Meny

VPN-användningen har ökat kraftigt under Coronavirus-epidemin

Över 400.000 människor har smittats av Coronaviruset, många tvingas arbeta hemifrån och ett flertal länder har utlyst undantagstillstånd.

Men då sajten heter som den gör ska jag snacka lite mer om VPN-användningen, som fått sig en rejäl skjuts på grund av Corona-epidemin.

Atlas VPN menar att deras VPN-servrar belastas ovanligt hårt. Mer specifikt har VPN-trafiken ökat rejält, som ni ser i sammanställningen nedan:

  • 112% ökning i Italien
  • 53% ökning i USA
  • 38% ökning i Iran
  • 36% in ökning i Spanien

atlasvpn-vpn-statistik

AtlasVPN är dock ganska nya i VPN-svängen, och de körde dessutom med en Corona-kampanj nyligen – så de faktorerna kan ha bidragit till att siffrorna blåsts upp ett snäpp.

Utöver detta menar Darkreading att VPN-trafiken hos NordVPN ökat med hela 165%, och på Google har VPN-sökningarna tiodubblats i jämförelse med i början av januari. Sist men inte minst menar Francis Dinha, som grundade och fortfarande basar över OpenVPN Technologies, att många nya VPN-kunder strömmat in samt att VPN-trafiken ökar.

Med detta sagt är det knappast någon lögn att säga att fler intresserar sig för VPN-tekniken just nu. I den här artikeln undersöker vi de egentliga anledningarna till ökningen, samtidigt som jag snackar mer om ett gäng säkerhetsrelaterade frågor.

VPN-trafiken har ökat pga. coronavirus-epidemin, men varför?

Ingen kan ge ett exakt svar på den här frågan, men jag bjussar åtminstone på ett gäng kvalificerade gissningar:

#1. Alltfler arbetar hemifrån

Många som arbetar med kontorsrelaterade uppgifter sköter numera dem på hemmaplan. Det är utmärkt då Coronaviruset inte kan få fotfäste på ett lika enkelt sätt, men rent säkerhetsmässigt kan det vara riskfyllt.

Detta då ett flertal företag struntar i att ändra inloggningsuppgifterna för sina anställda, samt då många privatpersoner inte skyddar sig med en VPN.

Som en konsekvens av det rapporterar 40% av alla organisationer att cyberattackerna har ökat i frekvens, menar Threatpost. Det är dock inte DDoS-attackerna som ökat mest, utan phishing-attackerna, eller nätfiske-attackerna, som skjutit i taket.

I de fallen utnyttjar cyberbrottslingarna brister i företagens nätverkslösningar för att kunna spionera på de anställda. Det huvudsakliga målet är nästan alltid att komma över värdefull företagsinformation, och i somliga fall att låsa rubbet och begära ut en lösensumma.

Läs mer: 50 skrämmande fakta om cyberbrottslighet

VPN-tekniken är guld värd i det här fallet (och många andra). Då VPN-tjänsterna krypterar all nätverkstrafik kan cyberbrottslingarna inte se ett dyft.

Och om de väl försöker får de endast syn på ett gäng slumpmässigt utvalda symboler, som de inte kan göra ett jota med. Så jepp – det ökningen är minst sagt förståelig.

Företag och organisationer har antingen börjat använda renodlade företags-VPN-tjänster, eller köpt in ”vanliga” VPN-abonnemang på bulk. Om ni inte vet skillnaden så förklarar jag den bums:

  • Egenstyrda företags-VPN-tjänster: Sjösätts och drivs med hjälp av företagens respektive IT-avdelningar. Startkostnaden är enorm, så även underhållskostnaderna. Denna variant är lönsam för riktigt stora företag och organisationer.
  • Kommersiella VPN-tjänster: Tredjeparts-VPN-tjänster som vem som helst kan använda, såsom CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). De mest högpresterande kommersiella varianterna är hur säkra som helst, och har oftast granskats av oberoende säkerhetsföretag.
  • Tredjeparts-VPN-tjänster för företagsanvändare: Dessa VPN-alternativ påminner om de kommersiella VPN-tjänsterna, men är istället nischade gentemot företagsanvändare. NordVPN Teams och OpenVPN Access Server är två träffande exempel.

#2. Det är tråkigt att sitta i karantän

Då Coronavirus-spridningen minskar i omfattning när fler stannar hemma är det just den modellen många regeringar väljer att tillämpa. Och då ett stort antal människor är fast i datastolen eller i tv-soffan är det nästan alltid digitala tjänster som gäller.

