Meny

Guide: Gör så här för att ladda ner en torrent

Bittorrent-tekniken är helt laglig. Storbolag såsom Apple, Microsoft och Steam använder sig av den, och detsamma gäller för torrentsidor såsom The Pirate Bay samt 1337x.

Teknikjättarna nyttjar Bittorrent-tekniken för att deras kunder ska kunna ladda ner material snabbare samt för att de ska kunna minska belastningen på deras egna servrar.

The Pirate Bay och gänget använder sig av exakt samma teknik för att låta dig ladda ner filmer, spel, mjukvara och mycket annat.

En snabb förklaring för dig som har bråttom!

 1. Hitta en lämplig torrentsajt; The Pirate Bay och 1337x är populära.
 2. Sök på rätt sätt; tex. ”Seriens namn S02E01” för ett serieavsnitt.
 3. Ladda ner starka torrenter; med många seedare (delare).
 4. Ladda ner från rätt uppladdare; på Pirate Bay är säkra uppladdare märkta med en dödskalle.
 5. Läs kommentarerna; för att få reda på om andra personer som laddat ner samma torrent är nöjda.
 6. Se till att du kan öppna torrentens innehåll; mediaprogrammet Plex kan öppna både video- och musikfiler.
 7. Ladda ner och installera en torrentklient; qBittorrent och uTorrent är två populära torrentprogram. Och både qBittorrent och uTorrent finns med svenskt språk.
 8. Spara torrenten på rätt ställe; dvs. i en målmapp, tex. ”Filmer” eller ”Serier”.
 9. Ställ in regler för seedning (delning); när du laddat ner torrenten är det brukligt att dela med sig. Se till att seeda tills det att du får en 1:1-ratio (du har laddat upp lika mycket data som du laddat ner).
 10. Ställ in hastighetsregler; så att exempelvis Netflix och HBO inte hackar när du laddar ner en torrent.
 11. Ladda ner torrenter på ett säkrare sätt; skydda dig från kravbrev med en bra VPN.

Cyberghost är den bästa VPN-tjänsten för att ladda ner torrenter

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Anledningen till det är att de inte sparar känsliga loggar, och inte heller samarbetar med myndigheter eller upphovsrättstroll. Du laddar alltid ner torrenter anonymt med Cyberghost.

Du bör dock tänka på vad du laddar ner. I Sverige är det olagligt att tanka ner upphovsrättsskyddat material, men (i mina ögon) fullt tillåtet att streama från sajter såsom Dreamfilm och Swefilmer.

Nåväl, jag ska inte tjata öronen av dig. I den här guiden går vi igenom hur du laddar ner torrenter, inget annat. Guiden tar ungefär tio minuter att traggla sig igenom, och för strukturens skull har den styckats upp i fyra delar. Följ stegen nedan för att ladda ner din första torrent.

Del 1: Ladda ner en torrent via en torrentsajt

Steg 1: Hitta en lämplig torrentsajt. The Pirate Bay är världens mest populära torrent-plattform, tätt följt av 1337x samt YTS. Du bör dock passa dig för YTS, då ägaren inte längre går att lita på.

Det finns i huvudsak två typer av torrentsidor: privata och offentliga sådana. De offentliga torrentsidorna är öppna för alla, och som en konsekvens av det kan upphovsrättstrollen spåra dig med hjälp av specialverktyg som kartlägger IP-adresser.

De privata torrentsidorna är oftast stängda för nya medlemmar. Om du vill komma in i värmen måste du nästan alltid komma över en inbjudan, som endast befintliga medlemmarna kan erbjuda. Upphovsrättstrollen kan spåra fildelare som laddar ner material från privata torrentsidor, men det är mycket ovanligt.

Läs mer: De 50 bästa nerladdnings- och torrentsidorna

Steg 2: Det är viktigt att du söker på rätt sätt. Om vi tar The Pirate Bay som exempel är det ingen svårighet att söka. Allt du behöver göra är att klicka på ”Pirate Search”.

sök-torrent-the-pirate-bay

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt. Använd följande sökteknik för att hitta ett specifikt serieavsnitt ”Seriens Namn S01E23”, och om du vill att materialet ska ha svensk text, inkludera ”Swesub” i söksträngen.

Läs mer: Ta bort all reklam i uTorrent – skapa ett rent gränssnitt

Steg 3: Ladda alltid ner den starkaste torrenten. Nerladdningshastigheten avgörs av hur många ”seedare” som finns tillgängliga. Seedarna är helt vanliga fildelare som väljer att dela med sig av torrenterna efter att de laddats ner.

the-pirate-bay-nerladdning
Den översta torrenten har 660 ”seedare” och 74 ”leechare”..

På The Pirate Bay hittar du alltid de mest populära torrenterna överst i listan. Om du väljer en torrent med många seedare är chansen stor att det går undan, samt att torrenten är fri från diverse virus och spionprogram. Detta då virusinfekterade torrenter sällan blir populära.

Det spelar också roll huruvida det finns många ”leechare” eller inte. Leecharna består av fildelare som laddar ner torrenter, utan att dela med sig av dem. Leecharna övergår till seedare per automatik när torrenten är helt nerladdad.

Du ska också tänka på att ration mellan seedare och leechare är viktig. Om många laddar ner (leechar) en och samma torrent, och det samtidigt är få som delar med sig av den (seedar), är risken stor att nerladdningshastigheten blir lidande.

Steg 4: Ladda ner torrenter från pålitliga uppladdare. The Pirate Bay delar ut dödskalle-symboler till uppladdare som är att lita på. Att ladda ner torrenter som ”vanliga” medlemmar laddat upp är dock nästan alltid säkert, men som tumregel rekommenderar jag att du laddar ner torrenter som de dödskalle-märkta uppladdarna står bakom.

ladda-ner-torrent-med-dödskalle

Steg 5: Läs kommentarerna. I kommentarsfältet vädrar besökarna sina åsikter, och om någonting skulle fela märker du det bums. Men det är nästan alltid bara glada miner som gäller, som du ser nedan:

kommentar-på-tpb

Steg 6: Ladda ner torrenterna via magnetlänkarna. Om du väljer att gå den vägen får du kontakt med fler seedare, och därmed ett betydligt trevligare hastighetsläge.

magnetlänk-tpb

Steg 7: Se till att du kan öppna torrentens innehåll. Videofiler kan spelas upp i exempelvis Plex eller Kodi, medan ISO-filer kan öppnas genom att du högerklickar på dem och väljer ”Öppna skivavbild”.

Läs mer: Kom igång med Plex: En komplett inställningsguide

Läs mer: Allt om Kodi: Tillägg, tips, guider och mycket mer

plex-starta-upp-programmet.jpg-@-100-rgb_8-_
Plex-gränssnittet..

Del 2 – installera och konfigurera torrentklienten

Steg 1: Ladda ner en kompetent torrentklient. Du måste ha ett nedladdningsprogram för torrenter, för att du ska kunna ladda ner dem. qBittorrent och uTorrent är två populära val. De två program som precis nämnts är helt gratis, och fungerar utmärkt för både nybörjare och lite mer härdade fildelare.

Läs mer: Här listas de bästa torrentklienterna (som är gratis)

Läs mer: Ta bort all reklam i uTorrent – skapa ett rent gränssnitt

Steg 2: Spara torrenten på rätt ställe. I det här exemplet använder vi oss av qBittorrent. Efter att du klickat på magnetlänken får du välja välja en passande lagringsplats. Fixa gärna till en bra struktur genom att skapa mappar som beskriver innehållet på ett bra sätt, dvs. ”Speldemon”, ”Filmer” samt ”Tv-serier” osv.

spara-film-i-utorrent

Steg 3: Leta reda på målmappen. Som du ser ovan valde jag att placera materialet i ”Filmer”-mappen, och då är det just där den hamnar. Du kan inte öppna filerna innan de laddats klart, och snälla – ta inte bort materialet utan vidare. Om du gör så kan du inte dela med dig av det.

filer-sparade

Del 3 – Seeda efter att torrenten är nerladdad

 • Steg 1: Sharing is caring! Det är viktigt att du seedar. Om ingen seedar kan ingen ladda ner, och det är knappast något drömscenario. Så fort torrenten laddas ner påbörjas seedningen, vilket innebär att du laddar upp data till andra fildelare.

Ställ in seednings-ration genom att gå in på ”Verktyg” -> ”Alternativ” -> ”Hämtningar” -> ”Bittorrent” -> ”Distributionsgränser”

bittorrent-distributionsgränser

Vid ”När förhållandet når” bör du ange 2.00, vilket innebär att du maximalt laddar upp 2GB om torrenten som laddats ner vägt in på 1 GB. Vid ”När distribueringstiden når” bör du ange 16 timmar (dvs. 1.000 minuter).

Om du inte vill dela med dig överhuvudtaget anger du 0 i båda fälten. Det kan vara acceptabelt om du har ett datatak att ta hänsyn till, men om så inte är fallet – seeda på för bövelen.

Om du inte seedar på öppna torrentsidor såsom The Pirate Bay eller 1337x händer dock ingenting. Då är det bara samvetet som påverkas. Men om är medlemmar på en sluten torrentsajt är kraven betydligt högre. Många av dem kräver att du laddar upp lika mycket som du laddar ner, dvs. att ration landar på 1.00 eller högre.

 • Steg 2: Se till att du kan seeda dygnet runt. Ta dig till ”Verktyg” -> ”Alternativ” -> ”Beteende” -> ”Bittorrent” och se till att både ”Starta qBittorrent vid Windows-uppstart” samt ”Minimera qBittorrent till Aviseringsområdet” är förbockade.

Om du väljer att gå den vägen tickar qBittorrent på i bakgrunden – oavsett vad som händer.

qbitorrent-alternativ

 • Steg 3: Anpassa qBittorrents hastighetsinställningar. Det är bandbreddskrävande att ladda ner torrenter.  Jag rekommenderar att du inför en hastighetsgräns på cirka 60 till 70 procent av den maximala hastigheten.

Om vi leker med tanken och säger att du betalar för 100 Mbps åt båda riktningarna bör du tillämpa en hastighetsbegränsning på omkring 65 Mbps. På så sätt får du lite överkapacitet att spela på så att inte Netflix, HBO Nordic och liknande tjänster börjar spotta och fräsa. Hastighetsalternativen hittar du under ”Hastighet” i qBittorrents inställningsmeny.

globala-inställningar-qbittorrent

Del 4 – ladda ner torrenter på ett säkrare sätt

Alla svenska internetoperatörer måste övervaka sina kunder. Det står angett i internetlagen LEK, eller Lagen om Elektronisk kommunikation.

Lagen innebär att myndigheter såsom Polisen och Tullverket har full rätt att begära ut precis det de vill. Det spelar ingen roll huruvida du är misstänkt för ett brott eller inte – operatörerna får inte säga nej.

3 VPN-tjänster som passar perfekt för torrenting

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

De ovanstående VPN-tjänster som precis nämnts passar bäst för att ladda ner torrenter. Anledningen till det är att de inte sparar några känsliga loggar, och inte heller samarbetar med såväl myndigheter som upphovsrättstroll.

Om vi bortser från de snokande myndigheterna är dessutom upphovsrättstrollen ena sluga rackare. De använder sig av specialverktyg för att kunna vaska fram misstänkta nätpiraters IP-nummer. Samma skara allierar sig även med nordiska advokatbyråer, som tvingar svenska operatörer att koppla samman IP-adresserna med fysiska personer.

Nu har upphovsrätts-skojarna precis allt de behöver – dvs. en lång lista med framtida utpressningsoffer.

strike-3-holding-kravbrev

I det sista steget skickas kravbreven ut, där vanliga svenskar får det tvivelaktiga nöjet att betala omkring 6.000 kronor för att stämningsansökan ska försvinna.

Även här är det vanligt att helt oskyldiga personer drabbas, och enligt en av de advokatbyråer som ingår i utpressningsmaskineriet, dvs. Njord Law Firm, är det många som väljer (skräms till) att betala.

hotbrev-2-sweclockers

Om du använder en kompetent VPN-tjänst slipper du både myndighetsövervakning samt upphovsrättstrollen.

Mer specifikt döljer de era riktiga IP-adresser, vilket innebär att du blir anonym på nätet. Om du vill lära dig mer om VPN-tekniken har du tur, då jag prånglat fram en fiffig guide för just det ändamålet.

Läs mer: Vad är en VPN-tjänst?

Och om du vill välja och vraka bland alla VPN-företag som recenserats – halka gärna in på VPN-topplistan.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna i Sverige just nu

Sammanfattning

Det är busenkelt att ladda ner torrenter. Allt som behövs är en torrentklient och mjukvara som klarar av att spela upp materialet, sen är det bara att tuta och köra. Tänk gärna på att ladda upp (seeda) materialet efter att du laddat ner (leechat) det, samt att välja en torrentsida som är populär och säker.

Om du vill kunna ladda ner torrenter anonymt är det ingen dum idé att skaffa sig en VPN-tjänst. Då slipper du både kravbrev och snokande myndigheter.

Svar på vanliga frågor

☠️ Vad är ett upphovsrättstroll?

Upphovsrättstroll scannar av torrenttrackers med specialverktyg för att leta upp IP-nummer som tillhör svenska nätpirater. Därefter begär de ut dina uppgifter ut via domstol, och sen kommer kravbreven bokstavligen som ett brev på posten.

Copyrigttrollen verkar vanligtvis i USA, men när de allierar sig med Skandinaviska advokatbyråer blir de även farliga för oss Svenskar.

Upphovsrättstrollen har även blivit mer aktiva under de senaste åren, så att skydda sig med en VPN är en god idé.

☠️ Om jag laddar ner torrenter med en gratis-VPN, hur säker är man då?

Alla gratis-VPN-tjänster osäkra. De sparar personligt identifierbar data och säljer vidare rubbet till skumma annonsföretag, som skapar annonsprofiler. De är inte heller säkra då nästan samtliga av dem sparar din riktiga IP-adress, och det förfarandet kan röja din identitet.

Om du inte vill skaffa en VPN som kostar pengar rekommenderar jag att du istället låter din internetoperatör hålla dig säker. Det är ingen perfekt lösning, men bättre än att fastna i gratis-VPN-träsket.

☠️ Vilka torrentnerladdare straffas? De stora drakarna eller precis alla?

Mig veterligen har ingen svensk blivit bötfälld för att ha laddat ner torrenter eller streamat på exempelvis Dreamfilm. Men i Danmark har enskilda fildelare dragits inför rätta.

Upphovsrättslobbyn i Skandinavien (främst Rättighetsalliansen) ger sig i regel bara på torrentsidor. Danishbits och Nordicbits har stängts ner nyligen för att nämna två exempel.

☠️ Hur stor risk är det att ett upphovsrättstroll ansätter dig?

Gällande den exakta risken kan jag bara göra en kvalificerad gissning. Då 60 000 IP-adresser lämnades ut av svenska domstolar år 2019 och vi uppskattar att 1 miljon svenskar fildelar upphovsrättsskyddat material borde risken för att drabbas vara (60000/1000000 = 0.06) 6 %.

Privata torrentsidor kan dock vara säkrare i jämförelse med öppna torrentsidor. Om du däremot fildelar med en VPN som håller måttet är risken att bli ansatt av upphovsrättsivrarna mig veterligen 0 %.

☠️ Vilken torrentklient är bäst?

uTorrent samt qBittorrent är mest populära. Jag rekommenderar i första hand qBittorrent då det programmet bygger på en öppen källkod.

☠️ Är det lagligt att ladda ner en torrent?

Ja, det är helt lagligt att ladda ner torrenter i Sverige, men bara om du inte laddar ner upphovsrättsskyddat material. Det är med andra ord lagligt att besöka en torrentsida, såsom 1337x eller The Pirate Bay, men så fort du laddar ner en torrent med ett skyddat verk bryter du mot lagen.

Även om det är lagligt att ladda hem torrenter med licensfritt material i Sverige, såsom en Linuxdistrubution, är torrenting helt olagligt i ett flertal länder likt Kina, Australien, Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Irak.

☠️ Vilken VPN skyddar torrentnerladdare på bästa sätt?

ExpressVPN samt Cyberghost sparar inga känsliga loggar, och är därför ett bra val för alla som vill ladda ner torrenter på ett säkert sätt.

☠️ Hur fungerar en torrentnerladdning?

Ett Peer-to-Peer (P2P)-nätverk skapas som låter dig dela den torrent du laddar ner med andra personer som vill komma åt samma torrent. Tack vare BitTorrent-tekniken behövs inga dyra servrar för att du ska kunna ladda ner den torrent du söker efter.

En torrent består av små beståndsdelar, som delas tack vare att din torrentklient samverkar med andra torrentklienter. Så fort du laddat ner hela torrenten från det gemensamt skapade nätverk som alla BitTorrentanvändare utgör kommer du att ladda upp torrenten per automatik till personer som vill ladda ner samma torrent.

Det är brukligt att ladda upp lika mycket data som man laddar ner i samband med att man laddar ner torrenter. En ratio på 1:1 innebär att du laddat upp lika mycket data som du laddat ner, och att dela med sig kallas ”seeda”, medan torrentnerladdare kallas för ”leechare”.

☠️ Vad är IP-bindning?

IP-bindning, eller IP-binding, inträffar när din torrentklient samarbetar med en annan torrentklient i samband med att du laddar ner en torrent. Mer specifikt kan den person du kopplar upp dig mot se din riktiga IP-adress, och det är negativt då du kan bli hackad, eller få virus eller spionprogram på din enhet.

Om du istället kopplar upp dig mot en VPN kan ingen få reda på ditt riktiga IP-nummer, vilket innebär att du fildelar anonymt samtidigt som risken för att drabbas av virus och/eller spionprogram minimeras.

Då har den här guiden nått sitt slut. Om någonting skulle vara oklart eller om du har fastnat på vägen – hör gärna av du via kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN