öppna torrentens innehåll. Videofiler kan spelas upp i exempelvis Plex eller Kodi, medan ISO-filer kan öppnas genom att ni högerklickar på dem och väljer ”Öppna skivavbild”.

Läs mer: Kom igång med Plex: En komplett inställningsguide

Läs mer: Allt om Kodi: Tillägg, tips, guider och mycket mer

plex-starta-upp-programmet.jpg-@-100-rgb_8-_
Plex-gränssnittet..

Del 2 – installera och konfigurera torrentklienten

Steg 1: Ladda ner en kompetent torrentklient. Ni måste ha en torrentklient för att ni ska kunna ladda ner torrenter. qBittorrent och uTorrent är två populära val. De två program som precis nämnts är helt gratis, och fungerar utmärkt för både nybörjare och lite mer härdade fildelare.

Läs mer: Här listas de bästa torrentklienterna (som är gratis)

Läs mer: Ta bort all reklam i uTorrent – skapa ett rent gränssnitt

Steg 2: Spara torrenten på rätt ställe. I det här exemplet använder vi oss av qBittorrent. Efter att ni klickat på magnetlänken får ni välja välja en passande lagringsplats. Fixa gärna till en bra struktur genom att skapa mappar som beskriver innehållet på ett bra sätt, dvs. ”Speldemon”, ”Filmer” samt ”Tv-serier” osv.

spara-film-i-utorrent

Steg 3: Leta reda på målmappen. Som ni ser ovan valde jag att placera materialet i ”Filmer”-mappen, och då är det just där den hamnar. Ni kan inte öppna filerna innan de laddats klart, och snälla – ta inte bort materialet utan vidare. Om ni gör så kan ni inte dela med er av det.

filer-sparade

Del 3 – Seeda efter att torrenten är nerladdad

Steg 1: Sharing is caring! Det är viktigt att ni seedar. Om ingen seedar kan ingen ladda ner, och det är knappast något drömscenario. Så fort torrenten laddas ner påbörjas seedningen, vilket innebär att ni laddar upp data till andra fildelare.

Ställ in seednings-ration genom att gå in på ”Verktyg” -> ”Alternativ” -> ”Hämtningar” -> ”Bittorrent” -> ”Distributionsgränser”

bittorrent-distributionsgränser

Vid ”När förhållandet når” bör ni ange 2.00, vilket innebär att ni maximalt laddar upp 2GB om torrenten som laddats ner vägt in på 1 GB. Vid ”När distribueringstiden når” bör ni ange 16 timmar (dvs. 1.000 minuter).Om ni inte vill dela med er överhuvudtaget anger ni 0 i båda fälten. Det kan vara acceptabelt om ni har ett datatak att ta hänsyn till, men om så inte är fallet – seeda på för bövelen.

Om ni inte seedar på öppna torrentsidor såsom The Pirate Bay eller 1337x händer dock ingenting. Då är det bara samvetet som påverkas. Men om är medlemmar på en sluten torrentsajt är kraven betydligt högre. Många av dem kräver att ni laddar upp lika mycket som ni laddar ner, dvs. att ration landar på 1.00 eller högre.

Steg 2: Se till att ni kan seeda dygnet runt. Ta er till ”Verktyg” -> ”Alternativ” -> ”Beteende” -> ”Bittorrent” och se till att både ”Starta qBittorrent vid Windows-uppstart” samt ”Minimera qBittorrent till Aviseringsområdet” är förbockade. Om ni väljer att gå den vägen tickar qBittorrent på i bakgrunden – oavsett vad som händer.

qbitorrent-alternativ

Steg 3: Anpassa qBittorrents hastighetsinställningar. Det är bandbreddskrävande att ladda ner torrenter.  Jag rekommenderar att ni inför en hastighetsgräns som motsvarar cirka 60 till 70 procent av den maximala hastigheten. Om vi leker med tanken och säger att ni betalar för 100 Mbps åt båda riktningarna bör ni tillämpa en hastighetsbegränsning som motsvarar omkring 65 Mbps. På så sätt får ni lite överkapacitet att spela på så att inte Netflix, HBO Nordic och liknande tjänster börjar spotta och fräsa. Hastighetsalternativen hittar ni under ”Hastighet” i qBittorrents inställningsmeny.

globala-inställningar-qbittorrent

Del 4 – ladda ner torrenter på ett säkrare sätt

Alla svenska internetoperatörer måste övervaka sina kunder. Det står angett i internetlagen LEK, eller Lagen om Elektronisk kommunikation. Lagen innebär att myndigheter såsom Polisen och Tullverket har full rätt att begära ut precis det de vill. Det spelar ingen roll huruvida ni är misstänkta för ett brott eller inte – operatörerna får inte säga nej.

Om vi bortser från de snokande myndigheterna är dessutom upphovsrättstrollen ena sluga rackare. De använder sig av specialverktyg för att kunna vaska fram misstänkta nätpiraters IP-nummer. Samma skara allierar sig även med nordiska advokatbyråer, som tvingar svenska operatörer att koppla samman IP-adresserna med fysiska personer. Nu har upphovsrätts-skojarna precis allt de behöver – dvs. en lång lista med framtida utpressningsoffer.

strike-3-holding-kravbrev

I det sista steget skickas kravbreven ut, där vanliga svenskar får det tvivelaktiga nöjet att betala omkring 6.000 kronor för att stämningsansökan ska försvinna. Även här är det vanligt att helt oskyldiga personer drabbas, och enligt en av de advokatbyråer som ingår i utpressningsmaskineriet, dvs. Njord Law Firm, är det många som väljer (skräms till) att betala.

hotbrev-2-sweclockers

Om ni använder en kompetent VPN-tjänst slipper ni både myndighetsövervakning samt upphovsrättstrollen. Jag har recenserat en herrans massa VPN-alternativ, och anser att CyberGhost(recension) är det bästa alternativet, tätt följt av svenska OVPN(recension) samt ExpressVPN(recension).

cyberghost-torrentserver

Samtliga av de VPN-företag som precis nämnts sparar inga känsliga loggar, och har därför ingenting att lämna ut när upphovsrätts-tramsarna väl kommer och knackar på.

ovpn-upphovsrättslobbyn

Mer specifikt döljer de era riktiga IP-adresser, vilket innebär att ni blir anonyma på nätet. Om ni vill lära er mer om VPN-tekniken har ni tur, då jag prånglat fram en fiffig guide för just det ändamålet. Och om ni vill välja och vraka bland alla VPN-företag som recenserats – halka gärna in på VPN-topplistan.

Sammanfattning

Det är busenkelt att ladda ner torrenter. Allt som behövs är en torrentklient och mjukvara som klarar av att spela upp materialet, sen är det bara att tuta och köra. Tänk gärna på att ladda upp (seeda) materialet efter att ni laddat ner (leechat) det, samt att välja en torrentsida som är populär och säker.

Om ni vill kunna ladda ner torrenter anonymt är det ingen dum idé att skaffa sig en VPN-tjänst. Då slipper ni både kravbrev och snokande myndigheter.

Då har den här guiden nått sitt slut. Om någonting skulle vara oklart eller om ni har fastnat på vägen – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Lämna en kommentar

avatar
1000
  Prenumerera  
Notifiera mig