För att nämna ett exempel har Netflix blivit ombedda att skippa HD-streaming för att minska belastningen på nätet. Och jepp – de lydde. Numera har de kapat videokvaliteten med 30% för alla EU-medborgare.

Även andra streamingtjänster belastas onormalt hårt. Om vi bortser från Netflix belastas även Hulu, Disney+ samt BBC iPlayer i en mycket stor omfattning. Och då de bästa VPN-tjänsterna klarar av att låsa upp rubbet är det inte svårt att förstå varför VPN-användningen ökar.

Som ett sista exempel kan Pornhub nämnas, som valt att bjussa på premium-abonnemang för alla som surfar via ett italienskt IP-nummer.

pornhub-coronavirus-deal

För att sammanfatta läget: Då många tvingas spendera en stor del av sin fritid inomhus belastas streamingtjänsterna extra kraftigt. Och då många VPN-tjänster klarar av att låsa upp alla tänkbara tv-plattformar förklarar det en del av den totala ökningen.

#3. De som tvingas stanna hemma vill slippa hastighets-begränsningar

Då nätet belastas i allt högre utsträckning kan de svenska operatörerna, såsom Telia, Tele2 mfl. – välja att begränsa hastigheten.

Det har de rätt att göra om de kan motivera hastighetssänkningen, och då det är Coronavirus-tider lär ett flertal operatörer köra på den fulingen.

swesub-ökar-på-google-trends
Pirat-sökningarna har ökat under Coronavirus-epidemin..

Även här kan VPN-tekniken vara behjälplig. Om ni surfar med ett VPN-skydd i ryggen kan ingen se vad ni donar med på nätet, inte ens operatörerna. Och då kan samma gäng inte heller strypa specifika tjänster, såsom HBO Nordic, SVT Play samt Netflix.

#4. Alltfler flockas till piratsajter

Olicensierade streaming-sajter såsom Swefilmer samt Dreamfilm, och renodlade torrentsajter såsom The Pirate Bay och 1337x – har ökat i popularitet under Coronavirus-epidemin.

Och då VPN-tjänsterna skyddar fildelare på ett mycket fiffigt sett kan denna faktorn vara en betydande orsak till den skenande ökningen gällande VPN-trafik.

Vilka VPN-tjänster passar bäst under Coronavirus-krisen?

Här listar jag ett gäng VPN-alternativ som bör passa utmärkt för i princip alla. Samtliga av dem har recenserats, och presterar bra eller mycket bra inom alla tänkbara kategorier.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-tjänsterna just nu – kika gärna vidare till VPN-topplistan.

Att använda en VPN räcker långt – men inte hela vägen

Ta gärna del av följande råd för att säkra upp allt – inte ”bara” internetuppkopplingen.

1. Passa er för coronavirus-relaterade nätfiske-attacker

Inte bara VPN-användningen ökar, det är även rena julafton för cyberbrottslingarna – som utnyttjar oroliga och stressade personer för att kunna ro hem lite enkla pengar.

I den här guiden förklarar jag hur ni identifierar nätfiskeattackerna och vilka säkerhetsåtgärder ni bör vidta. På samma ställe snackar vi även mer om fejkade nyheter, samt hur ni rapporterar det tramset.

2. Använd er av säkra lösenord

Att använda för svaga lösenord eller samma lösenord på flera olika sajter/webbtjänster kan knappast rekommenderas. I den här guiden går jag igenom smidiga minnesregler som hjälper er att skapa säkra lösenord.

3. Använd tvåfaktorsinloggning

För att nämna fyra exempel erbjuder bland annat Apple, Steam, Google och EA Games tvåfaktorsinloggning, och det är logiskt.

Även om lösenordet skulle hamna i fel händer kan cyberbrottslingarna inte göra ett jota. Detta då de behöver en pryttel som tillhör dig, tex. din mobiltelefon, för att kunna logga in.

Kommer VPN-trafiken fortsätta att öka?

Vi bör ha fått bukt på Coronavirus-epidemin framåt sommaren, anser USAToday – medan andra, såsom brittiska The Guardian – tror att pandemin kommer att pågå i ytterligare ett år.

Hur man än vrider och vänder det lär VPN-användningen öka i omfattning under de närmaste veckorna, då alltfler tvingas stanna hemma. Men huruvida ökningen kommer att vara stabil över tid eller inte får framtiden utvisa.

Vad tror ni – är ökningen bara tillfällig eller kommer den att hålla i sig under en längre period? Snacka gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN